Duonos kepėjus su šv. Agotos diena sveikino darželinukai

2013-02-09, 08:43
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Va­sa­rio 5 die­ną nuo se­no mi­ni­ma šv. Ago­tos die­na. Šią die­ną bu­vo ke­pa­ma duo­na ir ti­kė­ta, kad apei­go­se pa­šven­tin­ta duo­na pa­gelbs­ti ki­lus gais­rui ir no­rint ap­si­sau­go­ti nuo li­gų.

Šias se­nas tra­di­ci­jas at­gai­vi­no Uk­mer­gės ra­jo­no var­to­to­jų ko­o­pe­ra­ty­vo duo­nos ke­pyk­los dar­buo­to­jai.

Gra­žią šven­tę jie su­ren­gė tie­siog par­duo­tu­vė­je. Į fir­mi­nę ke­pyk­los par­duo­tu­vę pa­svei­kin­ti ke­pė­jų at­vy­ko jų jau­nie­ji bi­čiu­liai, lop­še­lio-dar­že­lio „Eg­lu­tė“ vai­ku­čiai, ly­di­mi auk­lė­to­jų.

Vi­sus pa­svei­ki­no ir apie duo­ne­lės svar­bą pa­pa­sa­ko­jo UAB „Uk­mer­gės duo­na“ di­rek­to­rė Vi­tu­tė Šer­mukš­ny­tė. Ji pa­brė­žė, kad bė­gant me­tams ir kei­čian­tis tra­di­ci­joms duo­nos svar­ba mū­sų gy­ve­ni­me ne­pa­si­kei­tė. Pa­klau­sus už­sie­ny­je gy­ve­nan­čio tau­tie­čio, ko jis la­biau­siai pa­si­ilgs­ta, daž­nas at­sa­kys – lie­tu­viš­kos duo­nos.

Už ak­ty­vų da­ly­va­vi­mą ren­giant par­duo­tu­vė­je eks­po­nuo­ja­mą pie­ši­nių pa­ro­dą duo­nos te­ma di­rek­to­rė ap­do­va­no­jo lop­še­lio-dar­že­lio „Eg­lu­tė“ auk­lė­ti­nius ir auk­lė­to­jas.

Į šven­tę at­vy­kę šio dar­že­lio „Vo­ve­riu­kų“ gru­pės vai­ku­čiai, pa­de­da­mi auk­lė­to­jos Vy­gan­tos As­ti­kie­nės, pa­dek­la­ma­vo ir pa­dai­na­vo, o pas­kui vi­si drau­ge su duo­nos ke­pė­jais ir net pir­kė­jais šo­ko ra­te­lį.

Par­duo­tu­vė­je šven­tės die­ną ap­si­lan­kė ir Švč. Tre­jy­bės baž­ny­čios kle­bo­nas Dai­nius Lu­ko­nai­tis. Jis pa­lai­mi­no uk­mer­gie­tiš­ką duo­ną, jos ke­pė­jus, pir­kė­jus, vai­ku­čius ir pa­čią par­duo­tu­vę.

V. Šer­mukš­ny­tė pa­sa­ko­jo, kad Duo­nos die­ną jų įmo­nė mi­ni kas­met, ta­čiau šie­met nu­ta­rė šven­tę pa­da­ry­ti ryš­kes­nę nei vi­sa­da. Ta pro­ga pir­kė­jai nu­džiu­gin­ti ma­lo­niau­sia do­va­na – nuo­lai­do­mis.

 

* * *

 

Duo­na kar­tu su ki­tais grū­di­niais pro­duk­tais ir vai­siais bei dar­žo­vė­mis su­da­ro mais­to pa­si­rin­ki­mo pi­ra­mi­dės pa­grin­dą, tai reiš­kia, kad šiuos pro­duk­tus re­ko­men­duo­ja­ma val­gy­ti ke­lis kar­tus per die­ną.

 

* * *

 

Duo­na yra pui­kus an­glia­van­de­nių šal­ti­nis, o an­glia­van­de­niai yra pa­grin­di­nis ener­gi­jos šal­ti­nis. Jiems ok­si­duo­jan­tis iš­si­ski­rian­ti ener­gi­ja pa­nau­do­ja­ma or­ga­niz­mo gy­vy­bi­nėms funk­ci­joms ga­ran­tuo­ti, ši­lu­mos ga­my­bai. Iš an­glia­van­de­nių gau­na­ma ener­gi­ja tu­rė­tų su­da­ry­ti dau­giau nei pu­sę vi­sos pa­ros ener­gi­jos (ka­lo­ri­jų).

 

* * *

 

Duo­no­je yra skai­du­li­nių me­džia­gų. Dau­giau­sia jų yra grū­do ap­val­ka­le. Tai an­glia­van­de­niai, ku­rių ne­skai­do virš­ki­ni­mo fer­men­tai, bet juos skai­do žar­ny­no mik­ro­flo­ra. Skai­du­li­nės me­džia­gos tu­ri di­de­lę įta­ką mais­to virš­ki­ni­mui – ge­ri­na virš­ki­ni­mo trak­to pe­ri­stal­ti­ką ir le­mia grei­tes­nį mais­to slin­ki­mą. To­dėl rin­ki­mės ru­paus ma­li­mo grū­dų duo­ną, duo­ną su grū­dais ar sė­le­no­mis.

 

* * *

 

Duo­no­je dau­giau­sia yra B gru­pės vi­ta­mi­nų. Iš mak­ro­e­le­men­tų jo­je ne­ma­žai ka­lio, nat­rio, chlo­ro, fos­fo­ro. Duo­no­je esan­čias mais­ti­nes me­džia­gas leng­vai įsi­sa­vi­na or­ga­niz­mas, o vi­ta­mi­nai teš­los su­si­da­ry­mo pro­ce­se ir ke­pant duo­ną ge­rai iš­si­lai­ko.

Vilma NEMUNAITIENĖ

www.ukzinios.lt

www.lietuvosvalstybe.com

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24