Patriotinių ir krikščioniškų Europos partijų lyderių susitikimas: Norime suverenių tėvynių Sąjungos

2021-12-04, 17:09
Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
Patriotinių ir krikščioniškų Europos partijų lyderių susitikimas: Norime suverenių tėvynių Sąjungos Fot. Twitter/ PiS

Europos ateitis buvo Varšuvoje vykusio Europos dešiniųjų partijų lyderių susitikimo tema. Susitikimą inicijavo partijos „Teisė ir teisingumas“ pirmininkas Jaroslav Kačinski (Jarosław Kaczyński). Jo kvietimu į Varšuvą atvyko keliolika dešiniųjų ir konservatyviųjų partijų lyderių iš visos Europos.

Susitikime, be kita ko, dalyvavo: Vengrijos premjeras Viktoras Orbanas, Lenkijos premjeras Mateuš Moravecki (Mateusz Morawiecki), Prancūzijos nacionalinio fronto/Nacionalinio susivienijimo pirmininkė Marine Le Pen, Ispanijos „Vox“ partijos lyderis Santiago Abascal, Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos pirmininkas, Europos parlamento narys Valdemar Tomaševski, kuris pasakė kalbą tiek pirmosios, tiek antrosios diskusijos metu bei pateikė siūlymą papildyti susitikimo pabaigoje priimtos deklaracijos tekstą elementu apie būtinybę atremti Europos Komisijos siekius pašalinti iš viešojo diskurso pavadinimą „Kalėdos“. V. Tomaševskio siūlymui partijų lyderiai pritarė, o deklaracija – atitinkamai papildyta.

Primename, kad šių metų liepą 16 dešiniųjų partijų lyderiai iš 15 ES šalių pasirašė bendradarbiavimo deklaraciją, o per Varšuvoje vykusį susitikimą pirmą kartą susitiko gyvai. Europos dešiniųjų lyderiai diskutavo apie bendradarbiavimą ir Europos ateitį, apie institucines reformas.

„Šiandien Varšuvoje vieši 13 Europos centro dešiniųjų partijų lyderiai. Buvo labai geras susitikimas su gera diskusija ir įsitikinimu, kad dabartinė kryptis – tai nauji ES institucijų bandymai pasisavinti nacionalinių valstybių kompetencijas“, – pertraukoje tarp diskusijų sakė žurnalistams partijai „Teisė ir teisingumas“ atstovaujantis europarlamentaras Tomaš Poremba (Tomasz Poręba).

Pridūrė, kad po susitikimo Varšuvoje vyks ir kiti susitikimai. „Artimiausiais mėnesiais organizuosime daug konferencijų įvairiuose lygmenyse, kad parengtume bendrą Europos Sąjungos viziją“, – pabrėžė jis. „Norime visiškai kitokios Europos Sąjungos – norime suverenių tėvynių, suverenių šalių, vyriausybių, tačiau norime ir bendradarbiauti su Europos institucijomis vyriausybės-institucijų lygmenyse. Tačiau daugiau balso teisės turi turėti piliečiai“, – pabrėžė T. Poremba.

Šeštadienio konferencija buvo padalyta į dvi uždaras darbines sesijas.

„Tikiuosi, ši konferencija bus reikšminga tiek Europos dešiniesiems, tiek visai Europos Sąjungai ir Europai“, – pradėdamas susitikimą kalbėjo J. Kačinski. „Teisės ir teisingumo“ pirmininko kalba buvo paskelbta socialiniuose tinkluose šios partijos paskyroje. J. Kačinski pabrėžė, kad susitikimo tikslas – stiprinti bendradarbiavimą, koordinuoti veiksmus kuriant dviejų dešiniųjų grupių Europos Parlamente vienybę ir duodant atsaką bandymams federalizuoti Europos Sąjungą.

Portalo L24.lt žurnalisto paklaustas apie tai, kokia atmosfera tvyrojo per šeštadienį Varšuvoje vykusį susitikimą, sakė, kad ji buvusi optimistiška ir draugiška.

„Tiek per premjero M. Moraveckio penktadienį surengtą oficialią vakarienę, tiek per šeštadienį vykusį susitikimą, kuriam pirmininkavo „Teisės ir teisingumo“ partijos pirmininkas J. Kačinski, tvyrojo konstruktyvi ir geranoriška atmosfera, iš visų galima buvo justi norą ieškoti to, kas vienija, o ne naršyti po skirtumus, kurie juk natūraliai egzistuoja tarp įvairių šalių partijų. Galima buvo justi poreikį vienyti patriotines, krikščioniškas jėgas, kurį patvirtino vieningas balsavimas priimant susitikimo deklaraciją. Visi lyderiai sutartinai pripažino būtinybę rengti panašius susitikimus ir integruoti politines jėgas, kurios nori Europos, stipriai besiremiančios į tradicijas, krikščioniškas vertybes, tradicinės šeimos vertybes. Buvo justi pritarimas duoti atsaką kairiosioms ir liberaliosioms jėgoms, norinčioms vesti kontinentą priešingai pagrindinei Europos idėjai – valstybių sąjungai – mistinės federacijos link.  Būtent Europos Bendrijos tėvai įkūrėjai Robertas Schumannas, Konradas Adenaueris, Alcide De Gasperi ir kiti ne tik kūrė Tėvynių Europą. Jau anuomet prieš kelis dešimtmečius R. Schumannas pasakė, kad „arba Europa bus krikščioniška, arba jos nebus apskritai”, – susitikimą Varšuvoje įvertino LLRA-KŠS pirmininkas, europarlamentaras V. Tomaševski.

Kitas patriotinių ir krikščioniškų Europos partijų lyderių susitikimas vyks Madride 2022 metų vasarį. Varšuvos susitikimas plačiai nuskambėjo ne tik Europoje, bet ir visame pasaulyje, o jau po trijų dienų, gruodžio 7-ąją, teigiamai sureaguota į bendrą deklaraciją: Europos Komisija paskelbė, kad atsisako siūlymo išbraukti pavadinimą „Kalėdos“ iš oficialių ES švenčių sąrašo.  

Baigiantis susitikimui buvo priimta visų jame dalyvavusių partijų lyderių deklaracija.

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24