Spausdinti šį puslapį

Vieniems bausmė – kiti šalin?

2014-10-23, 18:12
Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
Tadeuš  Andžejevski Tadeuš Andžejevski

Vienas labai orus šveicaras, rugsėjo mėnesį lankęsis Vilniuje, – Attilio Carlo Josif Maggis – po šio apsilankymo Lietuvos sostinėje liks gana sumišęs. Helvecijos gyventojas Lietuvos teismo buvo nubaustas 750 litų bauda už sovietų simbolikos demonstravimą.

Iš šveicaro administracinėje byloje surinktų įrodymų matyti, kad 55-metų Maggis rugsėjo 24 d. linksminosi sostinės bare „Molinis ąsotis“. Įkaušęs alaus mėgėjas klientų dėmesį atkreipė tuo, kad ant striukės rankovės turėjo antsiuvą, vaizduojantį raudonos spalvos vėliavą su tarybiniu kūju ir pjautuvu. Likimas panorėjo, kad tarp baro svečių atsirastų vienas ištikimas įstatymams pilietis, įsisąmoninęs Lietuvos Respublikos teisės aktus, draudžiančius sovietinius simbolius. Jis paskambino  policijai. Tvarkos sargai  sureagavo į  piliečio skundą ir atvykę į vietą sučiupo Helvetą vadinamoje nusikaltimo vietoje. Šis, beje, net nebandė gintis ar juo labiau triukšmauti, tiesiog sutiko vykti į policijos nuovadą, kur buvo surašytas pažeidimo  protokolas.

Maggis jame paliudijo, kad specialiai prisiuvo ant striukės antsiuvą su sovietų simbolika,  nežinodamas, kad vis dėlto Lietuvoje jis yra draudžiamas. Po mėnesio Lietuvos teismas už nusižengimą nubaudė Šveicarijos pilietį 750 litų bauda. Įpratęs gerbti teisę Attilio Carlo Joseph Maggis tikriausiai baudos nesumokės.   

Aš patikėčiau apklaustojo paaiškinimais, kad jis nežinojo, jog prisiūdamas ant rankovės a. a. TSRS vėliavą pažeidžia Lietuvos teisę. Vakariečiai gan dažnai vis dar negali atskirti Baltijos valstybių nuo Rusijos, nes dėl kuklių istorijos žinių tai jiems yra per sunku. Tačiau tarp jų populiarus kvailiojimas, pavyzdžiui, užsidėti ausinę kepurę išvykos į „baltųjų meškų“ žemę  metu, o kaip dar didesnę išdaigą  dažnai prikabina tai raudoną žvaigždę, tai sovietų vėliavą su kūju ir pjautuvu. Tada galima   atkreipti į save dėmesį, sublizgėti bare, pakvailioti su vietiniais ir, pasitaikius progai, parodyti visą istorinių žinių bukumo spektrą, bet tai jau atskira pasaka.

Dabar apgailėtinas juokdarys iš sūrio ir laikrodžių žemės turės išmokti istorijos pamoką ir tikriausiai kitą kartą, jei išvis atvažiuos pas mus, liausis kvailiojęs. Nors šis, beje, nesišlapino ant  sienos viešoje vietoje, kaip dažnai mūsų mieste atsitinka turistams iš kitų Europos šalių, todėl Lietuvos teismas galėtų būti labiau santūrus, skirdamas baudas už nusižengimą, kurį jis padarė nesąmoningai.

Nagrinėjant šį  klausimą verta pažymėti, kad Lietuvos Respublikos administracinių teisės pažeidimų kodekse numatyta bauda ne tik už Sovietų, bet ir už nacių simboliką. Tačiau atrodo, kad pastaruoju atveju Lietuvos teisėsaugos institucijos yra daug atlaidesnės. Kiek gi kartų prie Neries kilo skandalai, kai buvo žiniasklaidos nušviesti Lietuvos neonacių ar senojo Baltijos tikėjimo išpažintojų, su svastika besipuikavusių vadinamosiose patriotinėse eitynėse ir net sugebėjusių nelegaliai perkelti ją į kandidatų nuotraukas rinkimų plakatuose, kaip pagoniškų protėvių runų  ženklus, nebaudžiamumo atvejai. Tada prokuratūra paprastai būdavo bejėgė  ir atsisakydavo baudų politiniams trukdytojams.

Attilio Carlo Josif Maggis tokioje situacijoje gali pasijusti šiek tiek diskriminuojamas mūsų šalyje. Jis turi mokėti baudą už nusikalstamą veiką, už kurią kiti, be to, veikiantys sąmoningai, Lietuvoje paprastai išlipa sausi...

Tadeuš  Andžejevski

Komentarai  

 
#1 vizitor 2014-11-16 18:34
na, aisku, kad gerokai perlenkta lazada. Uzteke butu paprsto ir mandagaus perspejimo beipaprasymo, kad nusiimtu. O gal jis ir buvo nubaustas, kad gincijosi?

Siaip tai pavarde ne sveicariska. Europietis turetu zinoti, kad ne tik Lietuvoj, bet vioj es Hitlerio simbolika prilyginta Stalino simbolikai ir vienodai draudziama. Kai kam tai labai nepatinka.
Cituoti | Pranešk apie netinkamą komentarą
 

Komentuoti