Įgyvendinta Direktyva dėl mokslo tikslais naudojamų gyvūnų apsaugos

2012-11-27, 07:45
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba pirmoji Europos Sąjungoje (ES) įgyvendino Direktyvą 63/2010 dėl mokslo tikslais naudojamų gyvūnų apsaugos. Šios direktyvos nuostatos įtrauktos į Lietuvos nacionalinius teisės aktus.

Ankstesnioji Direktyva buvo patvirtinta daugiau nei prieš du dešimtmečius. Įvertinus naujų mokslo pasiekimų ir žinių įtaką, gyvūnų gerovės standartai šioje srityje turėjo būti atitinkamai patobulinti. Nauja Direktyva dėl eksperimentų su gyvūnais reiškia didelį teigiamą šuolį gyvūnų gerovės srityje. Naudoti gyvūnus moksliniams tyrimams ar eksperimentams vis dar bus galima (jei nebus kitų alternatyvų), bet  taikomos sugriežtintos taisyklės.

Naujojoje Direktyvoje nustatytos išsamios taisyklės, kontrolės kriterijai, kuriais siekiama apsaugoti mokslo tikslais naudojamus gyvūnus ir gerinti jų gerovės sąlygas. Patvirtinti nauji ir esminiai principai, kuriais remiantis bus atliekama žalos ir naudos analizė, suteikiami leidimai moksliniams projektams ir garantijos dėl asmenų, dirbančių su gyvūnais, kompetencijos.

ES yra parengusi aukščiausius gyvūnų gerovės standartus pasauliniu mastu. Kai naujasis teisės aktas bus įgyvendintas visose valstybėse narėse, bus galima teigti, jog ES taikomi aukščiausi eksperimentuose naudojamų gyvūnų gerovės standartai pasaulyje. Tai padės ne tik išvengti bereikalingos rizikos, bet ir skatins mokslinių tyrimų bei pramonės konkurencingumą.

Atnaujinti šios srities teisinį reglamentavimą buvo numatyta ES 2012–2015 m. gyvūnų apsaugos ir gerovės strategijoje, kur išdėstyti gyvūnų gerovės standartų gerinimo pagrindai bei numatytos priemonės jiems vienodai taikyti visose ES valstybėse narėse.

www.vmvt.lt

www.lietuvosvalstybe.com

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24