Gegužinė Eišiškėse: šeimų susitikimai

2024-05-19, 14:03
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Gegužinė Eišiškėse: šeimų susitikimai fot. salcininkai.lt

Gegužinė Eišiškėse – tai spalvinga tradicinė šventė Šalčininkų rajono renginių kalendoriuje. Kasmet ji suburia ko ne visus Eišiškėse ir jų apylinkėse veikiančių įstaigų atlikėjus ir meno kolektyvus. Tai proga pamatyti visus Eišiškių talentus vienoje scenoje. Eišiškių laisvalaikio ir verslo centro organizuojamas renginys džiugino gerai žinomomis ir autorinėmis dainomis, liaudies ir šiuolaikiškais šokias, žiūrovai galėjo mėgautis gražia švente ir dalyvauti pramogose. Po atviru dangumi nepritrūko geros nuotaikos, netikėtų susitikimų, apsikabinimų ir turiningos kultūrinės programos.

Šventę atidarė Šalčininkų rajono meras Zdzislav Palevič linkėdamas susirinkusiai publikai gražios šventės.

– Gegužinė įėjo į mūsų rajono ir viso Vilniaus krašto kultūrinių renginių kalendorių. Ir tai neatsitiktinai, nes šiame mieste mokate ne tik gerai dirbti, bet ir ilsėtis. Šis sumanymas kilo daugiau negu prieš 10 metų, sėkmingai gyvuoja ir yra populiarus. Belieka padėkoti organizatoriams, kurie puoselėja gražią tradiciją. Linkiu Jums geros popietės, gero poilsio. Tegul ši šventė kiekvienam pakelia nuotaika ir palieka gražius prisiminimus, - kalbėjo meras Zdzislav Palevič. – Naudodamasis proga norėčiau priminti, kad šiandien 80-osios Monte Cassino mūšio metinės. Tai mūšis, įėjęs į istoriją, kaip vienas svarbiausių mūsų protėvių pergalės ir garbės simbolių. Jame dalyvavo ir mūsų protėviai, žmonės, kilę iš Vilniaus krašto. Mes visada gerbiame mūsų protėvių atminimą, nes daugelis iš jų turėjo amžiams palikti gimtuosius kraštus. Dar viena svarbi data. Popiežiui Šv. Jonui Pauliui II šiandien būtų sukakę 104 metai. Mums, katalikams, jo pavyzdys yra įkvepiantis ir yra pamatu, ant kurio kuriame savo tikėjimą, - tęsė jis pabrėždamas, kad Šalčininkų rajono bendruomenė – tradicijų patriotai.

Eišiškių seniūnijos seniūnas Miroslav Bogdiun pritarė merui Zdzislavui Palevičiui tęsdamas mintį apie Gegužinės tradicijų puoselėjimo ir dėkodamas visiems atlikėjams, kurie atėjo arba atvažiavo koncertuoti vietos publikai ir svečiams.

– Gegužinė Eišiškėse – tai graži tradicija, nes eilinę kartą kartu renkamės švęsti. Tai savotiškas Eišiškių talentų festivalis, scenoje pamatysite darželinukus, abiejų gimnazijų mokinius, muzikos mokyklos auklėtinius, meno ansamblius, grupes, senjorus. Turiu dvi geras žinias: šiandien linksminsimės iki vidurnakčio ir lietaus nebus! – kalbėjo seniūnas Miroslav Bogdiun linkėdamas geros nuotaikos.

Žiūrovų šypsenos buvo greitesnės už atlikėjus. Plojimai pasigirdo vos į sceną spėjo žengti maži, bet labai talentingi Eišiškių lopšelio – darželio „Žiburėlis“ vaikai. Drąsiai jausdamiesi gimtojoje scenoje jie padovanojo publikai dainas apie lietų, vaivorykštę, pavasarinį šokį, draugus ir kt. Jų pasirodymas tikrai vertas didžiosios scenos! Žiūrovus išjudino Eišiškių gimnazijos meno kolektyvo „Kwiaty Polskie“ pasirodymas, perkėlę žiūrovus į žydinčias pievas ir pavasario žiedais kvepiančius laukus, o lenkų liaudies dainas lydėjo pavasarinių žiedų kvapas. Žiūrovai išgirdo gerai žinomas liaudies dainas ir už jų atlikimą apdovanojo ansamblį karštais aplodismentais.

Į renginį atskubėjęs Lietuvos lenkų sąjungos pirmininkas, europarlamentaras Waldemar Tomaszewski pastebėjo, kad Gegužinė Eišiškėse – tai šeiminė šventė.

– Gegužinė čia lyg šeimos šventė, todėl siūlau kitąmet šią šventę praplėsti. Šeima yra svarbiausia visuomenės dalis, kiekvienas turi šeimą, kiekvienas gimė šeimoje ir šeimines vertybes turime išsaugoti. O tokia šventė tam ir tarnauja, kai renkasi šeimų kartos. Dėkoju Šalčininkų rajono savivaldybei ir Eišiškių seniūnijai už vertybių puoselėjimą, todėl tokios šventės reikalingos, – kalbėjo Waldemar Tomaszewski.

Iš tiesų, Eišiškių scenoje galėjome pamatyti tų pačių šeimų, bet skirtingų kartų atlikėjus. Mamos ir vaikai, broliai ir seserys, močiutės ir anūkai, juos palaikė ir plojo dar daugiau artimųjų. Tad Gegužinę Eišiškėse tikrai galima vadinti šeimų švente.

Suskambo kanklės – tradicinis styginis lietuvių liaudies instrumentas, ir visi suprato, kad scenoje vietą užėmė Eišiškių S. Rapolionio gimnazijos ansamblio „Versekėlė“ kanklininkai, pristatę turiningą repertuarą. Jų rankos mikliai ir profesionaliai prižadino unikalaus instrumento stygas. Eišiškių muzikos mokykla visada turi, ką parodyti. Jaunųjų dainininkų atliekami kūriniai – tai profesionalūs pasirodymai, įtraukiantys publiką ir dovanojantys emocijas.

Gegužinė tapo renginiu, kuriame persipina muzikos žanrai, atliekamų kūrinių aktualumas, meilė muzikai ir šokiai, tačiau jaučiamas ir kartų ryšys. Po jaunųjų dainininkų ir šokėjų scenoje išgirdome Eišiškių senjorų ansamblio „Rodzinka“ atliekamas dainas. Buvo malonu žiūrėti, kaip publika pasitiko Eišiškių vardu pasipuošusį ansamblį „Ejszyszczanie“.

Vėliau žiūrovų laukė šokių studijos „Todes“ ir grupės „Spike“ pasirodymai, spalvingos romų ansamblio „Romany Jagury“ dainos, estradinio ansamblio „Black guitars“ atliekami kūriniai ir Edvino dainos. Vakaros svečias – grupė „16Hz“, o po jų diskoteka su grupe „Star Band“ iki vidurnakčio.

 

 

 

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24