Lenkijos Seimo pirmininkas palankiai apie Lietuvos lenkus

2016-01-14, 16:36
Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
 Lenkijos Seimo pirmininkas Marek Kuchciński Lenkijos Seimo pirmininkas Marek Kuchciński Fot. marszalek.sejm.pl

Prieš kelias savaites į Lenkijos valdžią buvo kreiptasi su prašymu apginti Vilniaus mieste veikiančias lenkų mokyklas.

Kreipimasis buvo adresuotas ir Lenkijos Seimo pirmininkui Marekui Kuchcińskiui.

Raštą pasirašė Lietuvos lenkų mokyklų mokytojų draugijos „Macierz Szkolna“ pirmininkas, Seimo narys Juzef Kvetkovskij, LLRA frakcijos narių Vilniaus miesto taryboje vardu parašą padėjo Renata Cytacka, o Vilniaus lenkų tėvų forumo vardu – Danuta Narbut.

Atsiųstame atsakyme Lenkijos parlamento pirmininkas padėkojo už išsamią informaciją apie problemas, su kuriomis susiduria Lietuvoje veikiančios lenkų mokyklos.

„Šie klausimai man yra itin artimi – 2015 m. rugsėjo mėnesį, dar būdamas Lenkijos Seimo pirmininko pavaduotoju, atvykau su vizitu į Vilnių – kad iš arti galėčiau stebėti protesto akciją, skirtą lenkų mokykloms Lietuvoje apginti”, – Lenkijos parlamento pirmininkas patvirtino tai, kad lenkų tautinės mažumos Lietuvoje problemos yra jam gerai žinomos.

Seimo pirmininkas patikino, kad Lenkijos parlamentas labai domisi ir ateityje domėsis Lietuvos lenkų situacija, visų pirma jų teisėmis švietimo srityje.

„Lenkijos Seimui ypač rūpi ir domina lenkų tautinės mažumos Lietuvoje situacija, ypatingai teisės mokytis gimtąja kalba įgyvendinimas. Norėčiau patikinti Jus, kad Lenkijos Seimo atstovai, kiekvienąkart, kai, palaikant abipusius parlamentinius ryšius, pasitaikys proga, pokalbiuose su Lietuvos atstovais kels lenkų švietimo ir lenkų tautinės mažumos funkcionavimo Lietuvoje klausimus. Esu giliai įsitikinęs, kad tiek lenkų parlamentarų, tiek Lenkijos vyriausybės dedamos pastangos atneš laukiamus rezultatus ir pažangą sprendžiant probleminius klausimus Lenkijos ir Lietuvos dvišaliuose santykiuose“, – pabrėžė Lenkijos Seimo pirmininkas Marek Kuchciński.

Lenkijos parlamento pirmininkas priminė, kad netrukus Lenkijos Senatui bus grąžinta už Lenkijos gyvenančių lenkų globėjo funkcija.

„Kartu norėčiau Jus informuoti, kad netrukus Lenkijos Senatui bus grąžintas už Lenkijos gyvenančių lenkų globėjo tradicinis vaidmuo. Esu tikras, kad Lietuvoje veikiančios lenkų švietimo įstaigos ir toliau galės tikėtis pagalbos ir paramos iš Lenkijos valstybės biudžeto“, - nurodė Lenkijos Seimo vadovas.

Parlamento pirmininkas padėkojo aktyviems organizuotos lenkų tautinės mažumos Lietuvoje atstovams už darbą, reikalingą Lietuvos lenkų tautinei bendruomenei.

„Naudodamasis proga, Lenkijos Seimo ir savo vardu nuoširdžiai dėkoju Jums už didelį darbą ir nuolatines pastangas, dedamas dėl Lietuvos lenkų, jų ryšių su Tėvyne palaikymo ir lenkų kalbos mokymo“, – padėkojo Lenkijos Seimo pirmininkas Marek Kuchciński.

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24