Cepelinų dienai – naujas receptas: nereikės lipdyti ir nerimauti, kad iširs

2023-02-05, 09:21
Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
Cepelinų dienai – naujas receptas: nereikės lipdyti ir nerimauti, kad iširs Karolina Grabowska / Pexels nuotr.

Vasario 5 d. švenčiama cepelinų diena. 

Svarbu saikas ir paruošimo būdas

Pasak gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, bulves galima rasti sveikatai palankios mitybos piramidėje, nes jos turi daug naudingų savybių: „Žinoma, kaip ir valgant bet kurį kitą produktą, gaminant bulvių patiekalus reikia jausti saiką, negardinti jų riebiais padažais, geriausia virti ar kepti orkaitėje. Taigi, neatsisakykite bulvių ir nesibaiminkite. O lietuvių mėgstamas plokštainis taip pat gali būti sveikesnis už mums įprastą, jei pakeisite dalį tarkių daržovėmis, o cepelinų gausiai neapliesite spirgučių padažu. Svarbu rinktis liesesnį garnyrą.“

Bulvėse yra nemažai mineralinių medžiagų – kalio, fosforo, kalcio, geležies, taip pat įvairių vitaminų, skaidulų. Įdomu tai, kad 100 g bulvių yra net 15 mg vitamino C. „Pagrindinė priežastis, kodėl bulvės laikomos sveikatai nepalankiu maistu, yra išpopuliarėjusi angliavandenių baimė. Nors bulves iš tiesų sudaro apie 18 proc. angliavandenių, jie yra kompleksiniai. Pavyzdžiui, bulvėse esantis krakmolas puikiai virškinamas ir suteikia reikalingos energijos“, – teigia gydytoja dietologė.

Pasak E. Gavelienės, geriausiai valgyti virtas arba orkaitėje be papildomų riebalų keptas bulves, derinti jas su mėsa, žuvimi, daržovėmis ar valgyti kaip atskirą patiekalą. Patariama vengti bulvių patiekalų, skaninamų riebiais padažais, turinčiais sočiųjų riebalų rūgščių, pavyzdžiui, spirgučiais, sviestu, grietine. Taip pat nereikėtų dažnai valgyti gruzdintų bulvių – jose gali būti transriebalų rūgščių, akrilamidų, rašoma pranešime spaudai.

Pasak kulinarijos technologės, turint bulvių, visada galima pragyventi net sunkiausius finansinius metus. „Tai tokia universali ir pigi daržovė, su kuria galima pagaminti pačių įvairiausių patiekalų: juk jas ir verdame, ir kepame, ir troškiname, ruošiame įvairius garnyrus ir deriname prie skirtingų produktų. Turintys nuosavus namus ir rūsius pirkėjai dažniausiai rudenį nusiperka daugiau bulvių per akcijas ir jas laiko iki beveik naujo bulvių derliaus – šviežios lietuviškos bulvės prekybos centruose pasirodo prieš Jonines. Tačiau reikėtų įsivertinti, ar sąlygos ilgai laikyti bulves tikrai palankios – nėra per drėgna, per šalta ar per šilta. Bulvės turėtų būti sandėliuojamos sausoje tamsioje vietoje, pliusinėje temperatūroje, kuri nebūtų aukštesnė nei 10 laipsnių, kitaip jos ims leisti daigus. Jeigu laikysite bulves šviesioje vietoje, atsiras pažaliavimų, o tokių bulvių valgyti negalima“, – pastebi L. Barčaitė.

„Rimi“ kulinarijos technologė Lina Barčaitė siūlo paprastesnį cepelinų variantą – tikrai nereikės nerimauti, kad jie neiširtų, o skonis bus puikus.

Cepelinai kitaip

RECEPTAS

Cepelinams reikės:

600 g bulvių;

100 g grietinės;

100 g rūkytos kiaulienos šoninės;

1 svogūno;

100 g pievagrybių;

300 g maltos kalakutienos;

druskos, pipirų – pagal skonį.

Kaip gaminti:

Išvirkite 400 g bulvių.

200 g bulvių nulupkite, supjaustykite ir išspauskite per sulčiaspaudę.

Naudokite tiek sultis, tiek kapotas bulves. Sumaišykite virtas bulves ir minkštimą į vientisą masę, įberkite druskos.

Smulkiai supjaustykite svogūnus ir grybus.

Kepkite maltą kalakutieną keptuvėje, sudėkite supjaustytus svogūnus ir grybus. Troškinkite apie 10 minučių, įberkite druskos ir pipirų.

Bulvių masę paskirstykite ant kepimo popieriaus vienu sluoksniu, ištepkite grietine, uždėkite keptą kalakutieną ir vėl dėkite sluoksnį bulvių masės.

Keptuvėje pakepinkite supjaustytą rūkytą kiaulieną iki traškumo.

Užberkite kiaulieną ant sluoksnainio, viską dėkite į orkaitę ir kepkite 180° C temperatūroje apie 15 minučių.

Skanaus!

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24