Vilniuje pradedamas statyti modernus medicinos mokslinių tyrimų centras

2013-10-18, 07:55
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Spalio 18 dieną Vilniuje, Santariškėse, bus įkasta simbolinė kapsulė ir pradėta Jungtinio inovatyvios medicinos centro statyba. Pažymint simbolinę centro statybų pradžią dalyvaus švietimo ir mokslo ministras Dainius Pavalkis. Jungtinis inovatyvios medicinos centras, įsikursiantis medicinos miestelio centre, sujungs mokslo, medicinos ir greta esančias biofarmacijos įstaigas į bendrą „Santaros" slėnio biomedicininių mokslinių tyrimų branduolį.

„Įsibėgėja penkių Lietuvoje kuriamų slėnių projektai, jau veikia nauji mokslinių tyrimų centrai Kauno ir Vilniaus slėniuose. Labai svarbu, kad kiekvienas centras, turėdamas savo specializaciją, pritraukdamas gabiausius tos srities mokslininkus ir verslo partnerius, varžytųsi ne šalies viduje su kituose slėniuose veikiančiais centrais, o išeitų į pasaulio rinkas ir lygiaverčiai konkuruotų su kitomis pasaulio mokslo, inovacijų ir aukštų technologijų gamybos šalimis", – sako ministras prof. Dainius Pavalkis.

Inovatyvios medicinos centras specializuosis biotechnologijos, inovatyvios medicinos technologijos, molekulinės medicinos ir biofarmacijos srityse. Čia, greta Santariškių klinikų, laboratorijose, bus atliekami pažangūs medicininiai tyrimai. Vienoje vietoje bus sutelktas stiprus mokslininkų ir medikų potencialas, jie glaudžiai bendradarbiaus su čia įsikūrusiomis ir dar įsikursiančiomis farmacijos, biotechnologijos ir kitomis verslo įmonėmis.

Centras suformuotas sujungus du institutus – Vilniaus universiteto Imunologijos institutą ir Vilniaus universiteto Eksperimentinės ir klinikinės medicinos institutą.

Taip pat bus vykdoma šalies sveikatos apsaugos ir visuomenės tęstinumui ir plėtrai svarbūs ilgalaikiai moksliniai tyrimai ir eksperimentinė plėtra. Bus bendradarbiaujama su verslo, valdžios ir visuomenės atstovais, atliekami mokslinių tyrimų ir eksperimentinės plėtros užsakomieji darbai, teikiama metodologinė, metodinė ir kita pagalba gydymo, socialinės globos įstaigoms, mokslo ir studijų institucijoms.

Centre bus atliekami kamieninių ląstelių, imuniteto tyrimai, sveikatos stebėsenos ir inovatyvių diagnostikos ir gydymo metodų taikymo, taip pat ligų prevencijos tyrimai.

Čia įsikurs ir atviros prieigos centras, kurio 8 laboratorijose bus plėtojamos papildomos mokslinių tyrimų ir eksperimentinės plėtros kryptys, orientuotos į verslą, pvz., kamieninių ląstelių terapinio panaudojimo, imunotechnologiniai ir kt. tyrimai.

Centre dirbs apie šimtą darbuotojų, kasmet praktiką atliks po keliasdešimt studentų, stažuosis doktorantai. Bus skelbiami moksliniai straipsniai, atliekami tarptautiniai mokslinių tyrimų ir eksperimentinės plėtros projektai, užsakomieji darbai.

Inovatyvios medicinos centras yra „Santaros" slėnio dalis. Naujo pastato kartu su laboratorijomis statyba kainuos 51 mln. litų. Inovatyvios medicinos centras bus pastatytas iki 2015 metų rugsėjo pabaigos.

„Santaros" slėnis – žinių ir inovacijų ekonomikos branduolys, įsikūręs Vilniuje, Visoriuose ir Santariškėse. Slėnyje sutelktas mokslo potencialas bei aukštųjų technologijų pramonė, veikia mokslo ir technologijų parkas, universitetinis medicinos miestelis. Prioritetinės slėnio kryptys: biotechnologijos, molekulinė medicina ir biofarmacija, inovatyvios medicinos technologijos, ekosistemos ir darni plėtra, informatika ir komunikacijų technologijos. „Santaros" slėnio kūrimas buvo inicijuotas 2008 m. Vyriausybės nutarimu, 2010 m. įsteigta asociacija „Santaros slėnis", kuri koordinuoja slėnio plėtrą ir užtikrina atvirą ir lygiateisę mokslo, studijų ir verslo integruotos sistemos kūrimą. Asociacija vienija 2 universitetus – Vilniaus universitetą ir Gedimino technikos universitetą, 4 mokslo institutus, 2 ligonines, 1 mokslo ir technologijų parką bei informacinių technologijų, biotechnologijų ir farmacijos bendroves. Siekdamos didesnių bendradarbiavimo galimybių į „Santaros" slėnį savo padalinius kelia inovatyvus verslas.

Šioje teritorijoje taip pat plėtojamas Gamtos tyrimų centras, Visorių informacinių technologijų parkas, artimiausiu metu planuojama pradėti vystyti biotechnologijų verslo parką, o netolimoje ateityje į šią teritoriją perkelti Vilniaus universiteto Matematikos ir informatikos bei Medicinos fakultetus.

smm.lt

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24