Spausdinti šį puslapį

Lietuvos lenkų sąjunga solidarizuojasi su Tautiečiais Baltarusijoje

2021-03-25, 15:27
Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)

Lietuvos lenkų sąjunga išplatino šiandien pareiškimą, kurį skelbiame toliau:

 

Lietuvos lenkų sąjungos pareiškimas dėl neteisėto Baltarusijos lenkų sulaikymo

Pastarosiomis savaitėmis gauname nerimą keliančius pranešimus apie Baltarusijos lenkų tautinės mažumos atstovų, pavyzdžiui, R. Trauguto lenkų visuomeninės skautų mokyklos direktorės Annos Paniszewos, Baltarusijos lenkų sąjungos pirmininkės Andżelikos Borys bei Baltarusijos lenkų sąjungos Vyriausiosios valdybos nario Andrzej Poczobut, persekiojimą ir sulaikymus.

Reaguodami į šiuos įvykius, reiškiame savo protestą ir reikalaujame paleisti sulaikytus Baltarusijos lenkus. Reiškiame solidarumą su savo Tautiečiais.

Taip pat apgailestaujame, kad tautinių mažumų teisės mūsų regione yra nuolat ribojamos. Kalbame ne tik apie minėtus sulaikymus, bet ir planuojamus Švietimo įstatymo pakeitimus, kuriais siekiama dar labiau apriboti tautinių mažumų švietimą Baltarusijoje. Ukrainoje, pasikeitus valdžiai, Švietimo įstatymas taip pat buvo kardinaliai pakeistas, panaikinus tautinių mažumų teisę mokytis gimtosiomis kalbomis. Į šiuos apribojimus itin griežtai sureagavo kai kurios šalys, įskaitant Vengrijos valdžią, kuri labai aktyviai remia vengrų mažumą Ukrainoje.

Deja, pas mus, Lietuvoje, ES valstybėje narėje, naujoji konservatorių ir liberalų valdžia taip pat bando apriboti tautinių mažumų teises. Pastaraisiais mėnesiais buvo atmestas pasiūlymas dėl tautinių mažumų atstovų originalios asmenvardžių rašybos įstatymo, kaip tik vakar LR Seimo Teisės ir teisėtvarkos komitetas atmetė pasiūlymą vartoti tautinių mažumų kalbas rinkimų procese: agitacijai skirtoje medžiagoje, televizijos laidose ar vykstant rinkimų debatams. Šis draudimas prieštarauja Tautinių mažumų apsaugos pagrindų konvencijai ir ne vieną kartą Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) Lietuvai teiktoms rekomendacijoms. Manome, kad ES valstybėje narėje tautinių mažumų teisių apsauga, įskaitant tautinių mažumų kalbų vartojimą, turi būti užtikrinti nedelsiant.

Reiškiame solidarumą su mūsų Tautiečiais Baltarusijoje ir ryžtingai pareiškiame, kad autochtoninių tautinių mažumų teisės turi būti užtikrintos visose mūsų žemyno šalyse vadovaujantis Europos Tarybos gairėmis.

Komentuoti