Nuo šiol bendruomenės pačios gali nuspręsti, kaip panaudoti valstybės lėšas

2012-02-21, 07:08
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Socialinės apsaugos ir darbo ministro Donato Jankausko iniciatyva jau veikia konkreti programa, kuri padės sustiprinti bendruomenių veiklą, įtrauks jas į vietos bendruomenei svarbių sprendimų priėmimą.

Pavyzdžiui, jei bendruomenė matys poreikį, už lėšas, gautas iš valstybės, galės tvarkyti vaikų žaidimo aikšteles ar parkus, padėti nepasiturintiems ar neįgaliems bendruomenės nariams, vienišiems seneliams. Tai naujas, iki šiol nepraktikuotas būdas skatinti bendruomenes priimti jai reikalingus sprendimus.

Taigi nuo šiol bendruomenės visoje Lietuvoje turės daugiau galimybių aktyviai dalyvauti priimant sprendimus dėl lėšų panaudojimo viešiesiems poreikiams tenkinti. Tokios galimybės atsirado ministro D. Jankausko pastangomis startavus Vietos bendruomenių savivaldos 2012 m. programai.

Ministras D. Jankauskas savo įsakymu jau patvirtino lėšų paskirstymo savivaldybėms sąrašą šiems  metams šiai programai įgyvendinti. Tam numatyti 8 mln. litų, kurie artimiausiu metu bus paskirstyti visoms savivaldybėms.

Ministro D. Jankausko nuomone, šios programos įgyvendinimui skirtos lėšos padės efektyviau spręsti socialines problemas, padėti silpniausiems, negalintiems savimi pasirūpinti ir tiems, kuriems labiausiai pagalbos. O tai, neabejotinai, sustiprins ir bendruomeninių organizacijų vaidmenį regionuose, taipogi bus skatinamas socialinis verslumas, kas Lietuvoje dar yra nauja.

„Ypatingas dėmesys bus skiriamas kaimo ir mažų atokesnių vietovių bendruomenėms. Tai labai svarbūs socialiniai partneriai, galintys padėti atokesniuose regionuose spręsti jautrius socialinius klausimus, kurių išties yra nemažai. Kaimo ir mažų gyvenviečių bendruomenių žmonės geriau nei kas nors kitas žino sunkumus patiriančius žmones ir šeimas savo gyvenamoje aplinkoje, žino, kam ir kokios pagalbos reikia, todėl vietos bendruomenės ir gali geriausiai padėti įveikiant sunkumus“, - įsitikinęs ministras D. Jankauskas.

Ministro D. Jankausko teigimu, bendruomenių stiprybė yra tai, kad vieninga jas jungianti veikla padeda realybe paversti užsibrėžtus tikslus. Susitelkę žmonės gali labai daug, pavyzdžiui, pastatyti naują mokyklą, darželį ar sugrąžinti į normalų gyvenimo kelią į socialinį užribį iškritusį žmogų.

Siekiant dalyvauti minėtoje programoje savivaldybių tarybos iki 2012 m. balandžio 1 d. turės nustatyti konkrečias tvarkas, kaip bus sudaromos Vietos bendruomenių tarybos (įtraukiant bendruomenes, organizacijų, bendrijų ir kitų nevyriausybinių organizacijų atstovus), kurios priims sprendimus dėl lėšų panaudojimo. Taip pat savivaldybių tarybos turės apsispręsti, kaip bus paskirstomos lėšos tarp seniūnijų.

Veiklos, tenkinančios vietos bendruomenių viešuosius poreikius, kurias būtų galima finansuoti pagal šią programą, galės būti skirtos labiausiai pažeidžiamiems bendruomenės nariams ir grupėms, vaikų ir jaunimo užimtumui, kultūriniams ir švietėjiškiems renginiams, viešųjų erdvių ir aplinkos kokybės gerinimui, sportui ir sveikatinimui, bendruomeninės veiklos organizavimui ir kitoms, vietos bendruomenės gyvenimo kokybę gerinančios iniciatyvoms.

Numatoma, kad minėtos programos įgyvendinime dalyvaus visos 60 Lietuvos savivaldybių, kuriose yra 550 seniūnijų.

www.socmin.lt

www.lvcom.eu

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24