Seimas atmetė LLRA-KŠS parlamentarų projektus. Valdančiųjų antausis senoliams ir jaunoms šeimoms

2024-06-02, 12:58
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Seimas atmetė LLRA-KŠS parlamentarų projektus. Valdančiųjų antausis senoliams ir jaunoms šeimoms Marlenos Paškovskos nuotr.

Seimas po pateikimo atmetė įstatymo pataisas dėl senolių gydymo sanatorijose subsidijavimo. Seimas taip pat atmetė įstatymo pataisą dėl finansinių paskatų jaunoms šeimoms pirmajam būstui įsigyti, numatančią didesnes kompensacijas butui (namui) įsigyti ar statyti jaunoms šeimoms iki 36 metų ir perdavė ją tolesniam svarstymui.

Ketvirtadienį, gegužės 30 d., Seimo posėdyje Lietuvos lenkų rinkimų akcijai- Krikščioniškų šeimų sąjungai (LLRA-KŠS) atstovaujanti parlamentarė Rita Tamašunienė pateikė jos ir parlamentaro Česlavo Olševskio inicijuotas Sveikatos draudimo įstatymo pataisas. Jomis siūloma 70 ir daugiau metų sulaukusiems senoliams kartą per vienus metus Valstybinės ligonių kasos lėšomis apmokėti 90 proc. sanatorinio gydymo kainos už mažiausiai penkias dienas trunkantį gydymą.

„Siūlome, kad valstybė kartą per metus vyresniems nei 70 metų žmonėms padengtų 90 proc. bazinės bent penkių darbo dienų sanatorinio gydymo kainos. Kodėl? Todėl, kad po susitikimų su savo rinkėjais priėjome prie išvados, jog ambulatorinės reabilitacijos paslaugos neatitinka vyresnio amžiaus žmonių poreikių“, – pristatydama pataisą sakė R. Tamašunienė.

Parlamentarė dar atkreipė dėmesį, kad vyresnio amžiaus žmonėms nelengva nuvykti į savo poliklinikas gauti reabilitacijos paslaugų, nes tenka važiuoti viešuoju transportu arba prašyti giminaičių pavežti, jei gyvena kaimo vietovėje, o po gydymo vėl laukia kelias namo, todėl toks gydymas, pabrėžė ji, „nėra nei veiksmingas, nei patogus, nei prisideda prie mūsų senolių sveikatos“. O stacionarus gydymas sanatorijose, kaip pabrėžė parlamentarė, atneštų daug daugiau naudos vyresnio amžiaus žmonių sveikatai. Pasak R. Tamašunienės, jei pataisa būtų priimta, daugiau senjorų galėtų pasinaudoti galimybe gauti paslaugas sanatorijoje, nes dabar ne visi gali sau leisti sanatorinį gydymą.

„Dėl mažų pajamų dauguma Lietuvos senesnių žmonių negali sau leisti gydytis sanatorijoje, todėl sanatorinis gydymas jiems galėtų būti 90 proc. finansuojamas Valstybinės ligonių kasos lėšomis. Tai leistų senesniems žmonėms išsaugoti sveikatą, sanatorinio gydymo metu išmokti jų amžiui pritaikytų fizinių pratimų, sveikos mitybos principų“, – įstatymo pataisų projekto aiškinamajame rašte pabrėžė autoriai.

Šiuo metu 90 proc. sanatorinio gydymo kompensaciją gali gauti vaikai iki 7 metų ir neįgalieji iki 18 metų.

LLRA-KŠS atstovaujančių parlamentarų R. Tamašunienės ir Č. Olševskio inicijuota įstatymo pataisa dėl finansinių paskatų pirmąjį būstą įsigyjančioms jaunoms šeimoms irgi nesulaukė daugumos parlamento narių palaikymo ir buvo perduota tobulinti.

Kaip teigia R. Tamašunienė, šuoliuojančių statybos paslaugų ir medžiagų kainų bei didėjančios Lietuvos gyventojų skolos laikais didesnės finansinės paskatos pirmajam butui įsigyti ar namui statyti jaunoms šeimoms būtų reali parama ir paskata likti savo šalyje, kurti šeimą ir auginti vaikus.

Pagal dabar galiojančią tvarką jaunoms šeimoms skiriamos šios subsidijos pirmajam būstui įsigyti: šeimoms be vaikų – 15 procentų, šeimoms su vienu vaiku – 20 procentų, šeimoms su dviem vaikais, iš kurių bent vienas įsivaikintas – 25 procentai, šeimoms su trimis ir daugiau vaikų, iš kurių bent vienas yra įsivaikintas – 30 procentų.

Įstatymo pataisoje buvo numatyta padidinti subsidijas pirmajam būstui įsigyti šeimoms, kuriose abu sutuoktiniai jaunesni nei 36 metų, atitinkamai 20, 25, 30 ir 40 procentų. Pakeitimu taip pat buvo siūloma padidinti paskolos sumą, nuo kurios skaičiuojamos subsidijos, nuo 87 tūkst. eurų iki 100 tūkst. eurų arba lygiavertės sumos kita valiuta.

Deja, Seimas po pateikimo atmetė ir perdavė abu įstatymų pataisų projektus tobulinti, nuskriausdamas tuo tiek vyresnio amžiaus žmones, tiek jaunimą.

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24