Atogrąžų karštis – vienos bėdos

2012-07-12, 09:01
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Jau birželio 30 d. Lietuvos gyventojai pajuto, kad į šalį pradėjo plūsti šiltesnis oras. Tą dieną daugelyje rajonų aukščiausia oro temperatūra svyravo nuo 24 iki 28 laipsnių. Gaivesnio oro gūsis, praslinkus šaltajam atmosferos frontui iš vakarų, Lietuvą pasiekė liepos 2-4 dienomis.

Tiesa, gaiva šalyje ilgai neužsibuvo – liepos 5 d. iš pietų pradėjo plūsti labai šiltas atogrąžų oras. Bene karščiausios dienos Lietuvą užklupo liepos 6-7 dienomis – vidutinė aukščiausia temperatūra šalyje siekė 30-31 laipsnį karščio. Liepos 8-ąją Utenoje, Vilniuje ir Varėnoje buvo pasiektas stichinio meteorologinio reiškinio kriterijus – kaitra šiuose miestuose, kai temperatūrą kyla iki 30 ir daugiau laipsnių, truko 3 dienas. Toks karštis pavojingas net ir sveikiems žmonėms. Laimė, oro srautai pamažu pasisuko iš pietvakarių, todėl jau liepos 9 d. nuo kaitinančios saulės gyventojai galėjo slėptis gaivesniame pavėsyje.

Tokias alinančias dienas Lietuvoje lėmė atogrąžų oras – tai labai šiltas ir drėgnas oras, plūstantis iš Pietų Europos. Viduržemio jūroje šis oras pritvinksta drėgmės. Jam pasiekus vėsesnes platumas, kuriose yra Baltijos šalys, didžiuliai vandens garų kiekiai pradeda kondensuotis – vystosi galingi kamuoliniai debesys, kurie neretai susijungia į vieną aktyvią mezokonvekcinę sistemą, todėl Lietuvoje karščius dažnai lydi stiprios liūtys, perkūnijos, škvalai ir kruša.

Štai ir pastarosiomis dienomis netrūko pavojingų reiškinių. Stiprios liūtys kliudydavo tai vieną, tai kitą vietovę. Smarkiausias lietus šių karščių metu buvo užfiksuotas Biržuose – lyti pradėjo liepos 7 d. vakare ir lijo beveik visą 8-osios naktį. Biržų MS duomenimis, per beveik 12 valandų iškrito net 58,4 mm lietaus, o tai jau lokalus stichinis meteorologinis reiškinys. Ne tik Biržuose, bet ir kituose rajonuose smarkias liūtis dažnai lydėjo gūsingi vėjai – škvalo metu vėjas stiprėdavo iki 13-17 m/s, o kai kuriose meteorologinėse stotyse buvo fiksuojamas ir 20-21 m/s vėjo greitis. Pirmadienio ankstų rytą labai smarki audra užklupo Šalčininkus – prie labai gausaus lietaus prisidėjo ir gūsingas vėjas, kuris plėšė namų stogus, vartė medžius ir elektros stulpus, krito stambi kruša, taip pat pridariusi nemažai nuostolių.

Karščiai pamažu atsitraukė, tačiau vis dar vyrauja šilti orai, ypač rytiniuose, pietiniuose rajonuose. Pamažu ims vėsti ir čia, bet šiluma iš Lietuvos dažniausiai iškeliauja su trenksmais – ketvirtadienį (liepos 12-ąją) daug kur numatomi lietūs, vietomis smarkūs, griaudės perkūnija virš kai kurių regionų praūš škvalas, kris kruša. Na, o penktadienį jau visa Lietuva pajus gaivą – pamažu įsivyraus vakarų oro srautai, dažnai atnešiantys lietaus.

www.meteo.lt

www.lietuvosvalstybe.com

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24