Liubavo malūne įkurtas muziejus

2011-07-06, 07:56
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Buvusio Liubavo dvaro malūne įrengta ekspozicija, kurioje galima susipažinti su atkurtais, veikiančiais malūno mechanizmais, dvaro istorija.
Skelto akmens mūro vandens malūnas su raudonų plytų karnizu po restauracijos tapo vienu iš Vilniaus krašto technikos paveldą pristatančių objektų.
Šimtamečiai įrenginiai atkurti kiek galima autentiškiau ir dabar muziejuje galima išvysti, kaip būdavo nuimamos grūdų luobelės, malami miltai, apdirbamos kruopos.


Žiemą ir pavasarį, kai malimo buvo mažiau, veikė lentpjūvė, buvo veliamas milas, apdirbamas medis, metalas. Švedų gamybos turbina suka įrenginius per tris aukštus.
„Vienas dalykas – tai, ką matome. Kitas dalykas – pjūviai su aprašymais, su schemomis, kaip tai vyko. Trečia, tie lankytojai, kurie čia ateiti ruošiasi vėliau, gali interneto svetainėje matyti visus procesus, veikiančius virtualiai“, – sako Liubavo dvaro muziejaus kūrėjas Gintaras Karosas.
Malūno pastogėje įrengta ekspozicija, kurioje – archeologiniai dvaro radiniai, buvusių savininkų daiktai. Liubavo dvarą per 500 metų valdė šalies didieji kunigaikščiai Mikalojus Radvila Rudasis, Golejevskiai, Krišpinai Kiršenšteinai, Tyzenhauzai, Tiškevičių ir Slizienių šeimos.
Kelių šalių archyvuose surasta istorinė medžiaga sudėta į atskirą leidinį „Liubavas“.
Pasak muziejaus kūrėjo Gintaro Karoso, jis nori toliau gaivinti šį netoli Vilniaus įsikūrusį dvarą ir viename iš jo išlikusių pastatų – oficinoje – įkurti dar vieną muziejų žinomam lietuvių skulptoriui.
„Liubavo dvare ilgą laiką gyveno ir kūrė garsus lietuvių skulptorius Rapolas Slizienis. Tai XIX amžiaus asmenybė, Adomo Mickevičiaus karta. Filaretas, filomatas, be to, yra palaidotas Liubavo dvare“, –   sako Liubavo dvaro muziejaus kūrėjas Gintaras Karosas.
Atkūrėjai ketina restauruoti oficiną ir šalia jos buvusią oranžeriją. Iš viso dvare išlikę kiek daugiau nei pusė buvusių pastatų. Jie labai plačiai išdėstyti, nes XVI amžiuje Liubavo dvaro žemės tęsėsi nuo Vilniaus iki Siesarties upelio, Molėtų ežerų. 
Monika Petrulienė
LTV „Šiandien“

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24