Tarptautinė konferencija „Lietuvos santykis su jos nelietuviška išeivija“

2012-11-27, 07:27
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Vilniaus lenkų kultūros namuose (VLKN) įvyko LR kultūros ministerijos kartu su VLKN surengta tarptautinė konferencija „Lietuvos santykis su jos nelietuviška išeivija“.

Sveikinimo žodį susirinkusiems tarė LR užsienio reikalų ministerijos Užsienio lietuvių departamento Ambasadorė ypatingiems pavedimams Gintė Bernadeta Damušis bei buvusi pirmoji Tautybių departamento prie LR Vyriausybės direktorė, ambasadorė Halina Kobeckaitė. LR kultūros ministro pareigas laikinai einančio Arūno Gelūno vardu konferencijos dalyvius pasveikino ministro patarėjas Imantas Melianas.

Savo pranešime I.Melianas pasakė: „Galime tik žavėtis šiais žmonėmis, kurie, gyvendami skirtingose pasaulio šalyse ir nebūdami lietuvių tautybės, ne visuomet mokėdami lietuviškai ir dažnu atveju net niekad nebuvę Lietuvoje, išlieka mūsų šalies bičiuliais ir jos vardo garsintojais.

Ir labai gaila, kad iki pastarojo laikotarpio Lietuva neturėjo artikuliuoto požiūrio į šiuos žmones, kuriuos galima būtų pavadinti „pamirštais mūsų bendros Tėvynės vaikais“, jokios vienaip arba kitaip apibrėžtos politikos jų atžvilgiu. Turbūt esame labai turtinga ir visko pertekusi valstybė, jei galime sau leisti ignoruoti patį brangiausią – žmogiškąjį turtą. Juk be sistemingos paramos ir elementaraus dėmesio iš mūsų valstybės pusės visi šie simpatijos ir sentimentų Lietuvai žiburėliai kartoms keičiantis gali užgęsti, ir jau nebus kam perimti tos ištikimybės Atminimui estafetės.

Nežinau, kokia nauja arba jau egzistuojanti Lietuvos valstybės institucija privalės imtis šitos nelengvos, tačiau garbingos misijos – ryšių su nelietuviška mūsų išeivija užmezgimo, palaikymo ir stiprinimo, tai jau ne Konferencijos kompetencija, tačiau akivaizdu, kad tai būtina daryti. Tikėkimės, kad mūsų renginys bus tas nedrąsus pirmasis žingsnis, kuris padės užpildyti šią spragą, susidariusią laike, atstumuose ir žmonių širdyse“.

Konferencijoje pranešimus taip pat skaitė Didžiojo Seimo palikuonių draugijos maršalka Andrzej Jan Krzyžanowski (Varšuva), TV žurnalistas, Lietuvos žydų bendruomenės valdybos narys Vitalijus Karakorskis, Balstogės universiteto Istorijos instituto dėstytojas dr. Artur Konopacki, Balstogės universiteto Vilniaus filialo dėstytoja dr. Elžbieta Kuzborska, Iš Lietuvos kilusių vokiečių bendrijos pirmininkas Hardy Mett (Leonberg, Vokietija), „Izraelitos“ asociacijos pirmininkas Jokūbas Kacas (Haifa, Izraelis), Vilniaus Jono Pauliaus II gimnazijos direktorius Adamas Blaškevičius ir Mykolo Roemerio universiteto dėstytojas, Lietuvos totorių bendruomenių sąjungos pirmininkas dr. Adas Jakubauskas.

Konferencijos pabaigoje iš jos pranešėjų, taip pat H.Kobeckaitės ir Vilniaus vokiečių bendruomenės pirmininko Ervino Peteraičio buvo sudaryta Ryšių su kitataute Lietuvos išeivija plėtojimo komiteto iniciatyvinė grupė, kuri rūpinsis tolesne šios iniciatyvos sklaida. Iniciatyvinės grupės koordinatoriumi išrinktas I.Melianas.

www.lrkm.lt

www.lietuvosvalstybe.com

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24