Spausdinti šį puslapį

Lėšų panaudojimas Tytuvėnuose sukėlė neaiškumų

2012-05-17, 08:15
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Tytuvėnų vienuolyno ir bažnyčios ansamblyje apsilankę Seimo Audito komiteto nariai domėjosi, kaip panaudoti pinigai gaisro padarinių šalinimui.

Susitikęs su ansamblio valdytojais, ugniagesių atstovais ir paveldosaugininkais, Audito komitetas išklausė jų nuomonių apie gaisro priežastis ir tyrimo eigą. Pagrindinis klausimas, kurį parlamentarai tikisi išsiaiškinti – kaip panaudoti 200 tūkst. litų, skirtų iš valstybės rezervo fondo gaisro padariniams šalinti.

Kol kas aišku, kad už juos buvo atlikti valymo darbai ir plėvele uždengtas stogas.

„Dar nerimą kelia ir 10 mln. litų europinių lėšų panaudojimas, nes didžiosios dalies tų pinigų jau nebeįmanoma įvertinti. Labai rimtas klausimas, kaip pažiūrės Europos auditoriai ir mūsų auditoriai, audituojantys Europos paramą, nes tai gali būti pripažinta kaip netinkamas lėšų panaudojimas, neapsaugojimas investuoto turto, tų lėšų. Tad valstybės gali būti paprašyta grąžinti tuos pinigus“, – teigė Seimo Audito komiteto pirmininkė Loreta Graužinienė.

Seimo nariai stebėjosi, kad turint senąjį stogo projektą, po gaisro buvo užsakytas naujas, domėjosi kaip saugomos išlikusios kultūros paveldo vertybės, ar jos saugios.

„Dar sukrečia, kad bažnyčioje iki šios dienos, nežiūrint į buvusį gaisrą, nėra įrengta signalizacija. Viešosios įstaigos vadovas sako: „Na, ir kas“. Tai aš įsivaizduoju, kad dabar reikia laukti bažnyčios gaisro“, – kalbėjo Seimo Audito komiteto narys Naglis Puteikis.

Nuo gaisro praėjus bemaž 3 mėnesiams, jo priežastys dar nenustatytos. Apygardos prokuratūros informacija trumpa – vyksta ikiteisminis tyrimas, tiriamos kelios versijos.

Dvi komisijos sudarytos ir Kultūros paveldo departamente, jos tiria pastatams padarytą žalą ir kokios   kultūros vertybių sunaikintos.

„Kilnojamųjų kultūros vertybių sunaikinimas arba joms padaryta žala yra paskaičiuota ir įvertinta kiek mažiau nei 2,5 mln. litų. Dėl pastatams padarytos žalos orientacinė suma yra žinoma ir ji sudaro netoli 2 mln. litų. Ji dar tikslinama“, – sakė Kultūros paveldo departamento direktorė Diana Varnaitė.

Tytuvėnų piligrimų centro vadovas savo kaltės dėl kilusio gaisro ir netinkamo kultūros paveldo vertybių saugojimo neįžvelgia.

„Čia nė vienas negali būti kaltas. Tokie dalininkų buvo priimti sprendimai. Kaip suderėjome, taip dirbome“, – tvirtino laikinasis Tytuvėnų piligrimų centro direktorius Pranas Jurkaitis.

Per gaisrą Tytuvėnų vienuolyno ir bažnyčios ansamblyje sausio pabaigoje išdegė apie tūkstantis kvadratinių metrų vienuolyno stogo, apanglėjo bažnyčios stogo konstrukcijos, sudegė bažnytinio paveldo muziejus ir dalis jame saugotų kultūros vertybių.

Lidija Jankauskienė
LTV naujienų tarnyba

www.lvcom.lt

Komentuoti