Šalčininkų rajonas. Pagerbtas Antrojo pasaulinio karo aukų atminimas

2015-05-09, 09:44
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Šalčininkų rajonas. Pagerbtas Antrojo pasaulinio karo aukų atminimas fot.salcininkai.lt

Gegužės 8-ąją Europoje ir Lietuvoje minimos 70-osios Antrojo pasaulinio karo pabaigos metinės, šią dieną Vokietija pasirašė besąlyginį kapituliacijos aktą.

Saulėtą gegužės 8 dieną Šalčininkų rajono savivaldybės meras Zdzislav Palevič, Savivaldybės administracijos direktorius Josif Rybak, Šalčininkų seniūnas Gžegož Jurgo bei  Šalčininkų Jano Sniadeckio gimnazijos 11 klasės mokiniai pagerbė Antrojo pasaulinio karo metais žuvusių ir Šalčininkų rajono teritorijos kapinėse palaidotų karo aukų atminimą.

Iš viso buvo aplankytos 5 kapavietės. Pirmiausiai Savivaldybės vadovai padėjo gėlių ir uždegė žvakeles prie paminklo Gumbos kaime, kur 1944 m. balandžio 9 d. nacių pasiųstas baudžiamasis dalinys kaimą sudegino ir nužudė apie 50 gyventojų.

Taip pat tylos minute buvo pagerbti 1944 m. sausio 29 naktį nužudyti Kaniūkų kaimo gyventojai. Jaunimas uždegė žvakeles bei padėjo gėlių.  

Šalčininkuose miesto vadovai padėjo gėlių ant karių monumento, esančio Vilniaus gatvėje bei pagerbė Lenkijos Armijos Krajovos karių atminimą Šalčininkų ir Sangėliškių kaime.

Antrojo pasaulinio karo veteranų, kovojusių antihitlerinės koalicijos pusėje, Šalčininkų rajono taryba kartu su l. e. Eišiškių seniūno pareigas Miroslavu Bogdiunu apsilankė Eišiškių karių kapinėse bei žydų masinių žudynių vietose, ir pagerbė karo aukų atminimą.

Lankydamas žuvusiųjų kapus Savivaldybės meras Zdzislav Palevič sakė lenkiąs galvą prieš tuos, kurie kovojo ir gynė Tėvynę ir savo kraštą, už tai atiduodami didžiausią auką – savo gyvybes. Prisimindami šią dieną istoriją ir Antrojo pasaulinio karo aukas, turime visomis išgalėmis siekti, kad tokios tragedijos niekada nepasikartotų.

Jolanta Bušmovičienė
salcininkai.lt

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24