Lietuvos karo akademijai – 20 metų jubiliejus

2012-06-07, 07:32
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Generolo Jono Žemaičio Lietuvos karo akademija birželio 6 d. mini 20-ąsias įkūrimo metines. Aukštojoje mokykloje vykstančio šventinio renginio tikslas – apžvelgti akademijos 20-ties metų istoriją, padėkoti tiems, kurie dirbo ir prisidėjo prie jos kūrimo ir augimo, suburti bendruomenės narius. Tai šventė visai akademijos bendruomenei ir jos draugams iš Lietuvos ir užsienio.

Renginyje  dalyavavo Lietuvos Prezidentas Valdas Adamkus, Seimo Pirmininkė Irena Degutienė, krašto apsaugos ministrė Rasa Juknevičienė, Lietuvos kariuomenės vadas generolas leitenantas Arvydas Pocius, kariuomenės padalinių vadai, buvę Lietuvos karo akademijos viršininkai, Lietuvos aukštųjų mokyklų rektoriai, kiti svečiai.

Renginys prasidėjo iškilminga akademijos viršininko keitimosi ceremonija. Naujuoju Lietuvos karo akademijos viršininku krašto apsaugos ministrė R. Juknevičienė paskyrė pulkininką Eugenijų Vosylių, iki šiol vadovavusį akademijos štabui.

„Džiaugiuos ir didžiuojuos tuo, kad dvidešimtmetį mininčios Lietuvos karo akademijos šaknys – istorinės, siekia prieškario Lietuvą, partizaninį judėjimą. Tai liudija ir jai suteiktas Generolo Jono Žemaičio vardas“, – sakė R. Juknevičienė.

Pareigas baigusiam eiti Lietuvos karo akademijos viršininkui pulkininkui Gintarui Bagdonui krašto apsaugos ministrė padėkojo už daug nuveiktų gerų darbų ir palinkėjo geriausios kloties atsakingoje ir svarbioje tarnyboje misijoje Afganistane, o naujai paskirtam plk. E. Vosyliui – sėkmės saugant akademiją ir siekiant pritraukti į ją kuo daugiau jaunų žmonių.

„Esu karys jau daugiau nei 20 metų, todėl žinau, ką reiškia – atsakomybė, pareiga, drausmė, valia, pasiaukojimas, ryžtas ir drąsa. Taip pat žinau, kokie svarbūs žodžiai kariui yra atjauta, supratimas, pagarba ir orumas, padorumas ir sąžiningumas, – kalbėjo naujasis akademijos viršininkas. – Tai bendražmogiškos vertybės, kuriomis turime vadovautis auklėdami kariūnus mūsų visų Lietuvos karo akademijoje. Privalome ugdyti kariūnų profesionalų požiūrį į tarnybą Lietuvai, nes tik profesionalumas ir žinios padės nugalėti daug didesnį priešą, tik išsilavinęs, kultūringas ir doras karininkas bus gerbiamas savo šalies piliečių.“

Plk. E. Vosylius tiki, kad visi besimokantys, tarnaujantys ir dirbantys akademijoje gerai suvokia savo tarnybos ir misijos prasmę, jos svarbą akademijos ir visos Lietuvos ateičiai: „Tarnaujame ir dirbame, kad Lietuvos kariuomenė būtų stipresnė ir profesionalesnė, kad Lietuva būtų saugesnė!”

20-mečio minėjime akademijos mokslo atstovams taip pat buvo suteikti profesorių ir docentų pedagoginiai vardai. Šventės proga susirinkę buvę šios aukštosios mokyklos auklėtiniai paskelbė įsteigią Alumnų draugiją. Vyko šventinis akademijos meno kolektyvų koncertas: pasirodė kariūnų bigbendas ir sportinių šokių kolektyvas, dainavo šalies ir tarptautinių konkursų laureatas vyrų choras „Kariūnas”.

Svečiai galėjo susipažinti su istorinėmis akademijos nuotraukomis ir filmuota archyvine medžiaga, apsilankyti akademijos muziejuje, bibliotekoje ir iš arčiau peržvelgti Lietuvos karo akademijos nueitą dvidešimties metų kelią.

 

Akademijos istorija

 

1992 m. birželio 16 d. Lietuvos Vyriausybės nutarimu buvo leista įsteigti Krašto apsaugos mokyklą, kuri, Aukščiausiajai Tarybai priėmus nutarimą „Dėl Krašto apsaugos akademijos įsteigimo“, turėjo būti reorganizuota į akademiją.

1992 m. liepos 13 d. krašto apsaugos ministras pasirašė įsakymą dėl Krašto apsaugos mokyklos įsteigimo. Pagal patvirtintus nuostatus mokykla tapo krašto apsaugos sistemos struktūriniu vienetu, pavaldžiu Krašto apsaugos ministerijai ir rengiančiu specialistus krašto apsaugos reikmėms.

1994 m. liepos 20 d. Lietuvos karo akademija išleido pirmąją 111 karininkų laidą.

1995 m. akademijoje atgaivinta prieškario tradicija – suteikiant pirmąjį karininko laipsnį, kardu paliečiamas absolvento petys ir ištariami žodžiai: ,,Be reikalo nepakelk, be garbės nenuleisk“. Nuo 2009 m. šis priesakas akademijos viršininko įsakymu tapo LKA moto.

1998 m. akademijai suteiktas partizanų generolo Jono Žemaičio vardas.

 

Studijos Lietuvos karo akademijoje

 

Akademija – vienintelė aukštoji mokykla Lietuvoje, suteikianti universitetinį ir karinį išsilavinimą, ugdanti karininkus lyderius. Akademijos misija – parengti karininką ugdant jo lyderio savybes, intelektą, suteikiant profesinių žinių ir praktinių įgūdžių, reikalingų vadui Lietuvos kariuomenėje, – motyvuotą ir pasirengusį vadovauti padaliniams karo ir taikos metu tarnaujant Lietuvos valstybei.

Lietuvos karo akademiją sėkmingai baigusiems kariūnams suteikiamas pirmasis karininko (leitenanto) laipsnis, būrio vado kvalifikacija, viešojo administravimo ar politikos mokslų bakalauro laipsnis. Paprastai jie skiriami į būrio vado pareigas Lietuvos kariuomenės daliniuose. Akademija, bendradarbiaudama su Vilniaus Gedimino technikos universiteto Antano Gustaičio aviacijos institutu, rengia lakūnus, skrydžių vadovus ir aviacijos inžinierius Karinėms oro pajėgoms.

Lietuvos karo akademijoje taip pat keliama krašto apsaugos sistemos karininkų kvalifikacija, yra organizuojami kursai užsienio valstybių karininkams. Vykdomi mokslo tiriamieji darbai, rengiama ir išleidžiama mokomoji metodinė medžiaga, moksliniai leidiniai.

Nuo 1992 iki 2011 m. akademijoje dienines (nuolatines) studijas baigė 1473 kariūnai, o kartu su neakivaizdininkais (ištęstinių studijų klausytojais) magistrais ir bakalaurais – 2115 absolventų.

www.kam.lt

www.lvcom.eu

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24