Spausdinti šį puslapį

Klaipėdos uostui – rekordiniai metai

2012-01-07, 13:47
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Praėję metai Klaipėdos uostui buvo itin sėkmingi – perkrauta daugiau nei 36 mln. tonų krovinių – o tai yra visų laikų krovos rekordas.
Augimo tikimasi ir šiemet, tačiau jau ne tokio spartaus.

30-ies milijonų tonų krovinių per metus ribą tik 2010 metais perkopęs Klaipėdos uostas didžiuojasi nauju, absoliučiu visų laikų krovos rekordu – pernai perkrauta 17 procentų daugiau nei užpernai. Uosto pajamos augo taip pat rekordiškai – 16 procentų.

Per Klaipėdos uostą kraunamų Lietuvos krovinių nuo 2009-tųjų daugėja stabiliai – po maždaug milijoną tonų per metus. O tranzitinių krovinių šuolis per pastaruosius dvejus metus sudarė apie 6 milijonus tonų.

Rekordines krovos aukštumas, anot uosto specialistų, pasiekti pavyko dėl atsigaunančio vartojimo ir augančio trąšų poreikio tarptautinėse rinkose, nes daugiausiai krauta skystų ir birių trąšų, konteineriais vežamų ir ro-ro krovinių.

„Buvo anksčiau padaryta daug investicijų, uostas perėjo į kitą lygį – tai yra šiaurinė uosto dalis buvo išgilinta iki 14,5 m, o tai leido mums pakrauti jau pilnai Panamax tipo sausakrūvius laivus“, – sako Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcijos rinkodaros ir administracijos direktorius Artūras Drungilas.

Klaipėdos uostas – lyderis tarp kaimyninių šalių uostų, pernai aplenkė ir jungtinį Talino uostą, kuriame fiksuotas nedidelis krovos kritimas. Klaipėda krovinių augimo tikisi ir šiemet – tiesa nebe tokio spartaus – vos apie 4 procentus.

„Mes kritimo neplanuojam, tačiau augimas bus, kaip sakoma, nuosaikus. Nebeįmanoma pakartoti vieną rekordą po kito tokiais šuoliais, tokiais tempais“, – teigia Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direktorius Eugenijus Gentvilas.

Proveržio tikimasi baigus uosto akvatorijos gilinimą iki 14,5 metro ir rekonstravus krantines. Investicijoms šiemet suplanuota taip pat iki šiol rekordinė suma – apie 300 milijonų litų. Tačiau po sprendimo, kad valstybės įmonės pusę pelno privalo grąžinti į šalies biudžetą, pradėti ketinama vos 8 naujus projektus - gerokai mažiau nei planuota anksčiau.

„Pradėtas gilinimo projektas, bet tam, kad tas gilinimo projektas duotų rezultatų, reikia rekonstruot krantines, o krantinėm pinigų jau trūksta“, – tvirtina Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcijos ekonomikos ir finansų direktorius Martynas Armonaitis.


Asta Kažukauskienė
LTV „Panorama“
www.lvcom.lt

Komentuoti