Šaltasis karas peraugo į karštąjį

2014-11-26, 09:26
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
D. Grybauskaitė/L24.lt nuotr. D. Grybauskaitė/L24.lt nuotr.

Po to, kai Prezidentė Dalia Grybauskaitė praėjusį ketvirtadienį Rusiją išvadino teroristine valstybe, įtampa tarp abiejų šalių tik didėja. Kaimyninė šalis antradienį Lietuvą apkaltino gabenant „embargo" kontrabandą, o šios šalies Dūmos vadovas rėžė dar griežčiau: Lietuvos Prezidentei jis grasina buvusio Gruzijos prezidento Michailo Saakašvilio likimu, rašo „Vakaro Žinios".

Rusijos muitinės vadovas Andrejus Beljanovas vakar pareiškė, esą lietuviški kroviniai Rusijos pasienyje stringa dėl to, kad yra nuodugniai tikrinami. Jo teigimu, per Lietuvą gabenama „daug pseudoimporto krovinių su padirbtais atitikimo sertifikatais, ir šios šalies teritorija naudojama draudžiamos į Rusiją importuoti produkcijos gabenimo maršrutams pakeisti". Premjeras Algirdas Butkevičius pranešė, kad iš Maskvos dar nėra gauta oficialaus paaiškinimo dėl lietuviškų automobilių užlaikymo. Tuo metu Prezidentė D. Grybauskaitė pakomentavo Rusijos pareigūno žodžius.

„Šiandien, kiek girdėjau, yra oficialus Rusijos muitinės pareiškimas, kad neva per Lietuvą yra gabenama europinė kontrabanda. Tai reiškia - mestas kaltinimas visai Europai. Tai reiškia, kad tai - jau Europos problema ir Europa turės spręsti", - sakė D. Grybauskaitė žurnalistams Klaipėdoje. „Tai yra išties politinės problemos, kurios šiuo metu susidaro būtent dėl to, kad Rusija tapo agresyvia, neprognozuojama valstybe", - konstatavo šalies vadovė. Tačiau ir Rusijos politikai mūsų Prezidentei negailėjo griežtų žodžių. Rusijos Dūmos vadovas Sergejus Naryškinas netgi perspėjo D. Grybauskaitę, kad jos laukia buvusio Gruzijos vadovo likimas: „Lietuvos Prezidentės žodžiai - šiurkštus antirusiškas pareiškimas, kuris patiks jos šeimininkams. Man tai primena kitą politinį personažą, kuris taip pat išsiskyrė panašiais aštriais antirusiškais pareiškimais - Michailą Saakašvilį. Kur jis šiandien? Jis išvytas iš Gruzijos ir jam niekas nenori net rankos paduoti".

Politologo Algio Krupavičiaus teigimu, akivaizdu, kad šaltasis žodžių karas tarp Prezidentės ir Rusijos peraugo į karštąjį karą. „Dabar su terminais ir apibūdinamais abi pusės nelabai skaitosi, tonas vis griežtėja. Apskritai Lietuva ir Rusija gyvena informacinio karo sąlygomis. Tiesa, šioje situacijoje Rusija imasi jau ir ekonominio spaudimo priemonių ir jos beveik išskirtinai pritaikytos Lietuvai. Deja, tos ekonominio spaudimo priemonės gali turėti rimtų pasekmių mūsų ekonomikai. Dėl to Lietuvos Ministras Pirmininkas Algirdas Butkevičius savo viešuose pasisakymuose teigia, kad reikia būti atsargiems ir įdėmiai sekti besivystančią situaciją. Matyt, jis gali būti savotišku žaibolaidžiu, malšinant aistras, kurios šiuo metu negęsta tarp Prezidentės ir įvairių Rusijos pareigūnų. Faktas, kad Lietuvos ir Rusijos santykiai pasiekė tikrai naujas įtampų ribas. O galimybės tiems santykiams greitai pasitaisyti labai ribotos", - sakė A. Krupavičius.

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24