Būsto paskola vyresniame amžiuje: ką reikėtų žinoti?

2024-05-27, 13:41
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Būsto paskola vyresniame amžiuje: ką reikėtų žinoti? Pranešimo spaudai autorių nuotr.

Vis dar sklando mitas, kad bankai yra linkę neišduoti būsto paskolų vyresniems asmenims. Vis dėlto, griežta amžiaus riba neegzistuoja ir viskas priklauso nuo asmens pajamų tvarumo, skolinimosi istorijos ir kitų faktorių. Ką dar reikėtų žinoti apie būsto paskolos ėmimą vyresniame amžiuje, pasakoja „Luminor“ banko mažmeninės bankininkystės vadovas Edvinas Jurevičius.

Nors vėlesnis gyvenimo tarpsnis nėra riba pasiskolinti, tačiau tik maždaug 5–10 proc. būsto paskolą imančių gyventojų įmokas moka pensijoje. E. Jurevičius teigia, kad nemaža dalis vyresnių gyventojų vis dar įsitikinę, jog bankas į juos žiūri kitaip, todėl vengia prašyti finansavimo.

„Nesvarbu, kokio esate amžiaus, visada galite kreiptis į banką pasitarti dėl būsto paskolos galimybių, nes svarbiausi jos išdavimo kriterijai yra tie patys. Tai – asmens pajamų tvarumas, gera skolinimosi istorija, gebėjimas mokėti paskolą visą jos išdavimo terminą. Taip pat svarbu, kad visi finansiniai įsipareigojimai kartu su būsima paskola sudarytų ne daugiau kaip 40 proc. mėnesinių gaunamų pajamų“, – sako ekspertas.

„Luminor“ banko atstovas priduria, kad atsižvelgiama ne tik į istorines pajamas, bet ir galimybes laikytis paskolos įsipareigojimų ateityje. Todėl bankas su gyventoju nuodugniai aptaria paskolos įmokų mokėjimo galimybes.

„Pavyzdžiui, jei 45-erių metų asmuo nori imti būsto paskolą 30 metų laikotarpiui, jam įmokas tektų mokėti išėjus į pensiją. Tokiais atvejais informuojame klientus, tariamės, ar tai nesudarys finansinių sunkumų. Taip pat nuolat akcentuojame riziką, kad pajamos visada gali sumažėti, o įmokos – padidėti“, – sako E. Jurevičius.

Anot jo, tai ypač aktualu esant aukštam EURIBOR. Gyventojams, norintiems paskolą mokėti pensijoje, reikia atidžiai susipažinti su galimomis rizikomis ir kartu su banku pasiruošti detalų planą.

„Tokie žmonės dažnai būna numatę, kaip gaus papildomų pajamų, pavyzdžiui, parduos kitą turimą nekilnojamąjį turtą. Be to, kai kurie gali dirbti ir būdami garbaus amžiaus. Į tai atsižvelgia ir bankas“, – sako ekspertas.

Rinkitės ilgesnį mokėjimo terminą

Nemaža dalis būsto paskolą imančių vyresnių gyventojų renkasi kaip įmanoma trumpesnį laikotarpį, sako E. Jurevičius. Tačiau, esant galimybei, rekomenduojama rinktis ilgesnį paskolos terminą, nepriklausomai nuo jūsų amžiaus – taip išvengsite rizikos, kad mėnesio įmokos taps per didele našta iškilus nenumatytoms aplinkybėms.

„Prireikus sutrumpinti ilgesnį paskolos terminą yra kur kas paprasčiau, nei jį pailginti dėl kylančio EURIBOR, ligos, ar panašių priežasčių. Be to, atsiradus papildomų lėšų visą paskolą ar dalį jos galima grąžinti be papildomų mokesčių“, – sako ekspertas.

Pranešimo spaudai inf. 

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24