Vilniaus mokyklose – „Antinikotininio klubo” judėjimas

2014-05-12, 20:40
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuras kartu su VU MF Visuomenės sveikatos instituto mokslininkais 2012 m. atliko tyrimą „Vilniaus miesto mokyklų mokinių rūkymo ir kitų priklausomybes sukeliančių rizikos veiksnių įvertinimas" (2012 m. rugsėjo – gruodžio mėn.).

Tyrimo duomenimis, rūkė ar bandė rūkyti daugiau negu pusė (64,9 proc.) Vilniaus miesto 8–12 klasių mokinių. Vėliau, tapę priklausomi nuo tabako ir suvokę ar patyrę rūkymo žalą sveikatai, dauguma rūkančiųjų nori ir bando mesti rūkyti, bet savarankiškai tai pavyksta tik ketvirtadaliui. Todėl Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuras pasiūlė naujovę – projektą „Antinikotininis klubas", kuris teikia efektyvią ir prieinamą pagalbą 5–12 klasių mokiniams, norintiems nepradėti arba jau mesti rūkyti.

Pusmetį trukęs projektas sulaukė didelio sostinės mokyklų dėmesio. Projekte dalyvavo 12 Vilniaus miesto mokyklų. Ugdymo įstaigose suburtos komandos iš 3 specialistų, kurie profesionalių lektorių buvo apmokyti, kaip konsultuoti jaunimą. Mokykloje sudarytos norinčių mesti arba nepradėti rūkyti mokinių grupės (8–15 žmonių, dažniausiai skirtingų klasių ir skirtingo amžiaus), kurioms kas dvi savaites rengti susitikimai.

Seminarų metų mokyklų komandoms suteikta daug žinių apie rūkymo žalą, naujas rūkymo formas (elektronines cigaretes), mitų laužymą, motyvavimą metimui, sveikatos pokyčius metus rūkyti, rūkymo tipo nustatymą (diagnostiką), galimus metimo būdus, metimo plano susidarymą bei palaikymą metus rūkyti.

„Antinikotininio klubo" veikla pagrįsta vertybinių nuostatų formavimu, įgūdžių atskleidimu, žinių suteikimu bei susitikimų aptarimu. Didelis dėmesys skirtas pozityvios aplinkos kūrimui, leidimui vaikams pasireikšti jiems priimtinais būdais, jų orumo išlaikymui. Projektas sužavėjo nauja patirtimi, lektorių pagalba ir palaikymu, mokinių susidomėjimu, pasitikėjimu jais.

„Antinikotininio klubo" idėja patiko ne tik mokytojams, bet ir patiems mokiniams. Vilniaus visuomenės sveikatos biuras „Antinikotininio klubo" projektą ketiną tęsti ir ateinančiais mokslo metais Vilniaus miesto ugdymo įstaigose, taip pat žada jį pasiūlyti ir Vilniaus rajono mokykloms.

Pastarąjį dešimtmetį vis populiarėja nauja rūkymo forma – elektroninės cigaretės, kuriomis itin žavisi jaunimas. Pasaulio sveikatos organizacija teigia, jog nėra įrodyta, kad elektroninė cigaretė yra tinkama pakaitinei nikotino terapijai. 2009 m. JAV maisto ir vaistų administracijos atlikti tyrimai parodė, kad elektroninėse cigaretėse yra randama kancerogeninių medžiagų ir kitų nuodingų medžiagų, keliančių pavojų inkstų veiklai, nervų ir kvėpavimo sistemoms. 2013 m. JAV Kalifornijos universitetas nuodugniai ištyrė elektroninių cigarečių aerozolio sudėtį. Buvo rasta sidabro, geležies, aliuminio, silikato dalelių ir mikroskopinių alavo, chromo bei nikelio dalelių. Šių medžiagų koncentracija buvo didesnė arba tokia pati kaip ir tabako cigarečių dūmuose. Specialistai tikina, kad nuo elektroninės iki paprastos cigaretės žmogų skiria vos vienas žingsnis.

Lietuvoje rūkymas sąlygoja daugiau kaip 7000 mirčių kasmet, ir yra svarbiausia plaučių vėžį, lėtinę obstrukcinę plaučių ligą bei širdies ir kraujagyslių ligas sukeliančių priežasčių. Priešingai nei skelbia tabako pramonės atstovai, rūkymas nėra suaugusiųjų pasirinkimo reikalas. Įvairių tyrimų duomenimis, apie 80 proc. rūkančiųjų pradeda rūkyti iki 18 metų, o nepradėjusieji rūkyti iki 25 m. – dažniausiai nebepradeda niekada. Taigi, absoliuti dauguma pradeda rūkyti dar nesubrendę ir nesuvokdami rūkymo sukeliamų pasekmių.

vilnius.lt informacija

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24