Spausdinti šį puslapį

Per Klaipėdą pradėti gabenti NATO kroviniai į Afganistaną

2011-09-02, 22:51
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

 

Į Klaipėdos uostą atplaukęs amerikiečių laivas su kroviniais, skirtais aprūpinti Jungtinių Valstijų karius Afganistane, pradėjo reguliarų NATO nekarinių krovinių tranzitą per Lietuvą į Afganistaną. Į Klaipėdos uostą laivas su Amerikos vėliava atplaukė pirmą kartą. „Maersk Arkansas“ kompanijos laivas atgabeno 150 konteinerių, iš kurių daugiau kaip 20 skirti kariams Afganistane.

 

Nuo penktadienio atidarytas reguliarus maršrutas Bremerhafenas–Klaipėda–Ryga. Klaipėdoje šis laivas lankysis maždaug triskart per mėnesį.

„Per Klaipėdos uostą bus kraunami konteinerių kroviniai, kurie per Lietuvos teritoriją geležinkeliais, po to per Baltarusiją, Ukrainą, Kazachstaną bus gabenami į Afganistaną. Tai reiškia, kad mes turime vilčių padidinti NATO nekarinio tranzito apimtis per Lietuvos teritoriją, o tai reiškia, kad iš to uždirbs daugiau ir Klaipėdos uostas“, – sako susisiekimo ministras Eligijus Masiulis.

Dėl Jungtinių Valstijų krovinių Klaipėda konkuruoja su Ryga, per kurią jie gabenami maždaug nuo 2007-ųjų. Pritraukti dalį šio krovinio į Lietuvos uostamiestį pavyko ne tik dėl geros logistikos, bet ir konkurencingų įkainių. 

„Tai nėra didelis laivas, mūsų pajamos taip pat nėra labai didelės. Tačiau uosto prestižui ir galimai būsimiems kitiems kroviniams tai tikrai gali padaryti postūmį“, – mano Klaipėdos jūrų uosto generalinis direktorius Eugenijus Gentvilas.

Tikimasi ne tik naujų krovinių, pvz., automobilių, srautų iš Amerikos. Pasak susisiekimo ministro, ateityje iš Afganistano bus išvežami kroviniai, todėl labai svarbu pasirodyti patikimiems, kad vadinamieji reversiniai kroviniai pasuktų per Klaipėdą.

Marija Gabrienė
LTV „Panorama“

Komentuoti