Mokslinių tyrimų ir inovacijų plėtra skatina ES ekonomikos augimą ir konkurencingumą

2013-05-31, 04:50
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Antrąją Konkurencingumo tarybos dieną ES šalių narių ministrai akcentavo kosmoso pramonės ir mokslinių tyrimų plėtros įtaką Europos ekonomikos augimui. Švietimo ir mokslo ministras Dainius Pavalkis pristatė Lietuvos pirmininkavimo ES tarybai prioritetus mokslinių tyrimų srityje.

"Lietuva pirmininkaudama ES Tarybai dėmesį sutelks į patikimos, augančios ir atviros Europos kūrimą, - sakė švietimo ir mokslo ministras Dainius Pavalkis. - Mokslinių tyrimų ir inovacijų plėtra yra neatsiejama Europos Sąjungos siekio didinti konkurencingumą dalis. Neabejotina - mokslinių tyrimų ir inovacijų finansavimo programa "Horizontas 2020" taps svarbiu instrumentu, skatinsiančiu Europos ekonominį augimą, pritrauksiančiu daugiau aukščiausio lygio mokslininkų ir įvairesnių novatoriškų įmonių".

Švietimo ir mokslo ministras pabrėžė, kad pagrindinis Lietuvos prioritetas mokslinių tyrimų srityje, susijęs su ES darbotvarke, yra siekti, kad programa "Horizontas 2020”, apimanti ir Europos inovacijų ir technologijų institutą bei Euratomo programą, pradėtų veikti laiku - nuo 2014 m. pradžios.

ES ministrai patvirtino savo pasiryžimą siekti sutarimo su Europos Parlamentu dėl bendrosios 2014-2020 m. mokslinių tyrimų ir inovacijų programos "Horizontas 2020" iki Vadovų Tarybos birželio 27-28 dienomis. Ministrai taip pat priėmė Tarybos išvadas dėl našaus skaičiavimo, ES tarptautinio bendradarbiavimo mokslinių tyrimų ir inovacijų srityje stiprinimo ir koncentravimo bei rezoliuciją dėl konsultacinės veiklos Europos mokslinių tyrimų erdvėje.

Pirmininkaudama ES Tarybai Lietuva sieks tolimesnės pažangos įgyvendinant teisėkūros projektus, susijusius su Koperniko programa, Kosmoso stebėjimo ir sekimo paramos programa. Rugsėjo 18-20 dienomis Lietuvoje vyks tarptautinė konferencija "Kosmoso ekonomika daugiapoliame pasaulyje".

Tarybos metu ES ministrai patvirtino išvadas dėl Europos kosmoso pramonės politikos, kuriomis pripažįstamas didėjantis kosmoso pagrindu sukurtų sistemų, paslaugų ir aplikacijų vaidmuo šiuolaikinėje visuomenėje, kosmoso pramonės svarba ekonomikos augimui ir darbo vietų kūrimui.

Buvo pateikta šiuo metu ES Tarybai pirmininkaujančios Airijos pažangos ataskaita dėl svarstomos kosmoso stebėjimo ir sekimo paramos programos.

Šalys narės aptarė bendras bendro mokslinių tyrimų programavimo iniciatyvas ir tarėsi, kaip efektyviau panaudoti moksliniams tyrimams ir inovacijoms skiriamas viešąsias lėšas. Apžvelgiant dabartinę bendro programavimo situaciją akcentuota, kad, siekiant išnaudoti bendro programavimo potencialą, šalys narės turėtų prisiimti strateginius įsipareigojimus ir derinti nacionalines mokslinių tyrimų programas.

Kaip pažymi švietimo ir mokslo ministras D. Pavalkis, Lietuva iš esmės pritaria bendro programavimo iniciatyvoms ir ieškos būdų, kaip plačiau įsitraukti į Lietuvai ir ES naudingas programas.

www.l24.lt

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24