Mostiškių lenkų mokykla – daugiau nei švietimo įstaiga

2015-12-12, 14:49
Įvertinkite šį įrašą
(2 balsai)
Mostiškių lenkų mokykla – daugiau nei švietimo įstaiga © L24 (Fot. Marian Paliuškevič)

Kiekvienais metais prieš Visų šventųjų dieną Mostiškių (Vilniaus rajonas) pagrindinės mokyklos lenkų dėstomąja kalba mokiniai keliauja į už kelių kilometrų nutolusią Kirtimų gyvenvietę sutvarkyt Jano Konrado Obsto (1876-1954), publicisto, leidėjo, istoriko ir Adomo Mickevičiaus muziejaus Vilniuje įkūrėjo poilsio vietą.

Apie šią svarbią bendruomenei vietą mokykla ir jos mokiniai prisimena ne tik prieš lapkričio 1 d. Mostiškių mokyklos mokiniai nuolat rūpinasi Kirtimų kapinėmis, mokykloje mini šios asmenybės metines, pavyzdžiui, praėjusių metų kovą mokyklos bendruomenė paminėjo 60-ąsias J.K. Obsto mirties metines.

Obstas – Mostiškės - Kirtimai
Kas Mostiškių lenkų mokyklą sieja su Jano Konrado Obsto asmenybe? Keletas gijų. Pirma, Mostiškių mokyklos pradžia siejama su vaikų mokymu kaimyniniame Kirtimų kaime buvusiame Jano Konrado Obsto dvare. Nuo 1949 m. dvare veikė šešiametė mokykla – dabartinės Mostiškių pagrindinės  mokyklos pirmtakė.

Siekia globėjo vardo
Jau daugelį metų mokykla siekia galimybės pasirinkti J. K. Obstą globėju. Iki šiol nesėkmingai. 2008 m. mokyklos administracija pateikė pirmuosius raštus ir prašymus suteikti mokyklai J. K. Obsto vardą. Valstybinė lietuvių kalbos komisija nukreipė mokyklos administraciją į Švietimo ir mokslo ministeriją, kuri, savo ruožtu, davė neigiamą atsakymą. Jokių rezultatų nedavė mokyklos direktoriaus Valdemaro Klimaševskio susitikimas su Švietimo ir mokslo ministerijos vadovybe.

Šiuo metu mokyklos vadovybė ketina tęsti savo ketinimus suteikti mokyklai J. K. Obsto vardą. Proga pakeisti įstaigos pavadinimą, pridedant elementą „daugiafunkcinis centras“ atsiras netrukus, nes įrengus naujas patalpas pagal projektą, finansuojamą iš ES ir Vilniaus rajono savivaldybės biudžeto lėšų, mokyklos pastatas artimiausiu metu bus išplėstas. Bendruomenė netrukus galės naudotis modernia aktų sale, biblioteka, kompiuterių klase ir treniruoklių sale. Naudotis šiomis patalpomis, kurių vertė daugiau kaip 400 000 eurų, bus galima dar šiais metais.

J. K. Obstas, kaip ir Adomas Mickevičius, gimė gruodžio 24 d. Po metų, Kūčių dieną, bus minimos 140-osios genialaus poeto muziejaus prie Vilijos įkūrėjo gimimo metinės. Mokykla tikisi, kad šį jubiliejų švęs jau kaip jo vardą turinti įstaiga.

Lenkų mokykla – ugdymas ir auklėjimas, žinios ir tradicijos
Lenkų mokykla – ne tik švietimas, bet ir visapusiškas asmenybės vystymas,  ne tik mokymosi vieta, bet ir vieta, kur skiepijama meilė gimtajai kalbai, tautinėms tradicijoms, papročiams, katalikų tikėjimui, puoselėjamas patriotizmas. Vietinis patriotizmas nėra plačiau suprantamo patriotizmo neigimas. Priešingai, jie yra vienas kito papildymas. Meilę ir ištikimybę mažajai tėvynei mokykla ketina skiepyti ir savo patalpose įrengusi J. K. Obsto muziejų. Noras sužadinti pagarbą šiai rajonui nusipelniusiai asmenybei yra glaudžiai susijęs su vietos bendruomenės suvienijimu, integravimu, taigi – su plačiau suprantamu bendruomeniškumo, tautinio pasididžiavimo stiprinimu.

Lenkų tautinės tapatybės išsaugojimui labai svarbi yra religija. 100 proc. mokyklos moksleivių lanko tikybos pamokas. Mostiškių mokyklos bendruomenė, be kita ko, yra įsitikinusi, kad religijos mokymas yra ne tik vienas moralinių nuostatų formavimo ir jaunų žmonių auklėjimo šaltinių, bet ir svarbus veiksnys, lemiantis tautinės bendruomenės stiprumą. Kiekvienais metais mokykloje organizuojami Kalėdų vaidinimai. O tokios šventės kaip Užgavėnės yra indėlis puoselėjant liaudies tradicijas ir išreiškiant tautinį tapatumą.

Mokykloje veikia apie 10 būrelių: „Dainuokime kartu“, „Jaunieji reporteriai“, „Matematika kitaip“, „Ritminė gimnastika“ ir kt.

„Investicijos į jaunimą visada, anksčiau ar vėliau, sugrįžta. Kas buvo įskiepyta mokyklos laikais, per pamokas ar įvairioje užklasinėje veikloje, formuoja asmenybę, patriotines pozicijas. Vaikui gimsta noras būti naudingam giminaičiams ir pažįstamiems žmonėms, taip pat Vilniaus kraštui, Tėvynei, motinai Lenkijai“, – interviu portalui L24 metu sakė Vilniaus rajono savivaldybės tarybos narė, daugelio projektų iniciatorė ir organizatorė Teresa Dziemieško. Ją  galima pavadinti Mostiškėse veikiančio ansamblio „Mościszczanka“ krikštamote.

„„Mościszczankos“ dalyvės – buvusios mokyklos mokinės ir jų šeimos bei artimieji“, – sako Tarybos narė, suorganizavusi ir subūrusi kūrybingus dainuojančius Mostiškių ir aplinkinių kaimų žmones, padėjusi įsigyti kostiumus, organizuojanti ansamblio narių keliones į įvairius vokalinius kursus, koncertus Lenkijoje, garsinanti ansamblį šalyje ir užsienyje.

Pasiekimai
2007 m. Mostiškių mokykla apdovanota Lietuvos lenkų mokyklų mokytojų draugijos „Macierz Szkolna“ organizuojamame penktajame konkurse „Geriausia mokykla – geriausias mokytojas“.

„Dėkojame Mostiškių mokyklos direktoriui Valdemarui Klimaševkiui ir visiems mokytojams už jų siekius, pasiaukojimą Lietuvos lenkų jaunimo švietimo ir auklėjimo labui“, – skaitome diplome, pasirašytame Lietuvos lenkų mokyklų mokytojų draugijos „Macierz Szkolna“ pirmininko Juzefo Kviatkovskio.

„Tiesą sakant, tokį apdovanojimą mokykla gauna kasmet ir patenka į geriausių Vilniaus rajono pagrindinių mokyklų lenkų mokomąja kalba būrį. Visų pirma, mokykla apdovanojama už aukštus mokinių, mokymąsi tęsiančių vidurinėse mokyklose, rodiklius, sėkmingą vidurinio išsilavinimo įgijimą, aktyvią įstaigos veiklą ir įvairios užklasinės veiklos organizavimą.

Šiais metais „Macierz Szkolna“ apdovanojo tik dvi Vilniaus rajono pagrindines mokyklas: Šumsko ir Mostiškių. Naujausiame šių metų Lietuvos lenkų pagrindinių mokyklų reitinge tik dvi Vilniaus rajono pagrindinės mokyklos – Kyviškių ir Mostiškių – gali pasigirti geriausiu mokyklos absolventų mokymosi tęsimo rodikliu: 100 proc. mokyklos mokinių, baigusių 10 klasių, tęsia mokymąsi vidurinėje mokykloje. Mokytojais ir darželių auklėtojomis dirba 20 Mostiškių mokyklos absolventų.

Patyrusi ir visapusiškai aktyvi vadovybė
Nuo 2000 m. prie mokyklos vairo stovi Valdemaras Klimaševskis, kuris yra ne tik Mostiškių mokyklos direktorius, bet ir aktyvus vietos bendruomenės narys: LLS Mostiškių skyriaus pirmininkas, vietos projektų iniciatorius.

V. Klimaševskis taip pat laikinai eina kaimynystėje esančio lenkų vaikų darželio vedėjo pareigas. Darželį lankančių vaikų skaičius stabilus. Vaikų darželis veikia ištisus metus, o tėvų pageidavimu, – net vasarą. Šiemet baigėsi darželio renovacija, kainavusi daugiau kaip 230 000 eurų. Lėšos gautos iš ES fondų ir Vilniaus rajono savivaldybės biudžeto. Vaikų darželyje yra šilta, jauku, sava, na, – ir lenkiška.

Šiuo metu mokykloje mokosi 81 mokinys, dirba 20 mokytojų. Nuo 1989 m. iki 2015 m. mokyklą baigė 308 mokiniai, šių metų laida jau 27-oji.

Meilė lenkų žodžiui
Kinga Levko, Mostiškių mokyklos mokinė, Lietuvoje organizuojamo Adomo Mickevičiaus skaitovų konkurso „Kresy“ nugalėtoja buvo jau du kartus. Praėjusiais metais savo amžiaus grupėje (iki 12 metų) užėmė antrąją vietą, šiemet laimėjo apdovanojimą. Kingą konkursams rengia mokyklos pasididžiavimas, puiki lenkų kalbos ir literatūros mokytoja metodininkė, Mickūnų zonos metodinio būrelio pirmininkė polonistė Danuta Černiavska.

Polonistė tolesniam gyvenimui paruošė ne vieną mokinį, ne vieną iki šių dienų jai už neįkainojamą gimtosios kalbos žinių bagažą ir meilės lenkų kalbai skiepijimą dėkingų žmonių kartą.

Keliauja, plečia akiratį
Mostiškių pagrindinės mokyklos mokiniai turi daug galimybių keliauti. Kelionės į Lenkiją vyksta mokyklai bendradarbiaujant su draugijos „Wspólnota Polska“ Lodzės skyriumi, Šventos šeimos Pilos parapija, draugijos „Pilos patriotai“ nariais, kunigais saleziečiais. Kelionės vyksta ne tik atostogų metu, bet ir mokslo metais.

Dar daugiau tiek fizinės, tiek protinės raidos galimybių turi mokyklos mokiniai, kurie intensyviai ir reguliariai sportuoja. Jie išbando savo jėgas įvairių Europos šalių sporto varžybose, pasitaikius progai, tobulina manieras, deramą elgesį ir, žinoma, atsiveža laimėtus medalius.

„Stebiu mokinius ir galiu daryti išvadą, kad vaikai, kurie važinėja, keliauja, yra komunikabilesni, labiau pasitikintys savimi, pasaulietiški, plataus akiračio. Šie mokiniai yra atviresni pasauliui, o ir aplinka yra palankesnė tokiems asmenims“, – moksleivių kelionių, ypač į užsienį, naudą vardija Valdemaras Klimaševskis, jau 15 metų vadovaujantis Mostiškių pagrindinei mokyklai.

Mokykla – svarbi vietos bendruomenės gyvenimo grandis
Mokykla dažnai yra svarbių Mostiškių ir apylinkių kaimų renginių gyventojams iniciatorė ir bendraorganizatorė, beveik visada atsirandanti įvykių centre. Mokyklos bendradarbiavimo su Lavoriškių seniūnija, Lietuvos lenkų sąjunga iniciatyva 2008 metais Mostiškių Kirtimų kapinėse ant J. K. Obsto, jo žmonos Ružos, jo motinos Marijos kapų buvo pastatyti paminklai ir atminimo plokštė.

2013 m. rugsėjį vyko 500-osios Kirtimų kaimo minėjimo metinės. Viena iškilmių iniciatorių ir jos organizatorių taip pat buvo Mostiškių mokyklos bendruomenė.

Mokyklos istorija
Kirtimų mokykla, davusi pradžią dabartinei Mostiškių pagrindinei mokyklai, veikė nuo 1927 m. Mokymasis truko 4 metus. Sukakus 7 metams, vaikai ėjo į mokyklą tik žiemą. Mokyklos patalpos buvo nuomojamos iš šeimininko A. Grycevičo, vėliau mokymas vyko B. Jackievičo patalpose. Visi vaikai mokėsi vienoje klasėje, po karo jie buvo suskirstyti į 4 klases.

1949 m. mokyklą lankė apie 100 vaikų. Mokyta lenkų, lietuvių, rusų kalbų, gamtos, aritmetikos, geometrijos, istorijos, o nuo 5-os klasės – vokiečių kalbos.

1950-1951 m. pamokos vyko rusų kalba, nuo 1950 m. mokyklos pavadinamas buvo Kirtimų septynmetė pagrindinė mokykla.

1952 m. išleista pirmoji laida. 1958 m. mokėsi 90 mokinių. Mokymas vyko lenkų kalba. 1959 m.  mokykla sudegė, bet pamokos vyko gyventojo p. Gudanieco patalpose.

1960 m. mokykla persikėlė į Mostiškes. Mokymas vyko dviem pamainomis. Mokyklą lankė 152 mokiniai. 1961 m. jau mokėsi 197 moksleiviai. 1961 m. mokykla pradėjo vadintis Mostiškių aštuonmete mokykla. 1988 m. mokykloje mokėsi 150 mokinių, dirbo 16 mokytojų, nuo 1988 m. mokymas vyksta dabartiniame mokyklos pastate.

***
Mostiškės yra Vilniaus rajono savivaldybės Lavoriškių seniūnijoje. Nuo sienos su Baltarusija Mostiškes skiria tik keli kilometrai, nuo Vilniaus centro – daugiau kaip 30 kilometrų. Kaime gyvena apie 700 žmonių, dauguma jų – lenkai.

Beata Nanievič



300x100 MSZPR
„Projektas yra bendrai finansuojamas iš Lenkijos Respublikos užsienio reikalų ministerijos lėšų, skirtų už Lenkijos ribų gyvenantiems lenkams“

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24