Paminklas Dariui ir Girėnui – vis dar apleistas ir nesutvarkytas

2011-07-14, 05:24
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

paminklas1xnŠį savaitgalį bus minimos 78-osios Dariaus ir Girėno skrydžio per Atlantą metinės. Tačiau Kaune jau beveik du dešimtmečius stovintis paminklas lakūnams – apleistas, o jo aplinka iki šiol nesutvarkyta. Kauno valdininkai sako greičiausiai jos nesutvarkysiantys ir šįmet, praneša LTV „Panorama“.
Paminklas Dariui ir Girėnui Ąžuolyne pastatytas prieš aštuoniolika metų. Jo autoriai tada planavo, kad netrukus bus sutvarkyta ir aplinka.
„Aišku, tas betonines sienutes numatyta nuardyti, nuardyti tos siurblinės pastatą, sulieti labiau šitą gatvę su Ažuolynu, kad daugiau žalumos būtų, atnaujinti nuotekų tinklus, atnaujinti apšvietimą, kuris čia jau nekoks išlikęs“, – teigė paminklo projekto vadovas Kęstutis Linkus.


Tačiau vietoje vejos – keli žolės kupsteliai, o ir pats paminklas, anot skulptoriaus, apleistas – purvinas ir neapšviestas.
„Man kartais net gėda praeiti. Čia atveža kokias žaidynes, karuseles sustato, tai tą pavargusią dangą dar amortizuoja įvairiais agregatais. Atrodytų, yra noras, kad čia nieko nebūtų“, – kalbėjo skulptorius Juozas Šlivinskas.
Prieš beveik ketverius metus sporto entuziastai ėmėsi aplink paminklą kurti Lietuvos sporto šlovės alėją, planuota įrengti fontaną, pakeisti grindinį. Vyriausybė tam buvo skyrusi beveik milijoną.
„Bet savivaldybė nesugebėjo iki galo paruošti sutarčių, dokumentų ir turėjo tas gautas lėšas grąžinti atgal į biudžetą. Buvo tikėtasi, kad 1999 metais bus skirtos lėšos, 2010-aisiais – vėl skirtos lėšos ir taip mes kas metais jau būtume toli toli nužengę“, – sakė Lietuvos sporto muziejaus direktorius Pranas Majauskas.
Kauno savivaldybės valdininkai sako, kad baigti sutvarkyti paminklo aplinką jiems sutrukdė biurokratinės kliūtys, kurių dabar staiga esą nebeliko.
„Neseniai, maždaug prieš trejus metus, įsigaliojęs saugomų plotų įstatymas mums sutrukdė. Pinigai buvo gauti, bet kadangi mes negalėjome suderinti to projekto, nes jis įeina į Ąžuolyno ir Miško parko ribas, išėjo, kad likome be nieko“, – aiškino Kauno savivaldybės Kultūros paveldo skyriaus vedėjo pavaduotojas Zenonas Girčys.
Valdininkai, kurie paminklu puolė rūpintis tik pasiteiravus „Panoramai“, lėšų darbams baigti žada ieškoti. Kur – tiksliai kol kas nežino, tad šiemet lakūnų paminklo aplinkos nepradės tvarkyti.
Jūratė Anilionytė
LTV „Panorama“

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24