Afrikinis kiaulių maras

2013-06-27, 15:18
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Afrikinis kiaulių maras (AKM) yra ypač pavojinga užkrečiama virusinė kiaulių liga.  Kokie klinikiniai ligos požymiai? Ligos inkubacinis laikotarpis trunka 5-15 dienas, bet gali užsitęsti ir ilgiau.

Yra trys šios ligos formos: ūmi, poūmė ir lėtinė.

• Ūmi forma labai virulentiška, sukelianti kiaulių karščiavimą iki 40.5-42 ° C, atsiranda odos paraudimai apie ausis, uodegą, pilvą, krūtinę, padažnėja kvėpavimas. Kiaulės neėda, sutrinka koordinacija, gali vemti, viduriuoti (kartais su krauju), paršavedėms pasireiškia abortai. Kiaulės gaišta per 6–13 dienų nuo ligos pradžios. Kiaulių mirtingumas siekia 100%.

• Poūmė forma sukelia panašius klinikinius požymius, tačiau jie yra silpniau išreikšti nei ūmios formos. Pakyla kūno temperatūra, kiaulės beveik visą laiką guli, atsiranda kiaulių reprodukcijos problemų. Kiaulės, sergančios lėtine AKM forma, gali išgyventi ilgiau kaip 15-45 dienas nuo ligos infekcijos. Kiaulių mirtingumas siekia 30-70%

• Lėtinė forma, AKM sukelia mažiau pastebimus klinikinius požymius. Užsikrėtusios kiaulės kenčia trumpalaikius ligos požymius, gali pasitaikyti pagerėjimo tarpsnių. Kiaulės netenka svorio, temperatūra svyruoja, prasideda kvėpavimo takų uždegimai, nekrozės odoje, pasireiškia artritai.

Klausimai ir atsakymai apie klasikinį kiaulių marą

Ar saugu vartoti kiaulieną?

Taip saugu. Afrikinio kaulių maru sergančios kiaulės naikinamos. Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnyba kontroliuoja Lietuvoje parduodamos mėsos saugą – rinkoje esantys produktai saugūs vartoti.

Kaip liga plinta?

Afrikinio kiaulių maras perduodamas tiesioginio kontakto būdu su ekskretais, sekretais, krauju, sperma, taip pat erkės (Ornithodoros) perneša virusą. Netiesioginio kontakto būdu - per apkrėstą inventorių, rūbus, transportą ir t. t., šeriant kiaules netinkamai apdorotomis virtuvių atliekomis. Ši liga per placentą perduodama vaisiui.

Paukščiai, musės ir žmonės gali fiziškai pernešti virusą iš užkrėstų kiaulių sveikoms. Kiaulių savininkas gali sukelti infekciją šerdamas kiaules neapdorotomis maisto atliekomis.

Ar šia liga gali susirgti žmonės?

Afrikinio kiaulių maro liga žmonėms nepavojinga. Ją serga tik kiaulės ir šernai. Gaišimas nuo šios ligos kiaulių ūkiuose siekia 100%.

Kaip kiaulių savininkai gali apsaugoti savo kiaules?

Kiaulių savininkai, kurie įtaria, kad jų kiaulės serga, turi nedelsiant kreiptis į savo vietos veterinarijos gydytoją arba Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos pareigūnus.

Imantis šių veiksmų, kiaulių savininkai gali apsaugoti savo kiaules:

• Patikrinkite kiaules ne mažiau kaip du kartus per savaitę dėl neįprastų požymių ar elgesio.

• Stebėti naujai įsigytų kiaulių sveikatos būklę.

• Izoliuoti sergančias kiaules, kol bus nustatyta ligos priežastis.

• Vengti laukinių gyvūnų kontakto su naminiais gyvūnais.

• Laikytis biosaugos priemonių, tokių kaip valyti ir dezinfekuoti drabužius, įrangą ir transporto priemones, įvažiuojančias į fermą ir išvažiuojančias iš jos.

• Neleisti į ūkį pašalinių asmenų, transporto priemonių.

Kokia profilaktika ir ligos likvidavimo priemonės?

Gydymo nuo šios ligos nėra, sergančios kiaulės ar šernai naikinami.

Ūkyje atliekama dezinfekcija, ribojamas kiaulių transportavimas, stebimi aplinkiniai ūkiai.

Kas daroma, kad ši liga neišplistų į kitus kiaulių ūkius?

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba imasi visų būtiniausių šios ligos kontrolės ir likvidavimo priemonių:

• Afrikinio kiaulių maro ligos židinio vietoje nustatomas karantinas.

• siekiant apsaugoti aplinkines gyvulių fermas nuo galimo ligos plitimo laikinai uždraudžiamas bet koks kiaulių išvežimas iš teritorijos.

• aplink ligos židinį nustatomos 3 ir 10 km spindulių apsaugos ir priežiūros zonos, sergančios kiaulės naikinamos.

• sustiprinama aplinkinių kiaulių fermų kontrolė: atliekami imlių ligai gyvūnų klinikiniai ir laboratoriniai kraujo tyrimai.

• atliekami nušautų šernų laboratoriniai tyrimai.

Ūkininkus, auginančius kiaules, prašome stebėti auginamų kiaulių sveikatos būklę bei taikyti biosaugos priemones.

Įtarus ligą informuoti Valstybinę maisto ir veterinarijos tarnybą visa parą veikiančiu nemokamu telefonu 8 800 40 403 arba tiesiogiai kreiptis į Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos teritorinį padalinį, kurį galime rasti kiekviename rajone ar pranešti privačiam veterinarijos gydytojui.

www.vmvt.lt

www.L24.lt

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24