Europos vartotojų centras pelnė aukščiausią įvertinimą

2011-06-20, 08:27
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

valstybine_vartotoju_teisiu_apsaugos_tarnyba_3304Valstybinė vartotojų teisių apsaugos tarnybos direktorius Feliksas Petrauskas gavo jam adresuotą Liuksemburge įsikūrusios Europos Sąjungos institucijos - Sveikatos ir vartotojų reikalų vykdančiosios agentūros pranešimą, kuriuo informuojama, kad susipažinusi su Europos vartotojų centro (EVC) Lietuvoje 2010 metų ataskaita agentūra nutarė jo veiklą įvertinti aukščiausia vertinimo kategorija „puikiai“. Tai aukščiausias Lietuvos Europos vartotojų centro įvertinimas per penkerius jo veiklos metus. Nuo 2005 metų veikianti Viešoji įstaiga Europos vartotojų centras įsteigtas Europos Komisijos ir Valstybinės vartotojų teisių apsaugos tarnybos susitarimu. Tokie centrai veikia visose 27 – niose Europos Sąjungos valstybėse narėse, taip pat Islandijoje ir Norvegijoje. Europos vartotojų centrų veiklą finansuoja Europos Komisija ir nacionalinės institucijos.

Tai, kad EVC pelnė aukščiausius balus yra reikšmingas jo veiklos įvertinimas ginant pažeistas Lietuvos vartotojų teises kitose Europos Sąjungos šalyse bei tų valstybių vartotojų teises, kurias pažeidžia Lietuvos pardavėjai ir paslaugų teikėjai, - sako Valstybinės vartotojų apsaugos tarnybos direktorius Feliksas Petrauskas. Didėjantį vartotojų pasitikėjimą rodo ir besikreipiančiųjų į EVC skaičius. Praėjusiais metais Europos vartotojų centras gavo 36 % daugiau vartotojų skundų nei 2009 metais. EVC darbuotojai paskaičiavo, kad jiems padedant vartotojai 2010 metais atgavo daugiau nei 100 000 litų, sumokėtų už nekokybiškas prekes ir paslaugas, o tai yra net 56 % daugiau nei 2009 metais. Ši suma sudaro 41 % Europos vartotojų centrui praėjusiais metais skirtų asignavimų iš Lietuvos valstybės biudžeto. Feliksas Petrauskas tikisi, kad per kelerius metus Europos vartotojų centro suteiktos vartotojams paslaugos ginant jų pažeistas teises pinigine išraiška pasieks centro veiklos finansavimui skiriamų biudžeto lėšų dydį.

Lietuvos vartotojai Europos vartotojų centrui dažniausiai skundžiasi dėl pažeistų oro keleivių teisių (dingęs ar pažeistas bagažas, atidėtas ar atšauktas skrydis, atsisakyta skraidinti ir pan.), netinkamos kokybės prekių ir paslaugų (nusipirkus prekes ar paslaugas kitose ES šalyse), elektroninės prekybos (neatsiųstos užsakytos prekės, atsiųstos netinkamos kokybės prekės ir pan.). Šių metų pirmąjį ketvirtį vartotojų skundai dėl pažeistų oro keleivių teisių sudarė 49 %, netinkamos kokybės prekių ir paslaugų – 31 %, elektroninės prekybos – 20 %.

Kitose ES šalyse gyvenantys vartotojai daugiausiai skundžiasi dėl Lietuvos įmonių parduodamų netinkamos kokybės prekių ir teikiamų paslaugų. Daugiausiai skundų dėl Lietuvos įmonių gaunama iš Latvijos ir Estijos vartotojų. Iškilus ginčams (negrąžinami pinigai ar nekeičiama netinkamos kokybės prekė, kas vadovaujantis ES teise yra privaloma) ir nesutarus su kitoje ES valstybėje narėje esančiu pardavėju, Europos vartotojų centrai gali suteikti vartotojui ir teisinę pagalbą. Europos vartotojų centro teikiamos paslaugos – nemokamos.

vvtat.lt

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24