5 priežastys, kodėl dantų implantai yra geriau nei tiltai ar protezai

2024-09-17, 15:53
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Dantų implantai yra patikimas, ilgalaikis ir estetiškai patrauklus sprendimas Dantų implantai yra patikimas, ilgalaikis ir estetiškai patrauklus sprendimas Reklamos autorių nuotr.

Dantų praradimas gali kelti ne tik estetines problemas, bet ir paveikti sveikatą bei gyvenimo kokybę. Dantys yra būtini ne tik gražiai šypsenai, bet ir tinkamai kramtymo funkcijai, kalbai bei burnos sveikatai. Jei prarandate vieną ar kelis dantis, būtina pasirinkti tinkamą dantų atkūrimo metodą. Populiariausi sprendimai – dantų implantai, tiltai ir protezai – turi savo privalumų ir trūkumų, tačiau vis dažniau žmonės renkasi dantų implantus kaip geriausią ilgalaikį sprendimą. Šiame straipsnyje Šv. Kristoforo odontologijos klinikos specialistai aptars 5 priežastis, kodėl dantų implantai yra geresni nei tiltai ir protezai.

1. Natūralesnė išvaizda ir pojūtis

Viena iš pagrindinių priežasčių, kodėl daugelis renkasi dantų implantus vietoje tiltų ar protezų, yra tai, kad jie suteikia natūraliausią išvaizdą ir pojūtį. Dantų implantai įtvirtinami tiesiai į žandikaulio kaulą, todėl jie imituoja natūralų danties šaknies funkciją. Tai reiškia, kad vainikėlis, kuris dedamas ant implanto, atrodo ir jaučiasi kaip tikras dantis. Implantai neslidinėja, nejuda ir yra labai stabilūs, todėl pacientai gali drąsiai šypsotis, kramtyti ir kalbėti be jokių nepatogumų.

Tiltai ir protezai dažnai nesuteikia tokio natūralaus pojūčio, nes jie priklauso nuo gretimų dantų ar aplinkinių audinių. Protezai, ypač daliniai ar pilni, gali jaustis svetimi burnoje, o jų naudojimas gali sukelti diskomfortą dėl jų judėjimo ar slydimo. Nors tiltai taip pat atrodo natūraliai, jie nėra tokie stabilūs kaip implantai, nes jie remiasi į gretimus dantis ir gali pažeisti šiuos dantis laikui bėgant.

2. Apsaugo aplinkinius dantis ir kaulą

Kita svarbi priežastis rinktis dantų implantus yra jų gebėjimas apsaugoti sveikus aplinkinius dantis ir žandikaulio kaulą. Kai prarandate dantį, žandikaulio kaulas toje vietoje pradeda nykti dėl trūkstamo stimulo, kurį paprastai teikia natūralus dantis. Dantų implantai veikia kaip danties šaknies pakaitalas ir padeda išlaikyti kaulą sveiką, nes jie perduoda spaudimą žandikauliui kramtant, kaip ir natūralūs dantys.

Priešingai, dantų tiltai gali pakenkti sveikiems dantims, nes jiems reikia atramos iš gretimų dantų. Tai reiškia, kad norint įdėti tiltą, sveiki gretimi dantys turi būti šlifuojami ir jų struktūra pažeidžiama. Šis procesas gali sukelti ilgalaikią žalą sveikiems dantims ir padidinti jų jautrumą bei trapumą. Be to, tiltai neskatina kaulo augimo toje vietoje, kur trūksta danties, todėl kaulas gali toliau nykti.

Protezai, ypač pilni protezai, taip pat nesuteikia jokio stimulo žandikaulio kaului, todėl ilgainiui kaulas gali stipriai nykti, o tai gali paveikti veido struktūrą, sukeliantį „įkritusį“ veidą. Implantai, priešingai, palaiko kaulo sveikatą ir išlaiko natūralią veido formą.

3. Ilgaamžiškumas ir stabilumas

Dantų implantai yra žinomi dėl savo ilgaamžiškumo ir stabilumo. Jie yra sukurti taip, kad tarnautų visą gyvenimą, jei tinkamai prižiūrimi. Titaniniai implantai, kurie dažniausiai naudojami šiuolaikinėje implantologijoje, yra itin atsparūs korozijai ir biologiškai suderinami su žmogaus organizmu. Tai reiškia, kad implantas susilieja su kaulu ir tampa nuolatine burnos dalimi.

Tiltai ir protezai, priešingai, dažniausiai tarnauja trumpiau. Vidutiniškai tiltai gali tarnauti apie 10–15 metų, tačiau jų trukmė priklauso nuo aplinkinių dantų sveikatos. Jei gretimi dantys susilpnėja arba yra pažeisti, tiltas gali prarasti savo stabilumą. Protezai taip pat reikalauja reguliarios priežiūros ir dažnai juos reikia koreguoti arba pakeisti po tam tikro laiko dėl kaulo pokyčių ir protezų nusidėvėjimo.

Dėl savo stabilumo ir ilgaamžiškumo dantų implantai yra daug geresnė investicija ilgalaikėje perspektyvoje. Nors pradinis implantų įdėjimo procesas gali būti brangesnis nei tiltų ar protezų, jų ilgalaikės priežiūros išlaidos yra mažesnės, nes jų nereikia taip dažnai keisti ar koreguoti.

4. Patogumas ir lengvesnė priežiūra

Vienas didžiausių dantų implantų privalumų yra tai, kad jų priežiūra yra labai paprasta ir nereikalauja ypatingų pastangų. Implantai veikia ir atrodo kaip natūralūs dantys, todėl juos reikia prižiūrėti taip pat, kaip ir natūralius dantis – valyti dantis du kartus per dieną, naudoti tarpdančių siūlą ir reguliariai lankytis pas odontologą. Nėra jokių papildomų priemonių ar procesų, kuriuos reikia atlikti, skirtingai nei su protezais.

Protezų priežiūra yra sudėtingesnė. Juos reikia išimti, valyti specialiomis priemonėmis ir kartais palikti mirkti per naktį. Be to, protezai gali slysti ar sukelti spaudimą dantenoms, o tai gali sukelti diskomfortą. Tiltai taip pat reikalauja papildomos priežiūros, nes reikia valyti aplink atraminius dantis ir užtikrinti, kad bakterijos nesikauptų po tiltu, kas gali sukelti infekcijas.

Dėl savo paprastos priežiūros dantų implantai yra labai patogus sprendimas, kuris nereikalauja papildomų pastangų kasdienėje burnos higienos rutinoje.

5. Gerina kramtymo funkciją ir kalbą

Dantų implantai ne tik atrodo kaip natūralūs dantys, bet ir atkuria pilną kramtymo funkciją. Kadangi implantai tvirtai įsitvirtina žandikaulyje, jie suteikia stabilumą, leidžiantį kramtyti maistą be jokių problemų. Tai ypač svarbu, nes tinkamas kramtymas yra būtinas sveikai virškinimo sistemai ir bendram sveikatingumui.

Protezai, ypač pilni protezai, dažnai gali slysti arba judėti valgant, o tai gali riboti tam tikrų maisto produktų vartojimą. Dėl to kai kurie pacientai su protezais atsisako kietų arba traškių maisto produktų, tokių kaip obuoliai ar riešutai, nes jaučiasi nepatogiai juos kramtydami. Tiltai yra šiek tiek stabilesni nei protezai, bet jie taip pat neprilygsta implantų suteikiamam stabilumui.

Kalbant apie kalbos funkciją, implantai padeda išlaikyti taisyklingą kalbėjimą. Protezai, ypač kai jie yra netinkamai pritaikyti, gali slysti ar kelti diskomfortą kalbant, o tai gali lemti neaiškų tarimą. Dantų implantai, būdami stabilūs ir neslidinėdami, leidžia pacientams kalbėti natūraliai ir užtikrintai.

Dantų implantai yra patikimas, ilgalaikis ir estetiškai patrauklus sprendimas, atkuriantis prarastus dantis. Jie suteikia stabilumą, natūralią išvaizdą ir pojūtį, apsaugo aplinkinius dantis ir kaulą, bei reikalauja mažiau priežiūros nei tiltai ar protezai. Nors jų pradinės įdėjimo išlaidos gali būti didesnės, ilguoju laikotarpiu implantai yra daug ekonomiškesni ir patikimesni. Dėl šių priežasčių dantų implantai tampa vis populiaresniu pasirinkimu pacientams, siekiantiems ilgalaikio ir kokybiško dantų atkūrimo sprendimo. Jeigu turite papildomų klausimų parašykite mums Šis el.pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlų. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį. arba telefonu +37062084477.

Reklama

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24