Už nuopelnus kraštovaizdžiui – apdovanojimas

2012-10-17, 06:00
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Penktadienį, spalio 19 d., sostinės „Dainavos“ konferencijų centre bus paminėtas Europos kraštovaizdžio konvencijos dešimtmetis. Per čia vyksiantį seminarą bus aptartos svarbiausios kraštovaizdžio formavimo problemos, pristatyta savivaldybių, bendruomenių, įstaigų, įmonių ir privačių asmenų veikla įgyvendinant šią konvenciją. Pranešimus skaitys Aplinkos ministerijos Saugomų teritorijų ir kraštovaizdžio departamento direktorius Vidmantas Bezaras, Vilniaus universiteto prof. Paulius Kavaliauskas, Lietuvos kraštovaizdžio architektų sąjungos pirmininkė Vaiva Deveikienė, Aleksandro Stulginskio universiteto prof. Saulius Vaikasas ir kt.

Po seminaro bus įteiktas Aplinkos ministerijos apdovanojimas „Už kraštovaizdį“. Gauti šį apdovanojimą šiemet pretendavo 27 kandidatai – savivaldybių administracijos, viešosios įstaigos, valstybinių ir savivaldybės parkų direkcijos, įmonės, bendruomenės ir privatūs asmenys.

Savo patirtimi pasidalijo 22 savivaldybių – ne tik Vilniaus, Kauno, Klaipėdos, Utenos, Alytaus, Tauragės, Trakų, Birštono, Anykščių, Ignalinos, Zarasų miestų, bet ir kaimiškųjų vietovių – atstovai. Jų paraiškas vertino aplinkos ministro sudaryta komisija iš Aplinkos, Kultūros ir Žemės ūkio ministerijų, Kultūros paveldo departamento, Valstybinės saugomų teritorijų tarnybos, Lietuvos savivaldybių asociacijos, Lietuvos kraštovaizdžio architektų sąjungos ir Etninės kultūros globos tarybos atstovų. Seminaro dalyviai galės susipažinti su pretendentų į apdovanojimą „Už kraštovaizdį“ darbų paroda, jiems bus pristatytas naujas leidinys „Europos kraštovaizdžio konvencija. Susiję tekstai“.

Europos kraštovaizdžio konvenciją 18 valstybių, tarp jų ir Lietuva, pasirašė 2000 m. spalio 20 d. Florencijoje. Mūsų šalis ją ratifikavo viena pirmųjų – 2002 m. spalio 3 d. Šiuo metu Konvenciją yra ratifikavusios 37 valstybės. Šis tarptautinis susitarimas įpareigoja įteisinti kraštovaizdį kaip svarbią žmones supančios aplinkos sudedamąją dalį, jų bendro kultūros ir gamtos paveldo apraišką ir savasties pagrindą, nustatyti ir vykdyti kraštovaizdžio politiką, plėtoti visuomenės, valdžios institucijų ir nevyriausybinių organizacijų žinias apie kraštovaizdžio vertę, vaidmenį ir pokyčius, gerinti kraštovaizdžio pažinimą, priimti apsaugą, tvarkymą ir planavimą reglamentuojančius dokumentus. Konvencija numatė įsteigti Europos Tarybos apdovanojimą už kraštovaizdį.

Nacionalinį apdovanojimą „Už kraštovaizdį“ Aplinkos ministerija įsteigė 2007 metais. Pirmoji jį pelnė Kupiškio rajono savivaldybė už Kupos slėnio sutvarkymą 2008-aisiais. Šiemetinio Aplinkos ministerijos apdovanojimo „Už kraštovaizdį“ laimėtojas atstovaus Lietuvai Europos Tarybos 2013-2014 m. kraštovaizdžio konkurse.

www.am.lt

www.lietuvosvalstybe.com

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24