Kinijoje aptiktas didžiulis meteoritas

2011-07-27, 07:01
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Atokioje kalnuotoje šiaurės vakarų Kinijos vietovėje rastas vienas didžiausių meteoritų, praneša žiniasklaida.

Didelė, keistos formos uoliena rasta Altajaus kalnuose, Kinijos Sindziango uigūrų provincijoje, praneša žurnalas „Sky and Telescope“, kuriuo remiasi SPACE.com.
Kiek anksčiau šį mėnesį meteoritų specialisto iš Pekino planetariumo Baolino Zhango vadovaujama komanda išvyko į 2,9 tūkst. metrų viršukalnę tirti pranešimų apie tariamą meteoritą.


„Tai didžiulis geležies meteoritas. Tai gali būti antras pagal dydį geležies meteoritas, o tai gali sukelti sensaciją Kinijoje bei pritraukti pasaulio meteoritų srities specialistų dėmesį. Jis atkeliavo iš už Saulės sistemos ribų. Jo vertė ir mokslinė svarba didžiulė“, – Kinijos centrinės televizijos rodytame reportaže kalbėjo Baolinas Zhangas.
Didelis rudas akmuo kyšo iš po didesnės granito plokštės. Virš žemės esanti jo dalis yra 2,3 metrų ilgio ir maždaug perpus mažesnio pločio.
Kinijos mokslininkas skaičiuoja, kad meteorito masė galėtų siekti 25–30 tonų, taigi tai gali būti vienas didžiausių žinomų meteoritų. Jei tai pasitvirtins, šis akmuo aplenks didžiausią Kinijos meteoritą, sveriantį 28 tonas. Jis 1898 metais aptiktas tame pačiame regione.
Jei bus patvirtinta, kad tai iš tiesų yra meteoritas, šis atradimas pradžiugins mokslininkų bendruomenę, teigia Meteoritų tyrimo centro Arizonos valstijos universitete vadovas Meenakshi Wadhwa.
„Jei bus patvirtinta, kad tai tikrai geležies meteoritas, tuomet tai iš tiesų bus svarbus atradimas. Kadangi dauguma meteoritų susiformavo prieš maždaug 4,6 mlrd. metų, kai formavosi mūsų Saulės sistema, bet koks naujai atrastas meteoritas, nepriklausomai nuo jo dydžio, gali potencialiai pateikti mokslininkams unikalių įžvalgų apie Saulės sistemos formavimąsi ir ankstyvąją jos istoriją“, – elektroniniame laiške SPACE.com rašė jis.
Nors naujasis radinys yra gana didelis, didžiausias iki šiol rastas meteoritas svėrė beveik 60 tonų. Jis aptiktas Namibijoje, aiškina M. Wadhwa. Tarp kitų didesnių radinių – 37 tonų meteoritas iš Argentinos ir 30 tonų meteoritas, aptiktas Grenlandijoje.
Baolinas Zhangas ir jo komanda ant akmens paviršiaus rado įbrėžtus vardus, o tai rodo, kad kai kurie vietiniai gyventojai greičiausiai žinojo apie šios neįprastos uolienos egzistavimą. Šie įbrėžimai taip pat rodo, kad meteoritas susideda iš geležies ir nikelio, teigia mokslininkas.
Tolesni tyrimai turėtų padėti nustatyti, ar šis meteoritas ir rastas 1898 metais yra susiję, ar tik atsitiktinumas, kad jie abu aptikti toje pačioje nuošalioje vietovėje. Kol kas taip pat nežinoma, kaip didžiulis akmuo bus išgabentas iš dabartinės jo vietos.

www.lrt.lt

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24