LLRA Seimo nariai kreipėsi į Briuselį dėl Lietuvos lenkų teisių

2015-07-29, 18:54
Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
ES prezidentas Donald Tusk pavedė išnagrinėti lenkų tautinės mažumos padėtį Lietuvoje ES prezidentas Donald Tusk pavedė išnagrinėti lenkų tautinės mažumos padėtį Lietuvoje © AFP/Scanpix

Lietuvos lenkų tautinės mažumos diskriminavimo problema skirtingoje aplinkoje yra vis plačiau aptariama įvairiais lygiais.

Pastaruoju metu šia problema susidomėjo ir išreiškė susirūpinimą Europos Tarybos pirmininkas Donald Tusk. ES prezidentas pavedė Švietimo, kultūros, jaunimo ir sporto komisarui Tiborui Navracsicui išnagrinėti lenkų padėtį Lietuvoje.

Tai tapo įmanoma, kai šių metų gegužę septyni Lietuvos Seimo LLRA frakcijos parlamentarai Europos Tarybos pirmininkui Donaldui Tuskui išsiuntė raštą dėl blogėjančios Lietuvos tautinių mažumų padėties.

„Lietuvai 2004 m. įstojus į Europos Sąjungą, tautinių mažumų, tarp jų ir lenkų, situacija Lietuvoje paradoksaliai pablogėjo. Kalba eina ne tik apie antilenkiškas žiniasklaidos ir kai kurių politikų nuotaikas bet ir apie teisinius tautinių mažumų teisių apribojimus. Būtent 2010 m. šioje srityje įvyko didžiulis teisės regresas, nes buvo atšauktas „Tautinių mažumų įstatymas“ ir iki šiol nepriimtas naujas“, – parašė Seimo nariai.

Kita gyvenimo sritis, kurioje valstybė leidžia tautinių mažumų teisių apribojimus, anot parlamentarų, yra švietimas.

„Dar vienas tautinių mažumų teisių ribojimo atvejis yra švietimo sritis. Jau 2011 metais, nepaisant daugkartinių protestų ir 60 000 prieš pasirašiusių gyventojų valią, buvo priimtos „Švietimo įstatymo“ pataisos, labai apribojusios tautinių mažumų švietimo gimtąja kalba teises. Be nesprendžiamų klausimų, kaip antai, vadovėlių gimtąja kalba nespausdinimo ar tautinių mažumų mokyklų mokinio krepšelio finansavimo sumažinimo, skaudus smūgis buvo lietuvių kalbos egzamino suvienodinimas. Ši diskriminacinė pataisa buvo priimta nepaisant to, kad tautinių mažumų mokyklų moksleiviai turėjo 800 valandų mažiau už jų bendraamžius iš lietuviškų mokyklų – tai žymiai pablogino lenkų mokyklų mokinių lietuvių kalbos brandos egzamino rezultatus. Dėl visiems žinomo tautinių mažumų teisių siaurinimo per pastaruosius dešimt metų uždaryta arba susilpninta keliasdešimt lenkų mokyklų“, – rašoma laiške Donaldui Tuskui.

Seimo nariai laiške pabrėžė, kad vadinamoji mokyklų reorganizacija dabar gresia keliolikai lenkų švietimo įstaigų, kuriose vyksta mokymas nuo 1 iki 12 klasės. Seimo nariai pažymėjo, kad labai negausios lietuviškos Lenkijos mokyklos funkcionuoja be kliūčių, o daug skaitlingesnėms lenkų mokykloms Lietuvoje gresia likvidavimas.

Parlamentarai paragino buvusį Lenkijos premjerą atkreipti dėmesį į Lietuvos valstybės veiksmus, susijusius su lenkų tautine mažuma.

„Įvertindami šį faktą prašome atkreipti dėmesį į Lietuvos politiką lenkų švietimo atžvilgiu, kuri, be abejo, yra diskriminacinė, nes pažeidžia tautinių mažumų teises, atsižvelgiant į konkrečius išreikštus bendruomenės poreikius. Prašome taip pat demokratinio stabilizavimo vardan inicijuoti situacijos analizę“, - parašė LLRA Seimo nariai Rita Tamaszunienė, Vanda Kravčonok, Jaroslav Narkievič, Michal Mackievič, Juzef Kviatkovski, Leonard Talmont ir Zbigniev Jedzinski.

Komentarai  

 
#3 Skroblui ,nepamiršk 2015-08-11 14:17
Lietuvos respublikos KONSTITUCIJOS 2-ojo straipsnio : Lietuvos valstybę kuria Tauta . Suverenitetas priklauso Tautai.Šalis visų ,bet ne tų ,kurie nori ,kad Lietuva nebūtų Lietuva o rusakalbiams tuteišiams ji būtų kaip Lenkija o lietuvių Tautai jos suverenui mažam ir vienintėliame žemės lopinėlyje nebūtų vietos būti savimi ,nes jai nuolat diktuoja išgalvotus ,provokuojančius ,priešįstatiminius pageidavimus ,kuriuos pilnumoje gali realizuoti kaimyninėse šalyse - Baltarusijoje , Lenkijoje.
Cituoti | Pranešk apie netinkamą komentarą
 
 
#2 skroblas 2015-08-10 11:30
Tai ir jų šalys. Nepamiršk. Jie taip pat moka mokesčius, kad tavo tėvams pensijas išmokėti valstybė galėtų.
Cituoti | Pranešk apie netinkamą komentarą
 
 
#1 Lietuvė 2015-08-10 10:48
Kažkaip labai jaučiuosi diskriminuojama aš gyvendama savo šalyje tų vadinamų tautinių mažumų. Juk jei jiem taip blogai Lietuvoj gyventi ir laikytis Lietuviškų įstatymų visada gali išvažiuoti į Lenkiją. Na ar ne taip? Savo šalyje kažkodėl aš turiu prie jų taikytis o jie čia bando savo įstatymus reikšti. Kurioj valstybėj tiek privilegijų gauna kitataučiai?
Cituoti | Pranešk apie netinkamą komentarą
 

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24