Rudaminoje vyko liaudies šokių festivalis „Šok, šok, pasuk...“

2024-06-03, 16:53
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Rudaminoje vyko liaudies šokių festivalis „Šok, šok, pasuk...“ Rudaminos kultūros centro nuotr.

Kas yra liaudies šokis? Tai šokis, atspindintis tautos sielą, jos istoriją, papročius ir kasdienybę. Kiekvienas liaudies šokio žingsnis, judesys ir gestas turi savo reikšmę ir simboliką. Liaudies šokis – tai ne tik pramoga, bet ir vertybių bei tradicijų perdavimo iš kartos į kartą būdas. Tai yra nepaprastai svarbu. Rudaminos kultūros centras kasmet organizuoja liaudies šokių festivalį.

Birželio 2 dieną jau penktą kartą Rudaminoje vyko Respublikinis liaudies šokių festivalis „Šok, šok, pasuk...“, kuriame dalyvavo kolektyvai ne tik iš Vilniaus krašto, bet ir iš kitų Lietuvos miestų.

Organizatoriai džiaugiasi, kad festivalis Rudaminoje sukelia didelį kolektyvų susidomėjimą. Kasmet jame dalyvauja vis daugiau kolektyvų. Šiemet savo meninius pasiekimus pristatė 19 ansamblių. Kai kuriems kolektyvams atstovavo šokėjai keliose amžiaus grupėse. Publika turėjo nuostabią galimybę pasigrožėti menu, kurį atliko tautinių šokių kolektyvai iš įvairių Lietuvos kampelių.

Festivalyje šeimininkams atstovavo liaudies šokių ansamblis „Žiogeliai“ (vadovė Ineta Dubininkaitė Merkienė) su šokiu „Ant arkliukų“ ir „Letukas“. Tądien Liaudies dainų ir šokių ansamblio „Rudomianka“ jaunesnioji grupė (vadovė Violeta Cereška, choreografė Irena Brazis) pasirodė su šokiu „Krakowiak“, o vidurinė kolektyvo grupė - su šokiu „Oberek“.

Iš Vilniaus į festivalį atvyko Lazdynų mokykloje veikiantis šokių ansamblis „Leszczyniaki“ (vadovė Alena Matuizo), kuris pristatė du šokius – „Trojak“ ir „Zakochani na wiosnę”. Tądien koncertavo ir Juodšilių liaudies šokių ansamblis „Hałas“, vadovaujamas Kristinos Voleiko, sušokęs gražius šokius - „Polka warszawska” ir „Siuita sądecka”. Žiūrovams pasirodė ir Marijampolio šokių ansamblis „Kropelki“ (vadovė Kristina Voleiko), sušokęs net tris šokius – „Genys“, „Vilniaus valsas“ ir „Silezijos suita“. Šokį „Krakowiak“ gražiai sušoko dainų ir šokių ansamblis „Jawor“ (vadovė Elita Sinkevič) iš Avižienių. Festivalyje dalyvavo ir Vilniaus pradinės mokyklos „Šviesa“ kolektyvas „Švieselė“ (vad. Ineta Dubininkaitė Merkienė), kuris atliko šokį „Dieduko polka“ ir „Tu Lietuva, tu mana“. Scenoje pasirodė dainų ir šokių ansamblis „Ojcowizna“ (vadovas Ervin Mečkovski) iš Nemenčinės, kuris sušoko „Polką“, „Mergaitišką polką“ ir lietuvišką šokį „Vyželė“. Vilniaus kultūros centre veikiančio lenkų meninio dainų ir šokių ansamblio „Wilia“ vaikų ir jaunimo šokių ir vokalinė grupė „Mała Wilia“ (vadovė Beata Bužinska) pristatė savo meninius pasiekimus. Jaunieji artistai šoko šokį „Polka sercow“, „Krakowiak“ ir „Kašubų siuita“. Žiūrovai žavėjosi Šalčininkų dainų ir šokių ansamblio „Mali Solczanie“ (vadovė Božena Danielė) atliekamais „Liublino šokiais“ ir Šalčininkų Jano Sniadeckio gimnazijos dainų ir šokių ansamblio „Solczanka“ (vadovė Bożena Danielė) atliekamais šokiais „Balkit druobeles saulei pamyluotos“, „Senamiesčio polka“ ir „Kurpių siuita“. Lavoriškėms festivalyje atstovavo šokių ansamblis „Makowy Smak“ (vadovė Teresa Božerodska), pristatęs „Čigonų šokį“. Savo meninius pasiekimus pristatė Sudervės M. Zdziechovskio pagrindinės mokyklos liaudies šokių kolektyvas „Fasolinki“ (vad. Anna Miluškevič). Jaunimas šoko valsą pagal liaudies dainą „Haniś, moja Haniś“. Daug teigiamų emocijų sukėlė liaudiškų šokių ansamblio „Promyki“ (vadovė Julija Butko) pasirodymas, kuris sušoko šokį „Kołomajki“, silezietišką šokį „Poszło dziewczę po ziele“ ir „Polka“. Svetingoje Rudaminos scenoje pasirodė ir Anykščių kultūros centre veikiantis tautinių šokių ansamblis „Vijurkas“ (vadovė Jūratė Šimkienė), kuris atliko du šokius – „Batų batai“ ir „Linksmapolkė“.

Liaudies šokių festivalis Rudaminoje buvo tikra puota sielai. Kiekvienas šokis buvo tarsi maža knygelė, kurios puslapius žiūrovai vartė akimis ir širdimis. Visi svečiai žavėjosi gražia choreografija ir muzika bei spalvingais šokėjų kostiumais.

Renginio pabaigoje į sceną buvo pakviesti visų kolektyvų meno vadovai ir choreografai, kuriems organizatoriai įteikė padėkos raštus už dalyvavimą šių metų festivalyje.

5-ojo liaudies šokių festivalio „Šok, šok, pasuk...“ organizatorius buvo Rudaminos kultūros centras, vadovaujamas Violetos Cereškos.

Pagal RKC inf. 

RKC nuotr

 

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24