Švarus kaminas – saugūs namai

2012-02-06, 18:25
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Besitraukianti žiema šiemet parodė savo nagus – kvapą gniaužiantis šaltis sukaustė žemę, neleidžia iškišti nosies iš namų, kuriuose šilta ir jauku. Tačiau norint gyventi šiltai, patogiai ir be rūpesčių, individualių namų savininkams, kūrenantiems kietu kuru, reikia nepamiršti svarbiausių saugumo taisyklių.

Spaudžiant speigui iš individualių namų kaminų virstantys dūmai – jaukumo namuose simbolis. Tačiau būtina prižiūrėti savo šildymo sistemą taip, kad kaminas netaptų nelaimės priežastimi.

Štai keli patarimai, kurių laikantis pavyks išvengti nelaimės.

Kamine kaupiasi suodžiai, todėl jį būtina valyti. Specialistai pataria, kad dūmtraukį būtina valyti ne rečiau, kaip du kartus per metus. Manoma, kad kuo intensyviau kūrenama, kuo didesnis degimo procesas, tuo mažiau nusės nuosėdų.

Tačiau dėl vienokių ar kitokių priežasčių kamine vis tiek kaupiasi suodžiai. To priežastis gali būti tiek malkų drėgnumas, tiek atitinkamos rūšies malkos. Pavyzdžiui, pastebėta, kad kūrenant ąžuolinėmis bei beržinėmis malkomis, kaminas suodžiais apsineša dažniau, nei kūrenant kitomis. Kaip tai vyksta?

Kai kaminas arba jo įdėklas būna labai apsinešęs suodžiais, šildymo katilas pradeda blogai veikti, nes pablogėja trauka. Tada katile nekyla temperatūra, dūmai veržiasi į patalpas. Norint išvengti dūminimo ir blogo kvapo namuose, bandoma pakelti katilo darbinę temperatūrą – įleidžiama daugiau oro į katilinės patalpas ar stengiamasi naudoti kaloringą kurą, kitaip tariant, daroma viskas, kad degimas taptų intensyvesnis.

Intensyvaus degimo metu kamine užsidega suodžiai. Liepsnos temperatūra gali pakilti iki 1000-1500 laipsnių C. Tai labai pavojinga! Tokios aukštos temperatūros neišlaiko kamino konstrukcijos (kaminas sutrūkinėja) bei įdėklai, kurie sudega arba išsilydo, o liepsnos stulpas virš stogo gali siekti daugiau kaip 10 metrų. Kai dega kaminas, - girdisi ūžesys ir matoma liepsna, o iš dangaus kaip paskutinio teismo dieną krinta pelenai. Tai pastebėti sunku, jei tuo metu nesate lauke. Dar liūdniau gali baigtis, jei kamine esantys suodžiai užsidegs jums kur nors išvykus.

Kaminas apsineša suodžiais dėl netinkamo šildymo sistemos eksploatavimo.

Kaminas suodžiais apsineš greičiau, jeigu bus naudojamos drėgnos malkos arba katile bus deginama viskas, kas papuola po ranka. Ypač pavojinga deginti plastikinius butelius, maišelius bei kitas atliekas, nes degdamas plastikas išskiria lipnią medžiagą, kuri nusėda ant kamino arba įdėklo sienelių ir kaminas užanka visam laikui.

Tačiau suodžių kaupimosi kamine priežastis gali būti ir netinkamai įrengti dūmtraukiai: neapšiltinta kamino įdėklo viršutinė dalis, į dūmtraukį patenkantis šaltas oras, dėl netinkamo oro srauto sureguliavimo ne visiškai sudegantis kuras, arba kuras, smilkstantis dėl nepakankamos traukos.

Kamino valymas – atsakingas darbas. Ne vienas prisimename animacinių filmukų kaminkrėčius – ūsuotus, suodinus nuo galvos iki kojų vyrukus. Tai rimtas ir atsakingas darbas, kai reikia ropštis ant stogo ir manevruojant aukštyje šiūruoti kaminą.

Tiems, kurie nenori ar negali dūmtraukių prižiūrėti patys, teikiamos profesionalios kaminkrėčių paslaugos. Priklausomai nuo vietovės ir kamino, šių paslaugų kaina svyruoja nuo 100 iki 300 litų. Kamino valymo procedūrą būtinai reikėtų atlikti pradedant šildymo sezoną ir jį baigus. Nereikėtų pamiršti, kad per didelius šalčius skambinančiųjų ir prašančiųjų pagalbos padaugėja net kelis kartus, todėl visur suspėti kaminkrėčiai tiesiog neįstengia. Pasak jų, lietuviai dažnai pradeda rūpintis tik tada, kai jau ištinka bėda.

Mūsų senoliai turėjo ir liaudiškų priemonių kaminams valyti.

Kai kur rašoma, kad mūsų senoliai kaminams valyti naudojo bulvių lupenas. Jas tiesiog mesdavo į degančią krosnį ar ant joje susidariusių žarijų. Pasak jų, bulvių lupenose esantis krakmolas padeda atlipti ant kamino sienelių susikaupusiems suodžiams, kurie nubyra į apačią ir juos lengva susemti.

Drebulė nuo seno laikoma kaminų valytoja. Patariama sukūrenti pilną pakurą sausų drebulinių malkų - ir saugiai bei patikimai išvalysite kaminą.

Dabar daugelyje šildymo įranga prekiaujančių parduotuvių galima nusipirkti specialių suodžių deginimo miltelių. Juos patariama profilaktiškai naudoti tiesiog įpilant į ugnį.

Visa tai, žinoma, galima naudoti profilaktiškai - ir bus efektyvu. Tačiau jeigu apie profilaktiką nepagalvojote anksčiau ir jūsų kaminas jau užsikimšo suodžiais, – be mechaninio kamino valymo ar profesionalių kaminkrėčių pagalbos neišsiversite.

Dėmesio! Pasikabinkite savo katilinėje...

Jūsų katilas – ne laužas. Negalima į jį mesti visko, kas papuola po ranka.

Kūrenkite tik sausomis malkomis – ir būsite saugūs.

Patikrinti, ar kaminas neapsinešė suodžiais, galima į dūmtraukį įkišus veidrodėlį. Jeigu matosi šviesos ruoželis, atsispindintis nuo dangaus, - viskas gerai.

Paspaudus šaltukui smarkiai padaugėja gaisrų, kurių kilimo šaltinis – kaminas. Stebėkite kamino būklę.

Pernai dėl krosnių, židinių ir dūmtraukių įrengimo bei jų eksploatavimo taisyklių pažeidimų kilo 6,5 proc. visų gaisrų.

Parengta pagal www.katilucentras.lt

Komentarai  

 
#1 Kaminų valymas 2012-02-14 18:31
www.kaminuvalymas.lt
Cituoti | Pranešk apie netinkamą komentarą
 

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24