A. Butkevičius: kol nebus Lietuvos pritarimo, Astravo AE nebus statoma

2013-08-20, 12:49
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Astravo atominės elektrinės statybos neprasidės tol, kol Lietuva ir kitos valstybės neduos tam sutikimo. Taip antradienį patikino Premjeras Algirdas Butkevičius.

Nors būsimos jėgainės teritorijoje jau vyksta paruošiamieji darbai, A. Butkevičius teigė, kad tai tėra statybų imitacija.

"Ten daugiau vyksta žemės darbai. Tol, kol Baltarusija neturės leidimo ir pritarimo iš kaimyninių šalių ir Espo komisijos, šito objekto statybos neturėtų prasidėti", - LRT radijui sakė Premjeras.

Vyriausybės vadovo teigimu, daugiausia abejonių kelia saugumo klausimas.

"Mes stebime šiuos procesus ir manome, kad elektrinės saugos užtikrinimas turėtų būti garantuotas, o šiandien šis klausimas kelia dar daug rūpesčių. Stengsimės nukreipti tam tikrus žmones, kad šį procesą stebėtų. Taip pat kreipsimės į tarptautines organizacijas", - kalbėjo A. Butkevičius.

Premjeras pripažino, kad iš Baltarusijos pusės dar nėra gauti duomenys apie būsimosios elektrinės poveikį aplinkai.

"Galiu konstatuoti, kad poveikio aplinkai įvertinimo procesas yra nebaigtas, o keletą metų prašoma informacija nėra gauta", - sakė Vyriausybės vadovas.

A. Butkevičius pabrėžė, kad kaimyninė valstybė turi laikytis tarptautinių susitarimų.

"Raginame Baltarusiją susilaikyti nuo vienašališkų veiksmų, pažeidžiančių Espo konvenciją. Tai Baltarusijai mes esame išsakę ir oficialiai. Liepos 24 d. buvo išsiųsta viena nota, o rugpjūčio 6 d. - kita. (...) Notose mes išdėstėme savo reikalavimus, kad būtų laikomasi tarptautinių pasirašytų sutarčių, kurios yra privalomos ir Baltarusijai", - akcentavo A. Butkevičius.

Kalbėdamas apie Visagino atominę elektrinę Premjeras teigė, kad diskusijos šiuo klausimu yra ypač suaktyvėjusios, o galutinis sprendimas turėtų būti priimtas netolimoje ateityje.

"Šiuo metu vyksta diskusija ekspertų lygiu su mūsų kaimyniniais partneriais ir, manau, rudenį jau turėsime sprendimą", - teigė A. Butkevičius.

Kaip jau pranešė ELTA, Espo konvencijos Įgyvendinimo komitetas šių metų balandžio 15 dieną paskelbtoje išvadoje konstatavo, kad Baltarusija pažeidė Konvenciją, nepateikė reikiamos poveikio aplinkai vertinimo informacijos Lietuvai dėl atominės elektrinės projekto. Taip pat konstatuota, kad Lietuvos Baltarusijai iškelti klausimai dėl statybų vietos parinkimo, seisminių tyrimų atlikimo, poveikio Lietuvos gyventojams, požeminiam vandeniui, Neries upei ir kita yra pagrįsti.

Espo konvencijos Įgyvendinimo komitetas paragino Baltarusiją pateikti išsamius atsakymus į visus Lietuvos keliamus klausimus, atsižvelgti į Lietuvos ekspertų pateiktus komentarus bei įvykdyti kitus Espo konvencijos reikalavimus.

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24