Seimas yra pasirengęs ratifikuoti susitarimus su Gruzija, Moldova ir Ukraina

2014-05-08, 12:10
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Lietuvos Seimas kviečia Europos Sąjungos (ES) valstybių narių parlamentus ir Europos Parlamentą jau dabar pradėti rengtis kuo spartesniam ES asociacijos susitarimų su Gruzija, Moldova ir Ukraina ratifikavimui.

Tai akcentuojama Seimo Pirmininkės Loretos Graužinienės pateiktoje rezoliucijoje "Dėl Europos Sąjungos asociacijos susitarimų, įskaitant jų dalis dėl išsamios ir visapusiškos laisvosios prekybos erdvės, su Gruzija, Moldova ir Ukraina pasirašymo, ratifikavimo ir įgyvendinimo". Ketvirtadienį už šį dokumentą balsavo 91 Seimo narys, prieš balsavusiųjų nebuvo, susilaikė 1 parlamentaras.

Seimas deklaruoja, kad yra pasirengęs ratifikuoti Europos Sąjungos asociacijos susitarimus su Gruzija, Moldova ir Ukraina po jų pasirašymo.

Savo rezoliucijoje Lietuvos parlamentarai sveikina Europos Vadovų Tarybos sprendimą paankstinti Asociacijos susitarimų su Gruzija ir Moldova pasirašymą numatant, kad tai turi įvykti ne vėliau kaip 2014 m. birželį, ir tikisi, kad tuo pačiu metu bus pasirašyti ir likę Asociacijos susitarimo su Ukraina skirsniai.

"Asociacijos susitarimai, įskaitant jų dalis dėl išsamios ir visapusiškos laisvosios prekybos erdvės, su Gruzija, Moldova ir Ukraina yra reikšmingas žingsnis šių valstybių integracijos į Europos Sąjungą kelyje ir efektyviausias instrumentas, padėsiantis joms sustiprinti savo politinį ir ekonominį stabilumą, padidinti atsparumą išorinėms grėsmėms ir tinkamai atsiliepti į žmonių pasirinkimą savo ateitį sieti su Europos Sąjunga", - sakoma dokumente.

Seimas pažymi Gruzijos, Moldovos ir Ukrainos tinkamo pasirengimo Asociacijos susitarimų įgyvendinimui svarbą ir dėl to ragina Europos Sąjungos institucijas 2014-2020 metais Rytų partnerystės valstybėms numatytą finansinę paramą, visų pirma, skirti Asociacijos susitarimams įgyvendinti ir su tuo susijusioms reformoms vykdyti, o nustatant dvišalius ir daugiašalius Europos Sąjungos prioritetus ir pagal Europos kaimynystės priemonę skiriamą finansavimą, atsakingai įvertinti pokyčius Rytų partnerystės valstybėse ir jų įtaką visos Europos stabilumui ir saugumui.

Dokumente Lietuvos valstybės institucijos raginamos aktyviai bendradarbiauti su atitinkamomis Gruzijos, Moldovos ir Ukrainos institucijomis siūlant joms ekspertinę pagalbą įgyvendinant Asociacijos susitarimus.

Seimas pabrėžia, kad ketina aktyviai tęsti tarpparlamentinio bendradarbiavimo su Gruzija, Moldova ir Ukraina stiprinimo iniciatyvas, ypač išplėtotas Lietuvos pirmininkavimo ES Tarybai parlamentinio matmens mastu, dvišaliu ir daugiašaliu lygmenimis toliau teikti parama šių valstybių parlamentams perduodant patirtį demokratinių reformų, teisės viršenybės, Europos Sąjungos teisės perėmimo ir įtvirtinimo srityse siekiant glaudesnės politinės asociacijos ir ekonominės integracijos į Europos Sąjungą.

Lietuvos Seimo nariai sveikina Moldovą, tapusią pirmąja Rytų partnerystės valstybe, kurios piliečiams nuo 2014 m. balandžio 28 d. panaikintas vizų režimas vykstant į Šengeno erdvę. Parlamentarai taip pat ragina Gruziją ir Ukrainą sutelkti savo pastangas vykdant Vizų liberalizavimo veiksmų planų reikalavimus ir juos visiškai įgyvendinti iki Rytų partnerystės aukščiausiojo lygio susitikimo Rygoje.

Rezoliucijoje pabrėžiama, kad pilietinės visuomenės parama vaidina lemiamą vaidmenį įgyvendinant demokratines reformas, dėl to kviečia didinti Gruzijos, Moldovos ir Ukrainos visuomenės informuotumą apie Europos Sąjungą, ypač siekiant paaiškinti Asociacijos susitarimų naudą.

Priimta rezoliucija smerkiami nuolatiniai Rusijos bandymai "skaldyti Ukrainos, Moldovos ir Gruzijos valstybių teritorijų vientisumą eskaluojant vidinius konfliktus, kurstant separatizmą ir siekiant atgrasyti šias valstybes nuo savarankiško politinės ir ekonominės integracijos krypties pasirinkimo".

Lietuvos parlamentas priimtu dokumentu taip pat kreipiasi į ES valstybių narių parlamentus ir vyriausybes, Europos Parlamentą ir kitas institucijas kviesdamas aiškiai suvokti savo atsakomybę už saugią ir demokratinę visos Europos ateitį, tvirtai išreikšti solidarumą su tų Rytų partnerystės šalių, kurios pasirinko susieti savo ateitį su ES, žmonėmis ir visomis įmanomomis priemonėmis paremti šį jų pasirinkimą.

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24