Pažintis su Kamanų pelke – įdomi ir įspūdinga

2011-09-26, 13:52
Įvertinkite šį įrašą
(2 balsai)

Kamanų valstybinio gamtinio rezervato Lankytojų centre atidaryta nauja moderni ekspozicija itin patraukliai pristato didžiausią ir vertingiausią Šiaurės Lietuvos lygumų pelkių kompleksą. Lankytojų laukia įdomi ir įspūdinga pažintis su Kamanų pelke, su jos vidaus sausmėmis – salomis ir pusiasaliais, klampynių apgultomis pelkių akimis ir ežerokšniais, ją supančiais miškais, reta augalija, grybija ir gyvūnija.

Ši ekspozicija atveria gamtos vertybes ne tik skaitant apie jas, bet ir liečiant, uostant, klausantis. Originalaus apšvietimo dėka dieną su tikrais gamtos garsais keičia naktis, kai girdėti net ir gūdus vilko staugimas. Lyg pelkių miške išvirtę ekspoziciniai stendai blykčioja vandens atspindžiais ir kupini paslapčių. Vienur, atvėrus slaptas dureles, galima pamatyti gyvačių išnaras, kitur – pelkių senio barzdą. Įkišę ranką į ertmę, lankytojai turi atspėti, kokią gamtos dalelę apčiuopė. Liesdami jie susipažįsta su kiminais, gali pauostyti svaiginančių gailių.

Lankytojai taip pat gali apžiūrėti pelkės dugną, spręsti dėlionę su paukščių ir gyvūnų garsais, išbandyti bebro dantų aštrumą, pakilnoti sausų ir šlapių durpių, paskui – molio kibirus, kad įsitikintų, kas kiek sveria. Išsamiau susipažinti su rezervate saugomomis gamtos vertybėmis padeda ekspozicijos informaciniai terminalai. Moksleivius virtualios pažintinės kelionės metu lydi bebriukas Bugis.

Lankytis pačiame Kamanų rezervate leidžiama tik einant pažintiniu taku ir lydint šios saugomos teritorijos direkcijos darbuotojui. Kelionė šiuo 3,6 km ilgio taku padeda gyvai pažinti mažai pažįstamą pelkių pasaulį.

Savitos ekspozicijos, įdomiai pristatančios gamtos ir kultūros vertybes, artimiausiu metu taip pat bus atidarytos Dzūkijos nacionalinio parko (Merkinėje) ir Krekenavos, Varnių, Tytuvėnų, Pajūrio, Anykščių, Sartų, Biržų ir Kauno marių regioninių parkų Lankytojų centruose.

Aplinkos ministerijos informacija

www.lietuvosvalstybe.com

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24