Siūloma riboti GMO Lietuvoje

2013-04-11, 13:20
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Seimas siūlo Vyriausybei paskelbti "principinę poziciją dėl genetiškai modifikuotų organizmų (GMO) ribojimo vienu iš pagrindinių sveikatos, aplinkos apsaugos ir žemės ūkio politikos tikslų".

Tai sakoma ketvirtadienį Seimo priimtoje rezoliucijoje "Dėl nuoseklios valstybės politikos genetiškai modifikuotų organizmų atžvilgiu". Už šį Seimo narės Rimos Baškienės pateiktą projektą balsavo 76 Seimo nariai, niekas nebalsavo prieš, susilaikė 9 parlamentarai.

Priimtame dokumente Seimas ragina Vyriausybę parengti teisinius pagrindus (ženklinimo, kontrolės taisykles), sudarant prielaidas gyvūninio maisto (pienas, kiaušiniai, mėsa, žuvis) gamintojams savanoriškai ženklinti savo produkciją ženklu "Išauginta be GMO".

Rezoliucijoje siūloma inicijuoti diskusiją ES Taryboje dėl gyvūninės kilmės produktų, gautų naudojant GMO pašarus, privalomo ženklinimo visoje Europos Sąjungoje. Vyriausybė raginama skatinti Lietuvos žemdirbius auginti kuo daugiau genetiškai nemodifikuotų sojų bei kitų baltyminių kultūrų; taip pat skatinti Lietuvos gamintojus atsisakyti pašarų, kuriuose yra GMO, importo ir naudojimo, keičiant juos genetiškai nemodifikuotais pašarais.

Rezoliucijos iniciatoriai ragina Vyriausybę parengti teisės aktus, sudarančius galimybę savivaldybėms savo teritorijas paskelbti laisvomis nuo GMO (tai įteisinta Latvijos Respublikoje). Vyriausybė taip pat raginama nuolat informuoti Lietuvos gyventojus apie sveikos gyvensenos ir sveiko maisto privalumus.

Tokią rezoliuciją Seimas priėmė, atsižvelgdamas į tai, kad GMO poveikis aplinkai bei žmonių sveikatai gali būti realus ir kol kas iki galo neištirtas.

"Nepaisant GMO auginimo apribojimų, didžiuliai GMO kiekiai patenka į Europos Sąjungos šalis kaip pašarai gyvulininkystės pramonei. Europos Sąjungos valstybėse mažėja GMO pasėlių plotai, griežtėja produktų ženklinimo reikalavimai, daugėja "savivaldybių be GMO", - pažymi dokumento rengėjai.

Seimas, priėmęs rezoliuciją dėl GMO, siekia užtikrinti deramą Lietuvos gamintojų ir vartotojų teisę žinoti apie vartojamų produktų sudėtį bei kilmę.

ELTA

www.l24.lt

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24