Spausdinti šį puslapį

„Dalijamės duona, kultūra ir tradicijomis“ – Vilniaus rajono Derliaus šventė Pikeliškėse

2018-10-01, 20:24
Įvertinkite šį įrašą
(3 balsai)
Po bendros maldos Vilniaus rajono šeimininkė Marija Rekst tradiciškai pasidalijo duona su visais atvykusiais svečiais ir gyventojais Po bendros maldos Vilniaus rajono šeimininkė Marija Rekst tradiciškai pasidalijo duona su visais atvykusiais svečiais ir gyventojais © l24 (Marlenos Paškovskos) nuotr.

„Nuoširdžiai sveikinu visus susirinkusius Vilniaus rajono Derliaus šventėje“, – sveikinimo žodžius, šventės atidarymo proga, iškilmingai tarė Vilniaus rajono savivaldybės merė Marija Rekst.

Vilniaus rajono Derliaus šventė, kuri tradiciškai vyksta paskutinį rugsėjo šeštadienį Pikeliškėse, prasidėjo nuo iškilmingos Vilniaus rajono seniūnijų eisenos. Kiekviena seniūnija paruošė po šventinį, šių metų derliaus vainiką bei iškilmingai įteikė Vilniaus rajono savivaldybės merei. Eiseną vainikavo Rukainių seniūnija, kuri šiemet buvo šios šventės šeimininkė.

„Kaip ir kiekvienais metais, mes susirenkame su džiaugsmu pasidalinti šių metų derliumi, padėkoti Dievui už rudens gėrybes bei tarti didelį ačiū ūkininkam už sunkų kasdienį darbą ir įdėtas pastangas, o taip pat smagiai praleisti laiką šioje tradicijų apipintoje šventėje“, – pradėdami šventę tarė šventės vedėjai.

Atrakcijos mažiems ir dideliems

„Mes norime pasidalinti duona, kultūra ir tradicijomis su visais atvykusiais svečiais“, – tarė renginio vedėjai kviesdami visus susirinkusius švęsti kartu šią gražią rudens šventę. O atrakcijų ir pramogų buvo paruošta nemažai: spalvingi Vilniaus rajono seniūnijų kiemeliai, liaudies amatų paroda, rudens gėrybių ir įvairių gardumynų mugė, rudeninė lauko virtuvė, vaikų pramogų zona ir daugybė kitų pramogų tiek mažiems, tiek dideliems šventės dalyviams.

Svarbiausia Vilniaus rajono Derliaus šventės tradicija – dėkojimas Dievui ir žemdirbiams už duoną. Bendrai maldai sukvietė šv. Mišios, kurių metu susirinkusieji dėkojo Aukščiausiajam už visas jo teikiamas malones, už išaugintą derlių, meldėsi už žemdirbius, ūkininkus ir visus rajono gyventojus. „Už duoną Dievui dėkojame labai nuostabu, kad šią gražią rudens dieną mes galime padėkoti Dievui už visas jo teikiamas malones ir padovanotą derlių“, – kreipdamasis į visus, įžanginius žodžius tarė vyskupas dr. Darius Trijonis, kuris kartu su Vilniaus rajono, Vilniaus miesto ir Lenkijos dvasininkais aukojo šv. mišias. Gerbiamas vyskupas taip pat padėkojo visiems Vilniaus rajono gyventojams už bendras pastangas rajono labui.

Po bendros maldos Vilniaus rajono šeimininkė Marija Rekst tradiciškai pasidalijo duona su visais atvykusiais svečiais ir gyventojais. Į didžiausią Vilniaus rajono šventę tradiciškai atvyko daug svečių: politikai, diplomatai, įvairių organizacijų atstovai, Vilniaus rajono savivaldybės partneriai ir draugai. Nuoširdžiausius sveikinimus šventės organizatoriams ir atvykusiems svečiams perdavė ir Lenkijos valdžios atstovai.

Derliaus šventės tradicijų puoselėjimas

„Derliaus šventė yra graži tradicija pabrėžianti mūsų atsidavimą žemei, kurioje mes gyvename, kuria mes rūpinamės ir kuriai mes esame skolingi už gyvavimą (...) Džiaugiuosi, kad Vilniaus krašto gyventojai puoselėja šias gražias tradicijas ir kiekvienais metais švenčia rudens gėrybių šventę“, – sveikinimo laiške rašė Lenkijos Respublikos Prezidentas Andžej Duda (lenk. Andrzej Duda), kurį perskaitė Lenkijos Respublikos ambasados Lietuvos Respublikoje atstovas Gžegož Poznanski (lenk. Grzegorz Poznański).

Vilniaus rajono Derliaus šventėje taip pat apsilankė Lietuvos Respublikos Teisingumo ministras Elvinas Jankevičius kartu su savo šeima. Ministras pasveikinimo visus susirinkusius Derliaus šventėje ir skyrė šiltus sveikinimo žodžius organizatoriams už nuostabią ir gražią šventę.

Šios gražios Vilniaus rajono šventės proga, sveikinimo žodžius savo laiške skyrė ir Lenkijos Respublikos Ministras Pirmininkas Mateuš Moraviecki (lenk. Mateusz Morawiecki), kurio linkėjimus perdavė Lenkijos Respublikos Ministro Pirmininko sekretorė Aleksandra Biniševska (lenk. Aleksandra Biniszewska). Sekretorė A. Biniševska taip pat perskaitė laišką nuo partijos Teisė ir Teisingumas įkūrėjo Jaroslavo Kačinskio (lenk. Jarosław Kaczyński), kuris savo laiške perdavė šilčiausius linkėjimus Vilniaus rajono ūkininkams už jų sunkų darbą bei Vilniaus rajono merei ir visiems Vilniaus krašto gyventojams, kurie prisideda prie šios gražios tradicijos puoselėjimo. Padėkos raštus taip pat perdavė ir Lenkijos Senato ir Sejmo pirmininkai – Stanislav Karčevski (lenk.Stanisław Karczewski) ir Marek Kuchcinski (lenk. Marek Kuchciński).

„Graži, spalvinga ir daugiakultūrė Vilniaus rajono derliaus šventė“

Į Vilniaus rajono ūkininkus kreipdamasis Europarlamentaras, Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos lyderis Valdemar Tomaševski tarė: „Šiandien yra Jūsų sunkaus darbo atostogų diena. Norėčiau Jums padėkoti už nelengvą darbą, kurio pasėkoje išauginote gražų derlių“. Padėkos žodžius Europarlamentaras taip pat skyrė Vilniaus rajono savivaldybės atstovams už darbą rajono labui, už tai, kad Vilniaus rajonas yra vienas iš sparčiausiai besivystančių rajonų.

„Graži, spalvinga ir daugiakultūrė“, – taip didžiausią Vilniaus rajono šventę apibūdino Lietuvos lenkų rinkimų akcijos – krikščioniškų šeimų sąjungos Seimo frakcijos seniūnė Rita Tamašunienė. Ji pažymėjo, kad tradicijos, kultūra, mūsų dėkingumas Dievui ir ūkininkams, Vilniaus krašto svetingumas – tai Derliaus šventės simbolis, išlikęs per šimtmečius. Seimo narė taip pat padėkojo organizatoriams ir ūkininkams bei paskatino visus puoselėti garsinančias Vilniaus rajoną Derliaus tradicijas ir perduoti jas ateities kartoms.

„Kad būtumėte geri kaip duona“

Atvykęs į šventę kunigas Tadeusz Isakowicz-Zaleski iš Krokuvos, „Brolio Alberto“ fondo įkūrėjas ir prezidentas (lenk. Fundacji im. Brata Alberta) atkreipė dėmesį į duonos pasidalijimo tradiciją. „Derliaus šventė, kurioje yra dalijamasi duona, primena mums, kad duona mums yra labai svarbi. Dalindamiesi duona mes pagalvojame apie kitus , tad būkime visi geri kaip duona“, – tarė kunigas.

Savo susitikimo džiaugsmu su Vilniaus rajono gyventojais pasidalino ir buvęs Lenkijos ambasadorius Lietuvoje Januš Skolimovski (lenk. Janusz Skolimowski). „Džiaugiuosi, kad vėl esu su Jumis, kad visus Jus matau geros sveikatos bei puikios nuotaikos, o šie metai Vilniaus rajonui atnešė daug derliaus. Tikiuosi, kad ir Jūsų politinis derlius kitais metais bus toks pats derlingas ir geras“, – palinkėjo J. Skolimovski.

Derliaus šventėje Pikeliškėse nepritrūko šokių ir dainų. Ant scenos pasirodė: Pagirių meno mokyklos pučiamųjų instrumentų orkestras, Kevin Jasinski, ansambliai „Echo“, „Ojcowizna“ ir „Jonis“, kapela vadovaujama Rafalo Jackievičiaus. Derliaus šventėje savo pasirodymais visus žavėjo ir iš užsienio atvykę meno kolektyvai: dainų ir šokių ansamblis „Olza“ iš Čekijos bei folkloro ansamblis „Neruš”“ iš Baltarusijos. Bendra šventė taip pat buvo puiki proga pasidalinti savo gerumu ir atidaryti savo geras širdis kitų pagalbai. Šventės metu buvo renkamos aukos Mykolo Sapočkos hospiso veiklai vystyti.

Komentuoti