VGTU rekomenduoja: filmai apie inžineriją

2017-01-31, 22:49
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Gydytojai, teisininkai, verslininkai, policininkai – apie šių profesijų atstovus sukurta daugybė filmų ir televizijos serialų. O kaip su inžinieriais? Ar šios itin perspektyvios ir vis labiau populiarėjančios specialybės atstovų gyvenimo istorijos ne per retai pakliūva į didžiuosius ekranus? Aukščiausio lygio inžinierius ruošiančio Vilniaus Gedimino technikos universiteto (VGTU) atstovai sudarė rekomenduojamų filmų apie inžineriją, technologijas ir mokslą sąrašą. Kas žino, galbūt šios skirtingos juostos ne tik garantuos porą puikių laisvalaikio valandų, bet ir įkvėps dideliems darbams.


 „Socialialinis tinklalapis“ (The Social Network, rež. David Fincher, 2010 m.)<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/lB95KLmpLR4" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Turbūt neatsirastų nė vieno, negirdėjusio apie kompiuterių programavimo genijų Marką Zuckbergą – socialinio tinklo „Facebook“ įkūrėją. Šis filmas pasakoja jauno Harvardo studento istoriją, kurioje apstu ne tik aistros programavimui, didžiulės sėkmės, bet ir kaltinimų idėjos vagyste, teisinių ir asmeninių ginčų. Juk įsigijęs daugybę virtualių draugų negali apsieiti ir be keleto priešų.

„Spalio dangus“ (October Sky, rež. Joe Johnston, 1999 m.)

Pagal Homero H. Hickamo Jaunesniojo autobiografinį romaną sukurta juosta – reali istorija. Veiksmas prasideda 1957-aisiais, Sovietų Sąjungai į kosmosą paleidus pirmąjį palydovą „Sputnik“. Paauglys herojus, užuot užsiėmęs kita veikla, kuria raketų brėžinius. Nors negavo palaikymo iš tėvo, Homeras tiki savo potencialu tiksliųjų mokslų ir technikos srityje. O toks tikėjimas gali nuvesti labai toli – kad ir į NASA.

„3 idiotai“ (3 Idiots, rež. Rajkumar Hirani, 2009 m.)

Bolivudas ir filmai apie inžineriją? Pasirodo, tai tikrai įmanoma! Nors savo gimtojoje Indijoje ši juosta susišlavė milijonus, Lietuvoje apie jį girdėjome mažai. Filme pasakojama apie tris studentus, pradėjusius mokslus prestižinėje Indijos inžinierių kolegijoje, tačiau supratusių, kad visko iš knygų ir paskaitų gyvenime išmokti negalima. Tikėti savo jėgomis, siekti daugiau ir atsižvelgti į savo širdies norus – to moko šis dėmesio vertas šiuolaikinio Bolivudo pavyzdys.

„Marsietis“ (The Martian, rež. Ridley Scott, 2015 m.)

Pagal amerikiečių rašytojo Andy Weiro bestselerį sukurtas filmas su kaupu pateisins ir didžiausių fantastikos gerbėjų lūkesčius. Kurdamas šį „Oskarui“ nominuotą filmą, režisierius glaudžiai bendradarbiavo su NASA specialistais, tad nenuostabu, kad jame gausu puikiai realybę atspindinčios kosmoso tyrinėtojų kasdienybės. Filmo siužetas pasakoja apie NASA misiją Marse, kurią nutraukia galinga kosminė audra, todėl įgula evakuojama į Žemę. Visgi, aktoriaus Matto Damono įkūnijamas herojus netikėtai atsiskiria ir lieka Marse.

„Hugo išradimas“ (Hugo, rež. Martin Scorsese, 2011)

Nuotykių filmas visai šeimai, nukeliantis į 1930-ųjų Prancūziją. Hugo – traukinių stotyje besiglaudžiantis dvylikametis našlaitis, gaisre netekęs talentingo laikrodininko tėvo ir globojamas alkoholiui neatsispiriančio dėdės. Kadaise tėtis sūnui parodė robotą – nuo tada herojus susižavėjo neįtikėtinu mechanizmu, o, netekęs brangiausio žmogaus, užsispyrė išsiaiškinti roboto veikimo principą bei priversti jį judėti.

„Visko teorija“ (The Theory of Everything, rež. James Marsh, 2014 m.)

Šis filmas dažnai vadinama nemoksliška kino jausta apie mokslą. Jame pasakojama apie jauną fiziką Stepheną Hawkingą, kuris dar praėjusio amžiaus septintajame dešimtmetyje įsimyli žavią literatūros studentę. Gražūs santykiai, svaiginančios mokslininko karjeros perspektyvos – viso to likimas pakimba ant plauko, kai Stephenui sušlubuoja sveikata. Vaikinas išgirsta negailestingą diagnozę – amiotropinė lateralinė sklerozė, kuri jam gyventi leis vos porą metų. Visgi, palaikomas savo mylimosios, S. Hawkingas nusprendžia įrodyti, kad gydytojai klysta.

„Meilė ir inžinerija“ (Love & Engineering, rež. Mike Cahill, 2012 m.)

Inžinerija nebūtinai turi būti rimta – apie tai galima sukurti ir komediją! Kaip, pasitelkus į pagalbą technologijas, nedrąsius vyrus išmokyti flirtuoti? Šioje juostoje, dovanosiančioje ne vieną šypseną, išvysite vieno programuotojo inžinieriaus pastangos padaryti šį žygdarbį.

„Musė“ (The Fly, rež. David Cronenberg, 1986 m.)

Tai – seniausiai sukurta, bet dėl to tikrai ne mažiau dėmesio verta juosta, pakliuvusi į šį sąrašą. Juk kartais tikrai įdomu pamatyti, kaip technologijas ir mokslą žmonės kine vaizdavo prieš kelias dešimtis metų. Filme pasakojama apie mokslininką inžinierių, kuriantį bei testuojantį naują savo išradimą. Visgi, reikalai pakrypsta netikėta linkme ir herojus įgauna kitą pavidalą.

Gero žiūrėjimo!

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24