Garai į lietuvių namus veržiasi lėtai

2015-06-08, 12:38
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Luca DeMarco Luca DeMarco © Jolita Kimsaitė

Virtuvės profesionalų itin vertinamas maisto produktų apdorojimas garais lietuviams vis dar nepakankamai ištyrinėta žemė. Naujausia apklausa rodo, kad beveik pusė (48 proc.) šalies gyventojų garuose paruoštus patiekalus laiko sveikesniais, tačiau ne tokiais skaniais. Taip manančių šiemet yra vos penkiais procentiniais punktais daugiau nei prieš penkerius metus, kai buvo atlikta analogiška apklausa.

„Stipriai išaugus aktyvų gyvenimo būdą palaikančių ir mėgėjiškai sportuojančių gyventojų skaičiui, galima buvo tikėtis didesnių mitybos principų pokyčių, tačiau, kita vertus, žinovai sako, jog noras judėti ateina pirmiau ir rezultatai pasimato greičiau, o noras peržiūrėti mitybą kyla augant sąmoningumui. Todėl sveikos mitybos bumas dar tik įsibėgėja“, - sako apklausą inicijavusios bendrovės „Electrolux“ vadovas Deimantas Kirlys.

Pasak jo, įdomi tendencija, kad nuo 30 proc. (2010 m.) iki 23 proc. (2015 m.) sumažėjo manančių, kad garuose paruošti patiekalai yra sveikesni ir skanesni.

„Profesionali virtuvė be garų neegzistuoja - geriausių, „Michelin“ žvaigždutėmis įvertintų restoranų virtuvių šefai Europoje jau beveik pusę amžiaus naudoja garus, nes jais apdoroti produktai išlaiko sultingumą, faktūrą, natūralų skonį, kvapą ir spalvą, išsaugo daugiau vitaminų“, - sako „Kulinarijos studijos“ savininkas ir šefas Luca DeMarco.

Pasak jo, kuo toliau, tuo labiau gaminimas garuose įsitvirtins ir namų virtuvėse – jau dabar vis daugiau žmonių domisi gaminimu žemoje temperatūroje. „Technologijų dėka atotrūkis tarp profesionalių ir namų virtuvių mažėja. Jos leidžia mėgėjams pasiekti panašų rezultatą, kokį iki šiol galėdavo užtikrinti tik restoranai“, - sako virtuvės šefas.

Jo teigimu, paruošimo garuose būdas labai tinka žuviai, daržovėms, mėsai, duonai ir kitiems puriems kepiniams. O skonines garuose apdorotų patiekalų savybes gali pagerinti kombinuotų programų, skirtingomis dalimis paskirstančių garus ir įprastą kepimą, naudojimas. Pavyzdžiui, norint patiekalą ir garinti ir skrudinti, galima naudoti 50% arba 25% garų programas.

Š.m. kovo-balandžio mėn. atliktos apklausos duomenimis, garais apdorotus patiekalus ir sveikais, ir skaniais laiko daugiau moterų (32 proc.), nei vyrų (12 proc.). Toks įsitikinimas labiau paplitęs 30-49 m. amžiaus grupėje, tarp didmiesčių (28 proc.) bei aukštąjį išsilavinimą turinčių (29 proc.) gyventojų.

Paprašyti įvardyti, kokiam parametrui teiktų pirmenybę, jei artimiausiu metu nuspręstų pirkti orkaitę, didžiausia dalis apklaustųjų (37 proc.) įvardijo kepimo garuose režimą. Ši galimybė aktualiausia didmiesčiuose gyvenantiems žmonėms (32 proc.), turintiems aukščiausias pajamas (34 proc.). Miestuose ir kaimuose tokį parametrą vertinančių žmonių kiekis apylygis – atitinkamai 24 ir 23 proc.


Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24