Spausdinti šį puslapį

VRM: Vyriausybė negali atšaukti ministro įsakymų

2012-03-13, 15:31
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Vyriausybė negali atšaukti vidaus administravimo aktu laikomų vidaus reikalų ministro įsakymų dėl FNTT vadovų atleidimo.

Tai – ne jos, o administracinių teismų prerogatyva, tvirtina Vidaus reikalų ministerijos (VRM) teisininkai.

„Jei Vyriausybė vertins ministro įsakymų teisėtumą, bus peržengtos jai Konstitucijoje ir kituose teisės aktuose suteiktos kompetencijos ribos ir įsikišta į teisingumą vykdančių teismų sritį“, – pranešime spaudai cituojamas VRM Teisės departamento direktorius Nerijus Rudaitis.

Jo vadovaujamo departamento specialistai išaiškino, jog Vyriausybės įstatymo 34 straipsnis numato jos teisę pripažinti netekusiais galios tik tuos ministrų priimtus teisės aktus, kurie prieštarauja Konstitucijai, tarptautinėms sutartims, įstatymams ir kitiems Seimo priimtiems teisės aktams, Prezidento dekretams, Vyriausybės nutarimams ar Ministro Pirmininko potvarkiams.

Tačiau vidaus reikalų ministro pasirašyti įsakymai dėl buvusių FNTT vadovų atleidimo neprieštarauja nė vienam iš minėtų teisės aktų. Be to, šie įsakymai yra laikomi vidaus administravimo teisės aktais, dėl kurių kylantys ginčai sprendžiami administraciniuose teismuose.

„Konstatuoti, ar šiuo atveju priimtas administracinis sprendimas yra teisėtas, gali tik administracinis teismas, deja, ne politikai. Priešingu atveju, būtų sugriauti teisinės valstybės pagrindai“, – teigia N. Rudaitis.

Jei Vyriausybė, pažeisdama Konstituciją ir Vyriausybės įstatymą, pripažins netekusiais galios vidaus reikalų ministro įsakymus, jos sprendimai iškart bus skundžiami teismui.

Premjeras Andrius Kubilius antradienį teigė Vyriausybei siūlysiantis naikinti ministro R. Palaičio įsakymus dėl FNTT vadovų atleidimo ir stabdyti konkursą į tarnybos vadovo pareigas.

www.lrt.lt

www.lvcom.lt

Komentuoti