Spausdinti šį puslapį

Mažoji kultūros sostinė Kražiai – šimtmečių istorijos liudininkas, šiuolaikinis dvasingumo ir kultūros šaltinis

2018-08-19, 18:59
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Mažoji kultūros sostinė Kražiai – šimtmečių istorijos liudininkas, šiuolaikinis dvasingumo ir kultūros šaltinis fot. lrkm.lrv.lt

Penktadienį, rugpjūčio 17 d., Ministras Pirmininkas Saulius Skvernelis kartu su kultūros ministre Liana Ruokytė-Jonsson lankosi Kelmės ir Kražių kultūros įstaigose.

„Kražiai, šiemet pelnę teisę tapti mažąja Lietuvos kultūros sostine, savo kultūrinėje programoje įprasmina didingą 765 metų miestelio istoriją. Kūrybinga ir veikli miestelio bendruomenė išlaiko Kražius švietimo, kultūros ir dvasingumo šaltiniu ne tik regione, bet ir visoje Lietuvoje“, – sakė kultūros ministrė L. Ruokytė-Jonsson.

Šiandien mažoji kultūros sostinė savo vardą garsina surengdama tradicinį Kražių festivalį, sutraukiantį dalyvių iš aplinkinių regionų ir visos Lietuvos.

Ministrės teigimu, mažųjų kultūros sostinių judėjimas – kiekvienais metais išrenkama dešimt tokių miestelių – padeda regionams stiprinti krašto kultūros tradicijas, pritraukia profesionalųjį meną, skatina kultūrinio turizmo plėtrą, dar labiau sutelkia bendruomenę ir įtraukia gyventojus į įvairias kultūrines veiklas. Šiemet Lietuvos kultūros taryba sostinių projektams skyrė 50 tūkstančių eurų.

Vyriausybės vadovas S. Skvernelis ir kultūros ministrė L. Ruokytė-Jonsson susipažins su dešimtmetį pažyminčio Kražių Motiejaus Kazimiero Sarbievijaus kultūros centro veikla. Daugiafunkcinė kultūros įstaiga, įkurta buvusioje Kražių jėzuitų kolegijoje, į vieningą struktūrą sujungia kultūros centro, bibliotekos, kraštotyros muziejaus padalinius, parodų ir konferencijų salę, turizmo informacijos centrą bei viešųjų paslaugų (apgyvendinimo) sektorių.

Ministras Pirmininkas ir kultūros ministrė susitiko su Kelmės rajono savivaldybės vadovais, lankėsi Kelmės kultūros centre ir domėjosi, kaip įgyvendinamas investicijų projektas „Kelmės rajono savivaldybės kultūros centro pastato Kelmėje rekonstravimas“. Esamą pastato infrastruktūrą siekiama pritaikyti kultūros centro, bibliotekos ir profesionalaus teatro veiklai. Projektas, kurio vertė 2,9 mln. eurų, pradėtas įgyvendinti prieš dešimtmetį. Šiemet Vyriausybės skyrė 344 tūkst. eurų biudžeto lėšų, kad statybininkai užbaigtų Kelmės kultūros centro pagrindinių salių infrastruktūros atnaujinimą.

Vyriausybė yra priėmusi sprendimą finansavimo prioritetą teikti užtrukusių statybos ar renovacijos projektų pabaigtuvėms. Siekiama, kad tikslinės investicijos į kultūros objektus pagreitins ir užbaigs įšaldytus arba vos rusenančius bibliotekų, kultūros centrų, muziejų bei kitų kultūros pastatų remonto, rekonstrukcijos darbus.

Komentuoti