Spausdinti šį puslapį

Mikniškių gyventoja sulaukė 100 metų jubiliejaus

2020-07-22, 07:01
Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
Mikniškių gyventoja sulaukė 100 metų jubiliejaus salcininkai.lt nuotr.

1920 metų liepos 19 d. Pastovų kaime (Turgelių sen.) gimė Stefanija Gerasimovič, o liepos 20 d. su šimtuoju jubiliejumi jos atvyko pasveikinti Šalčininkų rajono meras Zdzislav Palevič, Socialinės paramos ir sveikatos apsaugos skyriaus vedėja Regina Sokolovič, Turgelių seniūnijos seniūnas Eduard Tyškevič ir seniūnijos specialistė Valentina Markevič.

„Dėkojame už Jūsų nuostabų gyvenimą, esate geras pavyzdys mums čia visiems susirinkusiems, kaip ilgai ir laimingai gyventi. Per visą savo gyvenimą žmonės taip sunkiai dirba ir mums didelis džiaugsmas, kad dar keli žmonės mūsų rajone gali sulaukti 100 metų. Jūs verti viso rajono pagarbos. Džiaugiuosi už Jus, kad turite tokią gražią didelę šeimą. Linkiu Jums sveikatos ir gyventi mažiausiai dar iki 110 metų!“ – sveikinimo žodį tarė meras Zdzislav Palevič.

Atvykstančių svečių savo namuose jau laukė spinduliuojanti širdies šiluma ir gerumu Stefanija kartu su šeimos nariais. Jubiliatės vaikai pasakoja, kad jį dar labai darbšti ir turinti ant rankos laikrodį, gali pasakyti, kokią dabar valandą, tiesa, klausa jau nebe ta.

Iš Pastovų kaimo kilusi garbaus amžiaus Stefanija augo gausioje Sokolovskių šeimoje. Tarpukario gyvenimas nebuvo lengvas, todėl ji neturėjo galimybės mokytis, teko sunkiai dirbi. 15 metų tarnavo ponų Beliavskių ūkyje, Vilkiškių kaime. Vėliau dirbo kolūkyje, kur sulaukė pensijos. Į Mikniškių kaimą moteris atsikėlė kartu su savo vyru, čia kartu pasistatė namus. Kartu su vyrų ji susilaukė dviejų dukrų: Danutos ir Marijos. Jubiliatė džiaugiasi gausia šeima – turi 5 anūkus ir 3 proanūkius. Garbaus amžiaus sulaukusią Stefaniją Gerasimovič savo namuose rūpinasi dukra Danuta Matvejeva. Visi vaikai gerai išauklėti, darbštūs, pareigingi, nekonfliktiški, sąžiningi, užaugo padoriais žmonėmis. Visada prieš save turėjo gerą tėvų pavyzdį.

Stefanija prisimena ir karo laikus: „Tai buvo 1939 metų rugsėjo 8 dieną. Bažnyčioje kunigas Boguslavas paskelbė, kad prasidėjo karas. Visi buvome labai išsigandę, kad iš mūsų atims visą ūkį ir ateis sunkūs laikais. Visi gyventojai labai nerimavo, ypač moterys verkė, kad nesulauks savo vyrų. Buvo neramūs laikai, galiausiai sulaukėme žinios, kad iš Medininkų pusės atėjo rusai, išminavo laukus, net jautėme palengvėjimą. Taip... daug ką man teko išgyventi“, – pasakoja šimtametė gyventoja.

Nuoširdžiai tikinti krikščionė Stefanija kiekvieną sekmadienio rytą iš Mikniškių kaimo link Turgelių miestelio eina pėsčiomis į bažnyčią. Kaskart puošiasi kaip į didžiulę šventę: bateliai, pėdkelnės ir būtinai suknelė. Vakar Turgelių Švč. Mergelės Marijos ėmimo į dangų bažnyčioje aukotos mišios, per kurias tikintieji sveikino ir meldėsi už Dievo dovanotas ilgus metus poniai Stefanijai.

Jubiliatė pasižymi tikrai labai geru humoro jausmu: „100 metų neskaudėjo dantų, o tik dabar pradėjo!“ – juokaudama sako Stefanija Gerasimovič. Atvykusiems svečiams močiutė užtraukė dainą ir pasakojo, kad su Dievo pagalba planuoja dar iki 110 metų gyventi.

Močiutės vaikai pasakoja, kad jų mama valgo tik natūralius produktus ir jokių sausainių. Pati sukaktuvininkė jaučiasi puikiai, o už savo tokį ilgaamžiškumą kiekvieną dieną ryte ir vakare maldose dėkoja Dievui.

Vaikai nuoširdžiai dėkojo atvykusiam merui ir svečiams už atminimą ir sveikinimus.

Viktorija Urbanovič

salcininkai.lt

Komentuoti