Lietuva sieks Europos vieningos skaitmeninės rinkos sukūrimo

2013-07-03, 09:44
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Lietuvos Respublikos susisiekimo viceministras Arijandas Šliupas Europos Sąjungos (ES) Regionų komiteto konferencijoje „Europos skaitmeninė darbotvarkė: vaidmuo regionams ir miestams" Briuselyje pristatė Lietuvos, pradėjusios savo pirmininkavimą ES Tarybai, požiūrį į Europos skaitmeninės darbotvarkės svarbą.

Europos skaitmeninė darbotvarkė – pirmoji iš septynių pagrindinių iniciatyvų, įgyvendinamų pagal pažangos, tvaraus ir integracinio augimo strategiją „Europa 2020". Konferencijos tikslas – aptarti tolimesnės veiklos gaires, įgyvendinant Europos skaitmeninę darbotvarkę, kuria bus siekiama toliau skatinti ekonomikos augimą ir padėti Europos piliečiams bei įmonėms iš skaitmeninių technologijų gauti kuo didesnę naudą.

„Akivaizdu, kad būtent skaitmeninė ekonomika, turinti didelį neišnaudotą potencialą ir savo prigimtimi būdama nevaržoma valstybių sienų, ateityje reikšmingai prisidės prie ekonominių ir socialinių skirtumų tarp valstybių ir regionų mažinimo, – teigė susisiekimo viceministras A. Šliupas. – Esu įsitikinęs, kad ženklų proveržį Europos Sąjungos ekonomikos plėtrai duos vieningos skaitmeninės rinkos sukūrimas, todėl Lietuvos pirmininkavimo ES tarybai metu tam skirsime ypatingą dėmesį."

Viceministras įžvelgė, kad šiandien skaitmeninė rinka tebėra susiskaldžiusi, valstybių pažanga šioje srityje labai skirtinga, tarp šalių vis dar išlieka dideli teisiniai ir mokestiniai skirtumai, taip pat stabdantys vieningos skaitmeninės rinkos plėtrą. Šių kliūčių panaikinimas yra labai didelis iššūkis.

Pasak jo, Lietuva sėkmingai įgyvendina nacionalinę skaitmeninę darbotvarkę, kurios prioritetai yra skaitmeninių kompetencijų didinimas, elektroninio turinio ir infrastruktūros plėtra. Kalbėdamas apie esamą infrastruktūrą, viceministras pažymėjo, kad Lietuva turi vieną labiausiai išplėtotų viešųjų interneto prieigos tinklų Europoje – plačiajuosčio ryšio tinklas dengia 97 proc. šalies teritorijos, yra tarp lyderių pagal naujos kartos interneto prieigos tinklų diegimą, pirmauja pagal interneto spartą, o spartaus plačiajuosčio ryšio linijų tiesimo kaimiškuose regionuose projektą RAIN-2 Europos Komisija pripažino gerosios praktikos pavyzdžiu.

Lietuvoje sukurtas geras technologinis pagrindas, tačiau dar yra kur tobulėti: atsižvelgiant į naujuosius Europos skaitmeninės darbotvarkės peržiūros prioritetus, nacionalinė skaitmeninė darbotvarkė koreguojama ir imamasi veiksmų naujoms iniciatyvoms, tokioms, kaip nacionalinės koalicijos skaitmeniniams įgūdžiams ir užimtumui skatinti steigimas

Šių metų lapkričio 6–8 d. Vilniuje vyks didelio masto konferencija „ICT 2013" (http://ec.europa.eu/ictevent), kurioje bus tęsiami debatai dėl informacinių ir ryšių technologijų sektoriaus iššūkių.

www.sumin.lt

www.L24.lt 

 

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24