Refleksijos po rinkimų. Valdantieji patyrė dvigubą nesėkmę

2024-05-13, 19:31
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Refleksijos po rinkimų. Valdantieji patyrė dvigubą nesėkmę © L24.lt (fot. Wiktor Jusiel)

Gegužės 12 dieną Lietuvoje vyko Prezidento rinkimai, todėl pirmadienį, gegužės 13-ąją, Vilniaus lenkų kultūros namuose buvo surengta spaudos konferencija, kurioje dalyvavo Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos (LLRA-KŠS) pirmininkas Waldemar Tomaszewski ir šios partijos pirmininko pavaduotojas Waldemar Urban. Pagrindinė konferencijos tema buvo praėjusių rinkimų rezultatų įvertinimas.

Kaip sakė W. Tomaszewski, pagrindinė išvada, kurią galime daryti iš šių rinkimų rezultatų – stiprėjanti Gitano Nausėdos pozicija. Pirmąjį turą jis laimėjo surinkęs daugiau balsų nei ankstesniuose rinkimuose. Kita labai svarbi išvada – visiškas valdančiųjų partijų – konservatorių ir liberalų – pralaimėjimas. Jie prarado net 100 tūkst. balsų.

Sprendimą dėl paramos priims taryba

LLRA-KŠS pirmininkas pabrėžė, kad nors šiuose rinkimuose partija nekėlė savo kandidato, per trejus ankstesnius rinkimus ji tai darė. Ir tuomet LLRA-KŠS kandidatas laimėjo prieš visus kitus kandidatus trijose savivaldybėse: Vilniaus ir Šalčininkų rajonų bei Visagino savivaldybėje, o taip pat laimėjo daugelyje apylinkių Trakų, Švenčionių, Širvintų ir Zarasų rajonuose bei Vilniaus mieste.

W. Tomaszewski taip pat sakė, kad pirmajame ture jis neparėmė nė vieno kandidato, nes labai svarbu, kad žmonės galėtų laisvai rinktis. Dėl paramos suteikimo antrajame ture artimiausiu metu bus surengtas partijos Vyriausiosios tarybos posėdis, taigi tada ir bus priimtas sprendimas.

Rinkimų rezultatai – protesto prieš valstybės politiką išraiška

LLRA-KŠS lyderis taip pat komentavo rinkimų rezultatus Šalčininkų rajone, kur daugiausiai balsų surinko Eduardas Vaitkus. W. Tomaszewski pažymėjo, kad ankstesniuose rinkimuose ten laimėdavo LLRA-KŠS kandidatas, surinkdavęs daug daugiau balsų nei Vaitkus. Jis taip pat atkreipė dėmesį, kad ankstesniuose rinkimuose Gitanas Nausėda Šalčininkų rajone gavo 11 proc. balsų, o dabar gavo daugiau nei dvigubai – beveik 24 procentus. Tačiau šį faktą politologai ignoruoja, taip, anot V. Tomaszewskio, siekdami nuslėpti valdančiosios partijos pralaimėjimą praėjusiuose rinkimuose, kuriuose Ingrida Šimonytė surinko perpus mažiau balsų.

„Politologai net nebando analizuoti, kodėl valdančioji partija patyrė pralaimėjimą visoje šalyje ir kodėl, ypač pasienio su Baltarusija rajonuose, gana daug balsų surinko vienas iš kandidatų – Eduardas Vaitkus“. Pasak W. Tomaszewskio, tai – būtent valdančiųjų „nuopelnas“ – žmonės tokiu būdu pareiškė savo protestą prieš jų politiką. LLRA-KŠS lyderis, be kita ko, priminė 2021 m. įvykius, kai valdžia, nepaisydama Dieveniškių gyventojų protestų, norėjo jų miestelyje įkurdinti nelegalius migrantus.

Premjerės antirekordas

W. Tomaszewski taip pat atkreipė dėmesį į labai menką dabartinės premjerės rezultatą Šalčininkų rajone – vos 2,8 proc. balsų. „Tai – antirekordas. Dar niekada valdančiosios daugumos atstovas nėra gavęs tiek mažai balsų“, – pabrėžė W. Tomaszewski. Pasak LLRA-KŠS lyderio, galbūt būtent dėl šios priežasties, siekiant nukreipti dėmesį nuo šio pralaimėjimo, tautinės mažumos kaltinamos tuo, jog „ne taip balsavo“.

Keistas VRK sprendimas

Savo ruožtu W. Urban informavo apie iš Vyriausiosios rinkimų komisijos gautą informaciją, jog LLRA-KŠS kandidatui nebuvo leista naudoti agitacinę medžiagą tautinių mažumų kalbomis, o tai prieštarauja tarptautinei praktikai. Kaip teigė jis, per ankstesnius rinkimus tai buvo leidžiama, dabar sprendimas neleisti to daryti aiškinamas tuo, kad tai gali nepatikti Valstybinei lietuvių kalbos komisijai ar kitoms institucijoms.

„Visoje Europoje, ypač ten, kur gyvena tautinės mažumos, skatinama vartoti jų kalbą politinėje reklamoje, siekiant pritraukti šiuos žmones į aktyvų politinį gyvenimą“, – kalbėjo W. Urban.

Dvigubas valdančiųjų pralaimėjimas

Tęsdamas valdžios institucijų piktnaudžiavimo tautinių mažumų atžvilgiu temą W. Tomaszewski sakė, kad tai kelia pasipriešinimą ir nepasitenkinimą: yra rengiami mitingai ir eitynės prieš šią neteisingą politiką. Jis taip pat kalbėjo apie visiškai absurdiškus atvejus, kai valdžios institucijos bylinėjasi teismuose su gyventojais, kurie kovoja už savo teisę išsaugoti mokyklas. Paminėjo neseniai įvykusią savo viešnagę Turgelių mokykloje, kuri šventė 160-ąsias įkūrimo metines. Šios įstaigos gyvavimo pradžioje mokėsi vos 30 mokinių, o dabar joje mokosi 150 mokinių, tačiau vietos Savivaldybė turi kovoti su Vyriausybe, kad mokykla nebūtų uždaryta. „Tai yra faktas ir, žinoma, žmonės prieš tai protestuoja“, – reziumavo jis.

Jis taip pat paminėjo kovą dėl dvikalbių užrašų, kurie, pasak valdančiųjų, net ir tautinių mažumų gausiai apgyvendintose vietovėse neturi teisės būti. „Valdantieji patyrė dvigubą pralaimėjimą: pirma, akivaizdžiai pralaimėjo visoje Lietuvoje, o antra, pralaimėjo dėl jų diskriminacinės politikos tautinių mažumų atžvilgiu“, – sakė jis, pridurdamas, kad politologai dažnai apverčia viską aukštyn kojomis, perkeldami kaltę tautinėms mažumoms. Pasak W. Tomaszewskio, po šio pralaimėjimo Vyriausybė turėtų atsistatydinti ir „neieškoti kaltų“.

„Prašome politologų ir valdžios atstovų, kad padarytų teisingas išvadas, pažiūrėtų į veidrodį ir nemeluotų žmonėms“, – baigdamas ragino W. Tomaszewski.

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24