Lietuvos karo akademijoje pristatytas lietuvių žygis iki Juodosios jūros

2012-11-09, 05:45
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Generolo Jono Žemaičio Lietuvos karo akademijoje Vilniuje  lapkričio 7 d. vyko dokumentinio filmo „2000 kilometrų istorijos“ pristatymas ir demonstravimas.

Antano Gluskino filme rodomas 2010-ųjų rudenį 38 dienas trukęs dešimties Lietuvos raitelių žygis žirgais buvusia Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės teritorija iki Juodosios jūros – per Lietuvą, Baltarusiją ir Ukrainą.

Po 600 metų buvo ryžtasi pakartoti legendinį Vytauto Didžiojo kelią nuo senosios Lietuvos sostinės Trakų iki Juodosios jūros ir taip Europoje aktualizuoti LDK istoriją, kultūros paveldą, skatinti jo išsaugojimą, Vytauto Didžiojo žygdarbių įamžinimą. Šiandien Lietuvos Respublika tesudaro apie 7 procentus buvusios LDK teritorijos, maždaug 44 proc. priklauso Ukrainai, 22 proc. – Baltarusijai, 25 proc. – Rusijai ir 2 proc. – Lenkijai.

Lietuvos karo akademijos viršininkas plk. Eugenijus Vosylius džiaugėsi vienu gražiausių akademijoje vykusių renginių, susijusių su Lietuvos istorija, ir visai jos bendruomenei palinkėjo kuo geriausios sėkmės toliau keliaujant ir įprasminant šalies didingą praeitį.

Pristatant filmą „2000 kilometrų istorijos“ kartu vyko ir diskusija su pačiais žygeiviais, keliavusiais į šią netradicinę kelionę po buvusią LDK teritoriją. Žygio ir „Klajūnų klubo“ vadovas Gintautas Babravičius pasakojo, kad šioje kelionėje patirta įvairių įspūdžių, ir džiaugėsi prieš dvejus metus tekusia garbe vadovauti žygiui, kurio varomoji jėga buvo pagarba Lietuvos istorijai ir, žinoma, meilė bei pasididžiavimas unikalia žirgų žemaitukų veisle.

Susitikime akademijoje žygio prisiminimais taip pat dalijosi raiteliai Skirmantė Naglytė ir Gintaras Kaltenis, filmo kūrybinė grupė, kiti dalyviai.

www.kam.lt

www.lietuvosvalstybe.com

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24