Kas šeštame mobiliajame telefone – E. coli bakterijos

2011-10-16, 06:29
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Ant kas šešto brito mobiliojo telefono galima rasti e. coli bakterijos pėdsakų, mat žmonės per aplaidžiai žiūri į rankų plovimą.
Devyni iš dešimties telefonų padengti kokiomis nors bakterijomis, tarp jų – E. coli, nuo kurios birželį Vokietijoje mirė keliolika žmonių, bei auksinių stafilokokų.

Londono higienos ir tropinės medicinos mokyklos tyrėjai 12 Britanijos miestų paėmė 390 bakterijų mėginius nuo žmonių rankų ir telefonų.
Nors 95 proc. dalyvavusiųjų tyrime tvirtino kada tik įmanoma plaunantys rankas su muilu, ant 16 proc. rankų ir telefonų rasta E. coli bakterijos, kuri platinama per išmatas.
Ant 31 proc. žmonių rankų ir 25 proc. telefonų buvo auksinio stafilokoko bakterijų, kurių natūraliai yra mūsų odoje, tačiau jos gali tapti pavojingos, jei vienų žmonių perduodamos kitiems.
Iš viso ant 92 proc. mobiliųjų telefonų ir 82 proc. rankų rasta kokių nors bakterijų pėdsakų.
Anot tyrėjų, šie rezultatai rodo, kad dauguma žmonių vis dar tinkamai neplauna rankų, ypač po apsilankymo tualete.
Ant mobiliojo telefono patekusi bakterija ten gali puikiai gyvuoti, nes telefono paviršių sunku nuvalyti, be to, jis nuolat šyla, kai prietaisas naudojamas, mums kalbant, ant telefono patenka proteinų.
Nuo telefono paviršiaus bakterija gali vėl patekti ant mūsų rankų, net jei jas būsime nusiplovę, ant ausų ir veido, kur gali užkrėsti įbrėžimus ar atviras žaizdas.
Tyrimui vadovavęs Ronas Cutleris teigė, kad kai kurie prietaisai buvo tiesiog „aptekę“ mikrobais.
„Nustatėme tiesioginį ryšį tarp rankų ir telefono nešvarumo. Jei žmonės tinkamai su muilu plautų rankas, šis ryšys neegzistuotų. Tikiuosi, kad mintis, jog ant jų rankų ir telefonų yra E. coli, paskatins žmones daugiau rūpintis higiena. Nusiplauti rankas su muilu taip paprasta, tačiau tai neabejotinai gelbsti gyvybes“, – kalbėjo jis.


www.lrt.lt
www.lvcom.lt

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24