ES Aplinkos taryboje susitarta dėl bendros pozicijos klimato kaitos konferencijoje Varšuvoje

2013-10-15, 07:55
Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)

ES Aplinkos taryboje posėdyje Liuksemburge vakar, spalio 14 d., pritarta Tarybos išvadoms dėl Europos Sąjungos bendros pozicijos kitą mėnesį vyksiančios Varšuvos klimato kaitos konferencijos darbotvarkės klausimais. Taryba, kuriai pirmininkavo Lietuvos aplinkos ministras Valentinas Mazuronis, taip pat svarstė du svarbius teisėkūros aktus, o pietų metu diskutavo apie Žaliosios infrastruktūros vystymą.

ES aplinkos ministrai šiandien buvo susitikę Liuksemburge, kur pirmąkart pirmininkaujant Lietuvai vyko Aplinkos tarybos posėdis. Ministrai aptarė Tarybos išvadas dėl pasirengimo 19-ai Jungtinių Tautų bendrosios klimato kaitos konvencijos Šalių konferencijai ir 9-am Kioto protokolo Šalių susitikimui š. m. lapkričio 11–22 d., Varšuvoje.

„Šiais metais Varšuvoje ir kitais metais Limoje įvyksiančios konferencijos bus paskutiniai etapai prieš pasiekiant taip ilgai lauktą pasaulinį klimato kaitos susitarimą. Būtina jau dabar pradėti kurti pagrindą, kad 2015 m. Paryžiuje būtų pasiekta sėkmė", - sakė ministras Mazuronis.

„Mes turėsime įgyvendinti tai, dėl ko jau esame susitarę, visų pirma turėsime kuo greičiau ratifikuoti Dohoje priimtą Kioto protokolo pakeitimą dėl išmetamųjų šiltnamio efektą sukeliančių dujų kiekio mažinimo įsipareigojimų 2013 – 2020 m. Didesnių ambicijų demonstravimas dėl klimato kaitos švelninimo iki 2020 metų prisidėtų prie plataus užmojo 2015 metų susitarimo, todėl ministrams reikia dalyvauti diskusijose šiuo klausimu. ES atstovai turės kūrybiškai mąstyti, kad būtų paspartintas darbas rengiant 2015 m. susitarimą", - pabrėžė ministras.

Taryba pritarė išvadoms pirmininkaujančios šalies pateikto kompromiso pagrindu. Pasiektas sutarimas užtikrins, kad ES delegacijai Varšuvos konferencijoje vadovausianti Lietuva ir Europos Komisija galės pateikti vieningą ES poziciją klimato kaitos klausimais.

Aplinkos taryboje šiandien svarstyti du teisėkūros aktai. Rytinėje sesijoje ministrai pasikeitė nuomonėmis dėl pasiūlymo, kuriuo siekiama iš dalies pakeisti Reglamentą dėl atliekų vežimo. Pasiūlymas jau svarstytas techniniu lygiu, todėl šiandieninio pasikeitimo nuomonėmis tikslas buvo nustatyti politines gaires Tarybai. Ministrai diskutavo dviem Pirmininkaujančios šalies parengtais klausimais dėl pasiūlymo taikymo srities ir dėl pusiausvyros tarp būtiniausių vienodų reikalavimų užtikrinimo ir lankstumo valstybėms narėms suteikimo.

Po pietų ministrai svarstė reglamento, kuriuo nustatomi būdai, kaip pasiekti tikslą iki 2020 m. sumažinti naujų keleivinių automobilių išmetamo CO2 kiekį, projektą. Taryba nagrinėjo galutinį kompromisinį tekstą dėl šio reglamento ir susitarė, kad sieks pirmojo skaitymo sutarimo su Europos Parlamentu išlaikant aplinkosauginių ambicijų lygį.

Pietų metu ministrai diskutavo Žaliosios infrastruktūros tema. Daugiausia dėmesio buvo skirta 2013 m. gegužės mėn. Komisijos komunikatui „Žalioji infrastruktūra. Europos gamtinio kapitalo puoselėjimas". Aptarti tolesni veiksmai dėl Žaliosios infrastruktūros vystymo, integravimo į aplinkosaugos, planavimo, regioninės plėtros ir kitus sektorius, siekiant užtikrinti pakankamą Žaliosios infrastruktūros finansavimą.

eu2013.lt

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24