Atkuriamas Bernardinų sodas

2012-04-11, 07:32
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Vilniaus miesto savivaldybės sprendimu nuo šio antradienio uždaromas Sereikiškių parkas – jis bus restauruojamas.

Pirmąjį Bernardinų sodo atnaujinimo darbų etapą manoma baigti iki gruodžio. Kitą pavasarį bus tęsiami želdinimo darbai.

Atkūrus Bernardinų sodą, jis atgaus autentiškus XIX a. amžiaus pabaigos bruožus: bus apšviestos atviros ir uždaros erdvės, įrengtos botanikos ir vienuolyno sodų ekspozicijos, alpinariumas, rožynas, atkurti kiti istoriniai elementai, praneša LTV „Šiandien“.

Vartai į Bernardinų sodą, anksčiau vadintą Sereikiškių parku, – užverti. Vilniaus savivaldybė prašo kantrybės – antradienį prasidėjusi XIX a. parko restauracija truks metus – ir tiek laiko gyventojų prašoma aplenkti sodą.

„Pirmieji darbai vyko prieš keletą metų, kai parkas buvo valomas, kai buvo kertami nevertingi želdiniai, medžiai buvo genėti, o dabar jau bus pereinama prie sodinimo, prie inžinerinių tinklų, apšvietimo tinklų rekonstrukcijos. Bus atkurta labiau peizažiniam parkui būdinga takų sistema“, – sako Vilniaus m. vyriausiasis architektas Mindaugas Pakalnis.

Bernardinų sodas buvo įrengtas XIX amžiaus pabaigoje kaip istorizmo ir neobaroko parkas pagal dailininko A. V. Štrauso projektą. Atkūrus Bernardinų sodą, čia atsiras atvirų ir uždarų erdvių, daugiau šviesos, vienuolyno sodų ekspozicijos, alpinariumas, rožynas.

9 hektarų teritorijoje taip pat numatoma įrengti žaidimų aikšteles, atkurti čia buvusius tvenkinius. Šiltuoju metų laiku čia veiks fontanai, žiemą čiuožykla.

Šiandien parko teritorijoje yra vandens gręžiniai, iš kurių vanduo tiekiamas Vilniaus senamiesčio gyventojams.

„Didelis iššūkis yra tos vandentiekio sistemos sutvarkymas, nes būtų keista, jeigu pasodinus parką, reikėtų po keleto metų vėl iš naujo knisti“, – teigia M. Pakalnis.

Bendra projekto vertė – 18 milijonų litų. 10 miliijonų gauta iš struktūrinių fondų. Vilniaus savivaldybė teigia, kad Bernardinų sodas vartus atvers gruodžio mėnesį, tačiau visi augalai bus baigti sodinti tik kitą pavasarį.

Monika Petrulienė
LTV „Šiandien“

www.lvcom.lt

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24