Lietuva pagerbs sovietų okupacijos aukas

2013-06-14, 08:02
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Lietuva mini Gedulo ir vilties bei Okupacijos ir genocido dieną - prisimina ir pagerbia masinio nekaltų žmonių trėmimo į netinkamas gyventi Sibiro ir Tolimosios Šiaurės Sovietų Sąjungos teritorijas aukas.

Karštą 1941 metų birželio 14-ąją gyvuliniuose vagonuose iš Lietuvos buvo išvežta per 30 tūkst. žmonių.

Sovietinės okupacijos metais Lietuva neteko apie 800 tūkst. savo gyventojų. Apie 300 tūkst. žmonių patyrė komunistinio režimo baisumus - kalėjimus, lagerius, tremtį Sibire ir Tolimojoje Šiaurėje. Kas trečias suimtasis mirė nuo kankinimų, bado ar nepakėlė atšiauraus klimato. Bėgdami nuo komunistų teroro iš Lietuvos pasitraukė daugiau kaip 440 tūkst. šalies gyventojų.

Genocido ir rezistencijos tyrimo centro duomenimis, sovietinio genocido ir teroro aukomis 1940-1958 metais tapo kas trečias Lietuvos gyventojas.

Penktadienį Seime rengiamas iškilmingas Gedulo ir vilties bei Okupacijos ir genocido dienos minėjimas.

Vidudienį Nepriklausomybės aikštėje bus keliama Valstybės vėliava.

Vėliau genocido ir teroro aukos bus pagerbtos prie paminklų politiniams kaliniams ir tremtiniams Aukų gatvėje, Vilniuje, prie Naujosios Vilnios geležinkelio stoties memorialo.

Šv. mišios pavakarę bus aukojamos Vilniaus arkikatedroje bazilikoje.

Tą pačią dieną Ūtos kaime, Varėnos rajone, žūties vietoje bus pagerbtas pirmosios 1940-ųjų sovietinės invazijos į Lietuvą aukos, tuometės Pasienio policijos pareigūno Aleksandro Barausko atminimas.

Vakare Vilniaus arkikatedroje bazilikoje - sakralinės muzikos valanda. Skambės Antonino Dvoržako kantata "Stabat Mater", kurią atliks arkikatedros bazilikos jaunimo choras, solistai Julija Stupnianek, Raimonda Janutėnaitė, Algirdas Janutas, Ignas Misiūra bei vargonininkas Bernardas Vasiliauskas.

www.l24.lt

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24